News

Verbod op doden honden en katten

Vanaf 1 juli is het verboden om zelf je hond of kat te doden. Onze eerste gedachte toen we dit persbericht ontvingen? Was dat nog niet strafbaar dan?! Wat ons nog meer verbaast… Het doden van andere huisdieren, ook al zijn ze kerngezond, is nog steeds niet strafbaar. In een brandbrief verzoekt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren om de nieuwe maatregel toe te passen op alle huisdieren. 

Doden
Je gelooft het misschien niet, maar door een gat in de wet kunnen particulieren en fokkers ongestraft hun huisdier doden. Vanaf 1 juli (volgende week) is het verboden om honden en katten te doden. Maar het is dus nog steeds niet strafbaar om andere huisdiersoorten zoals konijnen en cavia's zelf te doden. Mensen die zijn uitgekeken op hun konijntje, of het niet meer kunnen betalen, of fokkers die van hun cavia's af willen omdat de vacht niet de goede kleur heeft, iedereen mag deze huisdieren gewoon doden. De enige voorwaarde: het moet pijnloos gebeuren (maar wie kan dat controleren?).

Machteloos
De directeur van Stichting Sophia-Vereeniging Steffie van Horck wil graag dat de maatregel ook gaat gelden voor alle andere huisdieren: "De dieren die het vaakst slachtoffer zijn van wanpraktijken blijven vogelvrij. Regelmatig worden er vondsten gedaan van dode huisdieren. Bij het aantreffen van een kist dode cavia's staat de politie machteloos. De dader kan enkel worden opgepakt als er bewijs is van mishandeling en dat is zelden aan te tonen."

Chloroform & Stoeptegels
Het internet staat er vol mee, tips voor het doden van dieren. Van chloroform tot stoeptegels. Ook zijn er allerlei gruwelijke manieren om de nek van de diertjes te breken, dit wordt culling genoemd. Culling wordt regelmatig toegepast door fokkers die van hun dieren af willen, niet omdat ze ziek zijn, maar omdat ze minder goed verkopen. Steffie van Horck: "Hun hokruimte en voeding worden liever besteed aan soortgenoten die een populair uiterlijk hebben en meer geld opbrengen. Met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kan zo'n fokker in ieder geval aangepakt worden."

Hulp
Volgens de Sophia Vereeniging moet de wet aangepast worden door Staatssecretaris Dijksma, zolang de wet niet is aangepast sterven veel huisdieren een afschuwelijke dood zonder dat daar een straf op staat. De Sophia-Vereeniging heeft daarom een brief opgesteld voor de staatssecretaris waarin ze haar dringend verzoeken de maatregel uit te breiden en het zelf doden van álle huisdieren te verbieden. Ben jij het hier mee eens? Je kunt de brief ondertekenen op de website van de Sophia Vereeniging.

Wat vind jij ervan dat honden en katten zomaar zonder goede reden door hun baasjes gedood kunnen worden tot 1 juli? Vinden jullie ook dat er een verbod moet komen op het doden van andere huisdieren?

Must reads 👀