Lifestyle

Fototips voor op reis #3 – Toeristische attracties

Bij vakantie hoort ook een beetje cultuur snuiven. Iedereen doet dit op een andere manier, maar af en toe een monument, kasteel, kerkje of andere toeristische attractie bezoeken doet bijna iedereen wel. Vaak zijn dit plekken met veel toeristen. Vandaag geeft Evelien van fotografille.nl tips hoe je hier foto’s van kunt maken zonder overal alleen toeristen op te zien.

Kerk of Tempel
♥ Ramen in kerken zijn vaak van glas in lood. Erg mooi om door naar buiten te fotograferen! Hoe zonniger het buiten is, hoe feller de kleuren op je foto zullen worden.

♥ In een kerk of tempel is het vrij donker. Een statief is daarom geen overbodige luxe. Maar neem je geen statief mee op vakantie (net als ik) dan kan de ‘nachtstand’ op je camera ook helpen. Heb je een spiegelreflex? Zet dan je diafragma zo groot mogelijk open en schroef indien nodig je ISO omhoog.

♥ Kijk eens omhoog, vaak vind je op plafonds mooie schilderingen of de gewelven met patronen.

♥ Details zijn er genoeg te vinden in deze oude gebouwen. Ze zijn vaak rijk versierd met allerlei schilderingen en reliëf in het steen.

♥ Meestal mag het niet: flitsen. Doe dat dus ook vooral niet en zorg dat je flitser uit staat. Je krijg toch geen mooie foto’s als je in zo’n donker gebouw gaat flitsen. Daarnaast gaat heel de sfeer weg.

♥ Deze gebouwen zijn vaak gigantisch van binnen. De meest indrukwekkende foto’s krijg je vaak door middel van een groothoeklens. Hierdoor zul je wel wat vervorming aan de randen krijgen, maar het laat ook goed zien hoe groot het gebouw van binnen is.

♥ Ook de buitenkant van kerken, tempels en kathedralen is vaak indrukwekkend. Vergeet deze dus niet en let goed op de stand van de zon.


Monumenten
♥ Ieder monument is anders. Of het nu de Eiffeltoren, de Toren van Pisa of de Berlijnse muur is. Probeer de bijzondere punten van dit monument vast te leggen.

♥ Details van monumenten zijn vaak bijzonder. Op deze manier hoef je ook niet alle toeristen op je foto te zetten. Probeer de details eens met weinig dieptescherpte vast te leggen, dat geeft een hele andere kijk op het monument.

♥ De omgeving van waar het monument staat is vaak belangrijk voor het verhaal. Zet dat dus ook op een paar foto’s.

♥ Tegen de zon in fotograferen zorgt ervoor dat je monument verandert in een silhouette. Wanneer je een monument hebt met een opvallende omtrek zul je alsnog herkennen wat het is, maar geeft het een heel abstract beeld.

♥ Kun je onder het monument door lopen? Kijk dan eens omhoog om een foto te maken. Vaak geeft dit een verrassend beeld.

♥ Tja, een foto van het omduwen van de toren van Pisa of het optillen van de Eiffeltoren. Je moet er van houden, maar stiekem is het gewoon leuk om eens gedaan te hebben. Schaam je dus niet voor je ultratoeristische foto’s.

♥ Je monument vastleggen in een reflectie is altijd leuk. Hiervoor kan soms een simpele zonnebril al genoeg zijn!



Vuurtorens
♥ Vuurtorens vind ik altijd een vakantiegevoel geven. Zeker tegen een felblauwe lucht. Wil je je lucht nog feller krijgen? Gebruik dan een polarisatiefilter en draai hem totdat je ziet dat de lucht donkerder wordt.

♥ Plaats je vuurtoren eens niet in het midden van de foto, maar juist links of rechts. De ruimte die je openlaat zorgt ervoor dat de vuurtoren ruimte krijgt en je meer omgeving ziet.

♥ Een vuurtoren als silhouette bij een ondergaande zon zorgt voor een herkenningspunt in je foto.

♥ Ook bij schermer ziet een vuurtoren er speciaal uit. Zeker wanneer je een witte vuurtoren hebt, dan verkleurt het mee met de kleuren van de lucht.

♥ Als het donker is gaat de vuurtoren licht schijnen. Zet je statief neer of zet je camera op een plek waar hij niet kan bewegen. Laat je sluiter lang openstaan, zodat de lichtstraal voorbij komt. Probeer verschillende dingen uit, het geeft sowieso een verrassend effect!


Kastelen
♥ Kasteeltuinen zijn vaak goed onderhouden en staan vol met mooie bloemen en planten. Een macrolens is dus zeker een aanrader als je hier foto’s van wil maken! 

♥ Is je kasteel omringt door water? De reflecties kun je gebruiken om je foto’s specialer te maken. Probeer bijvoorbeeld een waterlelie op de voorgrond te zetten met het kasteel op de achtergrond.

♥ ’s Avonds zijn sommige kastelen mooi verlicht waardoor details nog beter naar voren komen. Kijk in het foldertje of zoek op internet of dat bij het kasteel dat je gaat bezichtigen ook het geval is.

♥ Net als in kerken is het plafond in een kasteel vaak rijk uitgerust met schilderingen. Je mag meestal niet flitsen, dus leg bij een lange sluitertijd je camera eens plat op de grond. Zo heb je zeker geen beweging en is je foto echt recht omhoog genomen.

♥ Voordat je bij het kasteel komt, moet je vaak door een poort en over een oprijlaan. Zo kun je een mooie foto, waarbij de bomen het kasteel als het ware omlijsten, maken.

♥ Hoewel het nu zomer is, is het ook mooi om in de herfst te fotograferen bij een kasteel. Denk aan alle herfstkleuren die er een erg warm en kleurrijk tafereeltje van maken.

♥ Vanuit een raam in het kasteel heb je vaak uitzicht op de mooie tuinen. Op die hoogte zie je ook goed wat voor (vaak symmetrisch) patroon er door de tuin loopt.

♥ Als het donker is binnen, kun je het beste zo dicht mogelijk bij een raam gaan staan. Daar pik je het meeste licht mee.

Waterval
♥ Watervallen zien er altijd spectaculair uit. Maar hoe groot ze zijn zie je het niet op een foto, tenzij je iets herkenbaars als verhouding in beeld hebt. Een huisje, een persoon, een lantaarnpaal? Op die manier is hij nog indrukwekkender.

♥ Heb je een statief bij je of is er iets in de buurt waar je je camera op kunt leggen? Probeer dan eens te spelen met je sluitertijd. Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat je het water als één lange zachte stroom op je foto krijgt. Een korte sluitertijd geeft juist ieder spettertje weer.

♥ Een waterval hoeft niet beeldvullend op je foto. Het stuk natuur er omheen is waarschijnlijk zeker net zo mooi!

♥ Probeer diepte in je foto te krijgen door iets op de voorgrond te zetten en de waterval als achtergrond te laten dienen. Wil je hem wel scherp hebben? Zet dan je diafragma op een hoog getal/kleine opening.

♥ Kijk uit dat je lens en camera niet te nat worden. Het spetterende water en de wind kunnen er voor zorgen dat er druppeltjes op je lens komen, waardoor je foto’s niet scherp meer zijn.

Onderwater
♥ Ga jij op watersportvakantie? Wat dacht je van een camera waarmee je onderwater kunt fotograferen? Kies bijvoorbeeld voor de Nikon AW120 waarmee je hele gave onderwaterfoto's kunt maken. De camera is overigens ook schokbestendig, wat inhoudt dat wanneer je de camera laat vallen vanaf een hoogte tot 2 meter, de camera niet beschadigd zal raken. Heel handig dus ook voor andere outdoor-sporten waarbij de kans groter is dat je de camera uit je handen laat vallen.

♥ Probeer het onderwerp zo dichtbij mogelijk te halen, onderwater is het zicht vaak niet helemaal helder waardoor een vis op drie meter afstand bijvoorbeeld al totaal oninteressant kan zijn voor de foto.

♥ Fotografeer ook eens omhoog, in plaats van alleen maar naar beneden. De lichtinval op het water kan soms voor hele mooie plaatjes zorgen.

♥ Gebruik onderwater niet je flitser, dit belicht alle rondzwervende deeltjes in het water waardoor hetgeen dat je probeert te fotograferen niet duidelijk in beeld komt. 

♥ Pro-tip, zorg er altijd voor dat er een bandje om je camera zit wat je om je pols wikkelt zodat je camera niet naar de bodem van de zee verdwijnt, dat zou zonde zijn.

Wil je de eerste twee artikelen lezen of meer tips en inspiratie zien? Kijk dan op fotografille.nl! Fijne vakantie!

Must reads 👀