Lifestyle

Afgestudeerd, wat nu?

Jaaaa!! Je hebt je scriptie ingeleverd en verdedigd, en hebt daarvoor een mooi cijfer gekregen. Oftewel, je bent afgestudeerd. Geen studieboeken meer lezen, geen colleges meer volgen, geen tentamens op rot tijdstippen maken en geen onnodige rapporten meer schrijven. Tijd om met je armen achter je hoofd te zitten en je benen in de lucht te gooien, want je hebt alle tijd van de wereld. Maar wat moet je nou eigenlijk met zoveel tijd? En wat ga je doen nu je klaar bent met je studie?


Bron

♥ Allereerst is het belangrijk dat je je uitschrijft bij je studie. Dit kun je doen via Studielink. Ten tweede moet je je ook uitschrijven bij DUO voor studiefinanciering en je studentenreisproduct. Zorg dat je dit direct doet, want anders moet je het geld dat je nog binnenkrijgt terugbetalen aan DUO. Check de site van studentenreisproduct om te zien wat je moet doen om het stop te zetten. Op de site van DUO vind je trouwens hoe je je moet uitschrijven voor de studiefinanciering én vind je hiervoor een heel stappenplan. Appeltje eitje dus!

♥ Nu alle zakelijke dingen geregeld zijn, kun je echt gaan relaxen. Vier het bijvoorbeeld met een afstudeerborrel, of een bbq bij jou thuis en nodig al je vrienden en vriendinnen uit om het samen te vieren. Niets is leuker dan het vieren van iets waarvoor je hard hebt gewerkt en het dus zeker weten hebt verdiend! Vier het vooral met lekker eten en drinken, met je beste vrienden en vriendinnen en met je geliefde familie. 

♥ Heb je nog een hele bucketlist die je af wil werken? Doe dit dan! Nu is de tijd om daarmee iets te doen, aangezien je toch alle tijd hebt van de wereld. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen, of met je vriendinnen op een all inclusive vakantie. Doe vooral waar je zin in hebt en wat je altijd al hebt willen doen. 

♥ Omdat je je scriptie hebt afgerond, waaraan je uren hebt besteed, kun je nu eindelijk weer je uren richten op je vriendinnen die je zo lang niet hebt kunnen zien. Tijd om wat meidenavondjes, filmavondjes en stapavondjes in te plannen, want ook dat heb je verdiend, afgestudeerde!


Bron

♥ Nu je afgestudeerd bent wordt het tijd om alvast een beetje na te gaan denken over de toekomst. Het hoeft niet een heel stappenplan van 10 jaar te zijn, maar wel in grote lijnen weten wat je wil bereiken, wat je wil doen de komende jaren, waar je over een aantal jaar wil zijn en wat je volgende stap is om dat te bereiken.

♥ Bedenk bijvoorbeeld wat je het komende jaar wil gaan doen, wil je gaan reizen? Sparen? Of misschien weer studeren? Als je dit hebt vastgesteld kun je weer vooruit plannen door bijvoorbeeld te bedenken wat voor studie je zou willen volgen, of wat voor een master, waar je naartoe zou willen reizen en hoe je dat gaat financieren. Zolang het maar iets is wat je leuk vindt om te doen en waar je je energie weer uit kunt halen!

♥ Geen zin in een voltijd studie? Zoek dan naar een cursus of een workshop van enkele weken of maanden. Dan kun je daarna weer lekker bijkomen en hoef je niet weer een aantal jaar vast te zitten aan een studie. 

♥ Als je een vaste baan aangeboden krijgt bij je afstudeerstage dan is dat natuurlijk helemaal geweldig, maar als je nou plannen had om te gaan reizen valt dat plannetje een beetje in duigen. Dat hoeft natuurlijk niet, want stel je gaat werken voor het bedrijf waar je voor het laatst hebt stage gelopen, dan kun je daar mooi sparen voor de reis die je uiteindelijk wil maken en misschien voor een nog grotere reis dan je eerst had gepland, omdat je dan meer verdient dan bij een horecabaantje. Muahaha!

♥ Voor je toekomstige baantjes is het belangrijk dat je blijft netwerken. Doe dit vooral met de mensen van de stages waarbij je stage hebt gelopen en met je medestudenten. Zoek je een baan? Vraag dan aan hen of zij nog connecties voor je hebben! Of ga naar een netwerkborrel, zodat je nieuwe mensen leert kennen die eventueel wat voor je kunnen betekenen. 

Wat ga jij doen nu je afgestudeerd bent? 

Pin je inspiratie op Pinbook