Real life

Girls Issues: hoe blijf ik mezelf?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Dit keer een meisje dat niet zoals haar broer en zus wil worden.

Hoi Girlscene,

Eigenlijk heb ik niet een probleem of iets, maar ben ik bang. Mijn broer en mijn zus zijn al een stuk ouder dan ik en als ik naar hen kijk kan ik wel zeggen dat ik bang ben om ouder en volwassen te worden. Ik zal beginnen met mijn broer: hij is echt super aardig en ik houd heel erg van hem, maar sinds hij ouder wordt gaat het erg slecht. Het begon met alcohol drinken op feestjes en af en toe roken (stiekem). Mijn ouders kwamen daar achter en daarop volgden vele ruzies. Hij ging heel weinig naar school en is door het té veel verzuimen geschorst. Er werden feestjes gegeven, terwijl mijn ouders weg waren en begon even later ook nog eens aan de drugs. Nog meer ruzies volgden toen hij een vriendin had, het meisje was super aardig, maar ze zei nooit iets. Ze kwamen samen laat thuis van feestjes en zaten overdag alleen maar op hun kamer. Even later heeft mijn broer het huis verlaten, omdat hij geen zin meer had in de ruzies.

Nu mijn zus, ze heeft pas haar havo diploma gehaald en is nu bezig met haar studie. Ze drinkt meestal alcohol op feestjes en heel soms ook thuis, daarbij rookt ze ook best veel. Mijn ouders zijn heel erg bang dat ze net als mijn broer wordt, want ze heeft sinds kort een vriendje. Daarom zijn mijn ouders veel strenger geworden en worden ze veel sneller boos, vooral op m’n zus. Voor de rest gaat het gewoon goed met ons viertjes en zien we onze broer meestal één keer in de week.

Maar waar dit hele verhaal nu eigenlijk naartoe gaat is dat ik bang ben dat ik net als mijn broer word. Ik zeg natuurlijk wel dat ik nooit ga roken en dat ik alcohol vies vind (wat wel zo is), maar dat kan later altijd veranderen, want volgens mijn ouders zeiden mijn broer en zus dat vroeger ook.

Hebben jullie tips om zo min mogelijk te veranderen en dat ik niet net als mijn broer ga roken en drinken? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Kus,

M


Bron

Lieve M,

We kunnen ons voorstellen dat je bang bent in deze situatie en dat je broer en zus misschien niet het juiste voorbeeld geven. Maar wellicht dat deze tips je een handje helpen! 🙂

Ten eerste willen we je meegeven dat je broer en zus je een beeld laten zien, waarmee jij het al niet eens bent. Dit zegt al iets over jou, je bent namelijk niet je broer of je zus. Je bent jou en jij hebt uiteindelijk de keuze om zo te worden als je broer of zus, of niet. Het is niet zo, dat omdat je broer en je zus allebei zo zijn, dat jij ook zo wordt. Dat bepaal je geheel zelf, want jij hebt hier de macht over en de keuze.

Ten tweede gaat het er ook om in welke omgeving je je begeeft. Heb je vrienden die roken? Dan kan het al snel zijn dat je ook gaat roken, maar ook dit hangt geheel van jou af. Je kunt er dus voor kiezen om dit soort situaties en omgevingen te vermijden, als je echt niet zo wil worden als je broer en zus.

Ten derde laten je broer en zus eigenlijk zien hoe je ouders het dus niet willen voor hun kinderen. En juist doordat je broer en zus eigenlijk laten zien hoe het niet zou moeten, leer jij weer van die fouten, waardoor de kans groot is dat jij die fouten niet ook maakt.

Als laatste willen we je meegeven dat bang zijn niet iets slechts hoeft te zijn. Het laat je namelijk nadenken over hoe jij de situatie ziet, wat het met je doet en hoe je het dus niet zou willen. Je geeft al aan bij je ouders dat je niet wil roken en dat je alcohol vies vindt. Accepteer dat de angst er is en leer er vervolgens mee om te gaan. Het kan inderdaad veranderen, maar zoals je aangeeft vind je alcohol vies en wil je nooit roken. Dit zegt al meer over jou dan je zelf misschien door hebt en je daarvoor niet bang hoeft te zijn dat je net als je broer of zus wordt. ♥

We hopen dat je hier iets aan hebt en dat je gewoon lekker jezelf blijft.

Liefs,

Girlscene

Must reads 👀