News

In shock: 295 mensen overleden door vliegtuigcrash

Gisteren kwam het vreselijke nieuws naar buiten dat er een vliegtuig dat van Amsterdam vertrok, nooit is aangekomen op de plaats van bestemming. We schreven er meteen dit artikel over, maar nu -uren later- zijn er meer details bekend. Het vliegtuig is neergeschoten en de 295 inzittenden zijn overleden. Zo ook Cor Pan die op Facebook al grapte dat het vliegtuig zou verdwijnen en Aids-onderzoeker Joep Lange. Rest in peace… 


Bron

"Dit is één van de ergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis", zei premier Mark Rutte in de persconferentie. De hele wereld is in shock door de verschrikkelijke vliegtuigcrash die gisteren plaatsvond. "Deze prachtige zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Het dramatische nieuws over de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur is maar nauwelijks te bevatten'', zei Rutte.

De vlucht MH17 was van Amsterdam onderweg naar Kuala Lumpur, maar mocht helaas nooit aankomen op de plaats van bestemming. Het vliegtuig van Malaysia Airline is neergeschoten boven Oekraïne, dat kunnen bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten bevestigen. Dat is gebeurd met een luchtdoelraket toen de Boeing 747 op 10 kilometer hoogte boven Oekraiïne vloog. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden zijn om het leven gekomen.

De explosie van de crash is gefilmd. Let op: het zijn schokkende beelden: 

Watch on YouTube

Het is nog niet bekend wie de daders zijn en van wie de raket afkomstig is. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan dat ze achter de aanslag zitten. Elliot Engel, een top-democraat uit Amerika, is de eerste die dit een vorm van terrorisme noemt. Mark Rutte wil niet te snel conclusies trekken, eerst wil hij grondig onderzoek doen om alle feiten op tafel te krijgen. 

Het is nauwelijk te bevatten dat er zoveel mensen om het leven zijn gekomen. Misschien ken je wel een slachtoffer, of hoor je dat een vriendin of familielid iemand kende die in het vliegtuig zat. Dat zou goed kunnen, want aan boord van het gecrashte vliegtuig zaten maar liefst 154 Nederlanders. Verder waren er 43 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen en een Canadees aan boord. Van 41 mensen zijn de namen wel bekend, maar is de nationaliteit nog niet vastgesteld. Dit komt ook pas naar buiten als de familieleden zijn ingelicht. 


Bron: Facebook

Een slachtoffer was Cor Pan, die vakantie wilde vieren in Kuala Lumpur met zijn vrouw. Vlak voordat hij wegging plaatste hij een foto op Facebook van het vliegtuig met het bijschrift 'Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d'r uit'. Je maag draait tien keer nu je weet dat het ook daadwerkelijk is gebeurd. 


Bron: YouTube

Een ander slachtoffer is Joep Lange. Hij deed toonaangevend onderzoek naar hiv en aids. Joep was onderweg naar Melbourne met zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren voor de Internationale Aids Conferentie die daar zondag begint. 


Bron

Ook de eigenaren van Chinees restaurant Asian Glories in Rotterdam zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash. Medewerkers van het restaurant bevestigen dat eigenaresse Jenny Loh met haar man Shun Po Fan op vlucht MH17 zijn gestapt. 

Mocht je je nu zorgen maken omdat je binnenkort gaat vliegen; de Europese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben besloten om alle vluchten boven Oost-Oekraïne te verbieden. Verschillende maatschappijen als Qantas Airways, Korean Air en Asiana Airlines vlogen uit voorzorg al niet meer over het gebied. 

We denken aan alle nabestaanden van de slachtoffers…

Kende jij iemand die betrokken was bij de crash? Ben jij nu bang om in een vliegtuig te stappen? 

Bron: nos, metro, buzzfeed

Must reads 👀