Food

Foodness snack: gezonde cookie dough balletjes

Ken je die Ben&Jerry's variant met stukjes cookie dough? Zo niet; shame on you! Zo ja, dan weet je net als ik dat er ten eerste veel te weinig stukjes cookie dough in zitten en dat er ten tweede veel te veel ijs in zit. Dat kan beter! Bovendien kan het ook een tikje gezonder, want Ben&Jerry's ijs staat niet bepaald bekend om de vele voedingsstoffen die in een pot zitten. Ik maakte daarom zelf cookie dough, maar dan op een originele manier: van kikkererwten. Dat klinkt niet bijzonder appetijtelijk, maar probeer het eens. Ik garandeer je dat je versteld staat. De vanille en amandelpasta zorgen ervoor dat je niet eens beseft dat je kikkererwten eet!

Als je niet weet waar je amandelpasta kunt kopen kun je het bestellen in de Foodness webshop, maar je kunt ook gewoon pindakaas gebruiken.

Om het extra lekker te maken kun je de balletjes in gesmolten chocola dopen en dat vervolgens hard laten worden in de koelkast. Met dit recept maak je 15 balletjes.

Laat de kikkererwten goed uitlekken. Ik gebruikte kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken en die één nacht laten weken. Hoe dan ook: goed uit laten lekken!

Schraap de merg uit een vanillestokje. Doe de merg bij de kikkererwten. Vind je dit teveel werk? Er bestaat ook kant en klaar vanillepoeder (dus geen vanillesuiker!), die je bijvoorbeeld in de Foodness webshop kunt bestellen.

Voeg ook de honing en amandelpasta of pindakaas toe. Meng alles met een staafmixer of doe het in de keukenmachine. Meng tot je een dikke pasta hebt zonder klontje.

Hak 50 gram van de chocola fijn met een scherp mes. Voeg de chocoladestukjes toe aan het deeg.

Rol met je handen kleine balletjes van het deeg en leg ze op een schaal. Zet de schaal minimaal een uur in de vriezer, zodat de balletjes stijf worden.

In principe zijn de balletjes nu klaar, maar je kunt ervoor kiezen ze nog te bedekken met een laagje chocola, waar je de overige 50 gram chocola voor nodig hebt.

Smelt de overige 50 gram chocola au bain marie (of zet het één minuut in de magnetron in een magnetronbestendig bakje). Dip de balletjes een voor een in de chocolade en laat het drogen op een vel bakpapier.

Tadaa!

Ga jij dit recept proberen? 

Pin je favoriete koekjes op Pinbook

Must reads 👀