News

Is dit de ondergang van Primark?

126

We shoppen graag bij Primark omdat we er altijd slagen en niet failliet naar huis gaan, maar er blijken toch een aantal dingen niet in de haak te zijn... Gisteren kwam een vrouw in het nieuws die een schokkend label in haar nieuwe Primark jurkje vond. In plaats van de wasbeschrijving, vond de Britse Rebecca Gallagher een noodkreet: "Gedwongen om uitputtende uren te werken" stond er. Maar dat is nog niet alles: Primark jat items van andere merken en doet alsof het hun eigen ontwerpen zijn. Gaat Primark nu echt te ver?


Bron

Primark is wereldwijd een populaire winkel, vooral omdat er altijd fashionable items van dit moment te vinden zijn én omdat je er nooit veel betaalt. De lage prijzen zijn misschien fijn voor onze portemonnee, maar veel mensen vragen zich ook af hoe dat toch kan. Zijn de werkomstandigheden in de fabrieken wel goed en krijgen de arbeiders wel genoeg betaald? Een vrouw uit Engeland shopte altijd graag bij de Primark, maar kreeg bij haar laatste shopsessie een grote shock. Toen Rebecca Gallagher het label van haar nieuwe Primark jurkje checkte, vond ze een in plaats van een wasbeschrijving een noodkreet. ‘Forced to work exhausting hours’ stond erin. 

Rebecca was enorm geschrokken en wilde verhaal halen bij Primark. Na 15 minuten werd de verbinding echter verbroken. Later heeft de keten gezegd dat ze hier nog nooit eerder van hebben gehoord. Ze willen het kledingstuk graag terug hebben om het te kunnen onderzoeken.

Volgens insiders is er nog meer mis met Primark. De keten zou items jatten van andere merken en doen alsof het hun eigen ontwerp is, door er in de ontwerpfase hun eigen label op te plakken. Veel kledingstukken en accessoires zouden dus geen originele stukken zijn.

Wat vind jij van dit nieuws? Had jij verwacht dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn? En wat vind je ervan dat Primark ontwerpen van andere merken jat?

LOVE dit artikel
15 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

126 reacties

 • 4 jaar geleden Roww

  Ik weet niet hoor maar je gaat mij niet wijsmaken dat de H&M enzo geen kleding uit india enzo halen waar aan gewerkt word door kinderen enzo.. :l Waarom denk je anders dat veel kleding best goedkoop is..? En juist als je daar niet meer koopt krijgen die arbeiders die het maken ook niks meer :l Het is nou eenmaal de harde waarheid en zo gaat het echt al jaren, het is ook zo vaak in het nieuws geweest en er zijn genoeg organisaties mee bezig, maar dat betekent niet dat het zomaar over is. Deze industrieën zullen echt nog wel jaren door gaan :l

 • 4 jaar geleden xDIYfan

  mocht het waar zijn dan wat wil je eraan doen, hoeveel mensen kopen kleding bij primark. En het ligt er toch al dus inslaan :p

 • 4 jaar geleden xFabbxUnicornx

  Hoe denk je anders dat Primark zo goedkoop kan zijn? Tuurlijk krijgt misschien niet elke fabrieksmedewerker een eerlijke loon, maar als het toch in de winkel ligt. In mijn eentje maak ik niet het verschil...

 • 4 jaar geleden JustMe O,o

  Echt waar Sophie?? :0 Damn, dat wist ik niet..

 • 5 jaar geleden Sophie

  Mango doet aan kinderarbeid..

 • 5 jaar geleden surfoverseas

  gewoon aandacht trekkerij van die vrouw

 • 5 jaar geleden osnapitzisa

  Dat het gemaakt wordt in arme landen enzo gebeurd bij elke winkel, zelfs de winkels waar je 10x zoveel betaald dan bij Primark. Alleen krijgt de baas van de keten (waar je meer betaald) meer geld. dus eigenlijk kun je beter kleren kopen bij de primark of h&m

 • 5 jaar geleden pandaa12

  niet alleen de primark doet dit maar ook de h&m en meerdere winkels doen ditdus zo erg is het niet. nattuurlijk is het er voor dat kindje maar wij kunnen daar niks aan doen

 • 5 jaar geleden AladdinSane

  Eigenlijk vind ik het een beetje onzin dat die meiden opeens niks meer kopen bij de Primark. Als je een beetje wereldkennis hebt weet je van te voren al dat bij het maken van deze kleding mensenarbeid aan te pas komt. Ze droegen voorheen ook al kleding van de winkelketen, dus waarom zouden ze dan opeens stoppen met het dragen van deze kleding?

  Weet zeker dat ze ook nog gewoon kleding kopen bij de H&M e.d.

  Naar mijn mening is dit niet "de ondergang" van de Primark. Het gaat er al sinds mensenheugenis zo aan toe, dus waarom zou het nu dan opeens anders zijn? Je bent naar mijn mening een beetje dom en naïef als je denkt dat zulke goedkope kleding (en zelfs duurde merken ook by the way) met 100% eerlijke arbeidsrechten gemaakt worden.

  Ik blijf mijn kleding er gewoon kopen. Het is helaas zo dat er onder slechte omstandigheden wordt gewerkt, maar wat kan ik er aan doen? Ik heb het geluk gehad dat ik in een relatief rijk land ben geboren, maar wil geen honderden euro's uitgeven aan kleding. Het wordt toch wel gekocht, dus blijft het ook in de productie. Misschien een beetje hard om te zeggen; maar dus blijf ik ervan profiteren van de lage prijzen.

  En ik weet ook niet wat ik moet geloven van die etiketten met die noodkreten. Denk niet dat het echt is. Die mensen worden elke seconde dat ze daar werken gecontroleerd. Ze werken op topsnelheid, en hebben echt geen tijd om even zoiets in een kledingstuk te maken. Weet ook niet zeker of ze wel zo goed Engels kunnen, die mensen zijn ongeschoold en kunnen waarschijnlijk amper in hun eigen taal lezen en/of schrijven.

  En dat jatten van andere merken gebeurd bij vrijwel elke winkelketen. Er worden prints, vormen, kleuren e.d uitgewisseld. Dat is ook oud nieuws.

  Nah.. begrijp niet waar mensen zich opeens druk over maken. Het gaat er zo altijd al aan toe.

 • 5 jaar geleden MiChiamo

  eigenlijk weet iedereen toch wel dat goedkope budgetketens nou niet echt bekend staan om hun goede arbeidsvoorwaarden. Je kunt dat verwachten bij zo'n prijs! Iedereen steekt gewoon hun kop in het zand en op naar de primark.

 • 5 jaar geleden anox

  tja, ik had het er laatst op school over, we hebben het nu inderdaad over de industrie in azie. het zou geen nut hebben om niks meer te kopen bij de primark want dan verdienen de arbeiders daar ook niks, en al zouden we meer gaan betalen heeft het ook geen nut want dan neemt de primark dat zelf in handen, niet de arbeiders. maar ja, ik had het wel zien aankomen van de primark, hoe komen ze anders aan zulke goedkope kleding?!

 • 5 jaar geleden MJ.

  Tjah, meerdere winkels doen dit dusja..

 • 5 jaar geleden Alicia

  sommige mensen geloven ook echt blind wat er gezegd worden vet dom is dat denk zelf is na ja, en van dat briefje raak je echt niet direct in shock wat n bullshit!

 • 5 jaar geleden Zoella

  echt zo stom. dit gebeurt zo vaak, maar toch... ik zou wel in shock zijn als ik zo'n lebel vind. ik vind dat ze iets moeten doen aan kinderarbeid. dan is primark maar duur! maar je wil toch niet op je geweten hebben dat je iets draagt dat door een kind is gemaakt die maar 2 euro per dag verdient!

 • 5 jaar geleden MostBeautifulTime

  Iedereen zeurt nu wel op de Primark, en het is ook slecht, dat weet ik zelf ook wel, alleen het probleem is dat super veel winkels dit doen, het is geen uitzondering.

 • 5 jaar geleden InTheEnd

  alsof die primark dit als enige doet zeg.. kom op

 • 5 jaar geleden just a girl

  Het lijkt misschien slecht wat er in die fabrieken gebeurt, maar met dat ene kleine beetje dat ze verdienen hebben ze tenminste wel wat te eten. Het helemaal afschaffen is de oplossing niet. Ze moeten ervoor zorgen dat de kinderen naast dat werken een paar uur per dag naar school kunnen. Dan kunnen ze werken aan een toekomst met een baan die goed verdiend.

  En merkkleding wordt trouwens ook zo gemaakt hoor dus of je nu bij de Primark of bij bijvoorbeeld Ralph Lauren iets koopt. De omstandigheden in de fabriek zijn hetzelfde, alleen het prijskaartje niet...

 • 5 jaar geleden Soraya Okafor Waasdorp

  Dure kleding en zeker merk word onder de zelfde slechte omstandigheden gemaakt! En het zou mij niets verbazen als primark dit zelf heeft gedaan. Het is gratis wereld wijde reclame. En ook slecht nieuws levert hun meer klanten op. Het is een methode die vaker wordt gebruikt Door bedrijven. Zo was er ook een complete run op negerzoenen na het hele fiasco (ja het is een bewezen feit dat het bedrijf zelf de hele discussie is gestart)

 • 5 jaar geleden Alicia

  wauw vet erg, primark nakt niets. en trouwens zoveel merken doen elkaar na. en miss heeft die vrouw dat briefje zelf geschreven, daar zie ik dr wel voor aan want waarom moet anders haar hoofd erop!?!? Volgens mij wil ze gewoon aandacht ik vind het stom dat iedereen primark afkraakt en dat iedereen hier zichzelf loopt te verdedigen van jaa ik koop er bijna nooit wat want dit is zielig voor die mensen je weet niet eens of het echt waar is. En niemand hier kent jouw dus waarom zou je jezelf verdedigen door te zeggen ik koop max. 2 items per maand en dan ook specifieke dingetjes en ik weet dat de werknemers slecht behandeld worden nou als je dat echt vind koop dan niets! ik vind dit echt bullshit sorry! Je moet gewoon niet zo schijnheilig doen dan!!!

 • 5 jaar geleden Autumn

  Schokkend hoor kuch kuch, en ik ben het eens met Quarth.

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Dat was te verwachten daarom is primark ook zo goedkoop...

 • 5 jaar geleden NiallThePooh

  Wow wat een schokkend nieuws zeg!! niet dus, sorry hoor maar iedereen kan verwachten dat de arbeidsomstandigheden van deze mensen niet goed zijn, ik vind het ook aso dat zoveel mensen alleen maar om die kleding geven en niets om de mensen die het maken. Zulke goedkope prijzen komen er niet vanzelf, nu is dit niet alleen het geval bij de primark maar bij heel veel winkels, dat maakt het lastig natuurlijk.

 • 5 jaar geleden Babylipsx

  Goh dit is echt niet verassend!

 • 5 jaar geleden Maria

  Dit zal zeker niet de ondergang voor Primark zijn! Helaas gebeurt dit bij veel kledingmerken en wordt er weinig aan gedaan.

 • 5 jaar geleden xpuckh

  dat primark ideeën steelt weet iedereen denk ik allang, Het is alleen van slechtere kwaliteit, vandaar de lage prijs neem ik aan.

 • 5 jaar geleden --

  Btw, H&M, New Yorker, etc. doen dit 100% zeker ook met hun werknemers.

 • 5 jaar geleden --

  schokkend, minder plezier met het shoppen in de primark...

 • 5 jaar geleden Loesss,

  Had je kunnen weten toch, met zulke goedkope artikelen!

 • 5 jaar geleden Rockoholic

  Niet zo verrassend toch.... Ik koop ook bij de Primark, maar niet te vaak. We doen dit met z'n allen, en ik zou ook anders willen, maar heel veel nieuws is dit niet... Beetje hypocriet eigenlijk....

 • 5 jaar geleden iialexisx

  De Primark staat bij mij om de hoek en ik ben in de afgelopen 2 a 3 jaar dat die winkel er staat ben ik er maar iets van 5x geweest, ik vind het gewoon een vreselijke winkel!

  Ik vind het er altijd veel en veelste druk en de kleding vind ik niet absoluut niet leuk!

  Als dit trouwens een actie is dan vind ik het persoonlijk een goede actie want die mensen die daar in de fabrieken werken hebben veel te verduren!

 • 5 jaar geleden Anne

  Ik heb altijd een dubbel gevoel als ik winkel bij de Primark.

 • 5 jaar geleden hongerigbrein

  Ik dacht dus hetzelfde als @meghjade

 • 5 jaar geleden Julyxxz

  @Qarth, helemaal met je eens!

 • 5 jaar geleden Blondelove<3

  hier moet je op kijken: http://www.rankabrand.nl/modeketens/Primark

  daar kun je het ook vergelijken met andere ketens. Waar hun goede en slechte punten liggen op zowel arbeidsomstandigheden als milieu.

  Het is alleen niet overal even actueel. De één is al wat langer geleden gecontroleerd dan de ander.

 • 5 jaar geleden Schmidt

  zou me niet verbazen dat die vrouw dat er zelf heeft opgeschreven!

 • 5 jaar geleden Lily

  Ja dit wisten we natuurlijk al. Ik koop (ik ben heel eerlijk) zo weinig mogelijk bij de primark, gemiddeld 2 items per maand, terwijl ik er vlak naast woon.

  En dat is om juist deze reden. Ik weet dat het gemaakt is door mensen die lange werkuren hebben en slechte werkomstandigheden.

  En dan is het natuurlijk nog stom dat ik het doe..nouja..ik doe het nou eenmaal. Maar ik hou er rekening mee dat ik niet zorgeloos handenvol in mijn mandje werp. Ik kies héél specifiek wat ik wil hebben en niet zomaar dingetjes.

 • 5 jaar geleden Qarth

  Heel schijnheilig iedereen hier die loopt te roepen hoe slecht Primark is (en waarschijnlijk morgen weer met 2 tassen naar huis gaat). Primark is zo goedkoop omdat zij niet aan marketing doen, heeft iemand weleens een poster in een bushokje gezien van Primark, of een reclamespotje? Nee. Daarbij heeft Primark ook geen eigen fabrieken en kopen zij in enorme aantallen in bij bestaande fabrieken, dus ook al klopt het dat deze kleding op een niet humanitaire manier is gemaakt, dat is niet de verantwoordelijkheid van Primark maar van de eigenaars van de fabrieken waar deze mensen werken. En als laatste, net als I am the brunette zegt, denk je nou echt dat mensen die in Bangladesh een baantje in een fabriek hebben ook maar een woord Engels kunnen?

 • 5 jaar geleden I am the brunette

  Vast nep gedaan omdat de Primark zo goed loopt en de andere winkels daardoor minder omzet draaien. Alsof die mensen in Bangladesh Engels kunnen... En er word heel goed opgelet dus zomaar een 'noodkreet' in een jurkje maken lijkt me lastig. Maar het klopt wel dat de omstandigheden slecht zijn, het is daar echt een andere wereld.

 • 5 jaar geleden NOYOUDONT

  Net alsof wij niet weten waarom de kleding zo goedkoop is

 • 5 jaar geleden JulyOctober

  Eens met louderove. Ik hoor dat zelfs high end merken zo werken, dus dan is het niet alleen die prijs. Ook zijn er genoeg merken die elkaar na apen.

  Ik vind dit trouwens lastig, want ik heb liever dat meisjes/vrouwen in kleding fabrieken werken dan dat ze in de seksindustrie iedere dag tig keer verkracht worden.. Natuurlijk blijven de omstandigheden slecht en is het raar omdar primark een ethisch verband heeft met hun fabrieken. http://www.primark-ethicaltrading.nl/

 • 5 jaar geleden LouderLove

  Ben het eens met de reacties onder mij die zeggen dat niet alleen goedkope merken gebruik maken van slechte werkomstandigheden.

  En over dat kleding ''jatten'' doet die een of andere musthave site dat ook niet? Namaak tassen maken zonder merk?

 • 5 jaar geleden LoveEstherLove

  Als het te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook.

 • 5 jaar geleden Saar

  Hoe kon het ook anders,als alles zo goedkoop is?

 • 5 jaar geleden Marjolein_vh

  Dacht het wel hoor. Als je een beetje logisch nadenkt, kun je wel bedenken dat de omstandigheden slecht zijn. Echt erg :'(

 • 5 jaar geleden Mint

  Verbaasd me niks. Bijna alle kleding is goedkoop gemaakt op die manier. En trouwens, Primark is niet de enigste die kleding jat. Er zijn genoeg bekende merken die designs jatten van artiesten, ze op hun kleding plakken zonder dat de makers ooit een cent of waardering voor zien.

 • 5 jaar geleden tessa

  Sorry hoor, maar de kleding van G-star worden in PRECIES dezelfde fabriek gemaakt als de kleding van de Primark…. En het kan nooit zijn dat bij alleen de kleding van de Primark de werkomstandigheden slecht zijn

 • 5 jaar geleden kaya

  Iedereen roept nu in de reacties wel doodleuk 'vind je het gek als die prijzen zo laag zijn) Maar er zijn ZAT andere merken die veel duurder zijn die EN gebruik maken van extreme kinderarbeid, en je ook nog is meer laten betalen zodat ze een groot deel in hun eigen zak kunnen steken. Mensen moeten lekker hun ogen open doen en meer informatie zoeken dan stomweg hier te gaan reageren dat aan Primarkt ligt.

 • 5 jaar geleden kaya

  Mensen moeten echt stoppen met zeiken. Wat willen we dan? Dat ze op de hoeken van de straat gaan staan en zichzelf gaan verkopen? Dan kunnen ze beter in een fabriek werken hoor. Ja het is slecht en verschrikkelijk, maar we kunnen de wereld niet zo 1 2 3 veranderen en ze moeten toch echt aan hun eten komen. Die mensen daar kunnen 9/10 keer niet eens schrijven dus laat staan Engels. 1 grote onzin dit.

 • 5 jaar geleden Don't fence me in

  Ik vind het opzich wel een beetje jammer dat jullie er een groter punt van lijken te maken dat primark designs steelt dan dat de mensen die er voor werken uitgebuit worden. En natuurlijk is dat zo, een shirt van 3 euro zit sowieso kan niet zonder dat er ergens iets mis is. Ik koop er zelf nooit iets, vind eigenlijk dat we dat allemaal niet zouden moeten doen. Is super goedkoop écht zo belangrijk?

 • 5 jaar geleden snowflakes ツ

  Natuurlijk zijn de werkomstandigheden slecht. €1 voor een shirtje kan echt niet. En dat ze kleding stelen had ik ook wel verwacht. Het zou trouwens ook niet de eerste keer zijn dat mensen dit soort briefjes vinden. Nou ja als je dit een briefje kan noemen. Veel mensen daar kunnen amper hun eigen taal schrijven, laat staan engels. In china hebben/hadden een kind politiek. De eerste mag naar school en de tweede (dus de onwettige) mag dat niet. Met een goede opleiding vind je een betere baan en zonder ga je naar de stad om nog iets voor je familie bij te verdienen. Weten zij veel dat het loon amper genoeg is voor een maaltijd per dag.

  Ik zelf koop nooit wat bij Primark. ik vind het ongelofelijk dat het er altijd zo druk is. Okay, het is goedkoop. Maar is dat echt het allerbelangrijkste?

 • 5 jaar geleden Dormer

  Heel hard misschien, maar ik denk dat dit niet door de mensen/kinderen daar is geschreven. Sowieso kunnen de meesten geen engels denk ik. Misschien heeft deze vrouw het wel zelf gedaan om zo aandacht te trekken voor de omstandigheden daar? Dit gebeurt trouwens echt niet alleen bij Primark.

  En als je hiervan schrikt ben je wel erg naïef denk ik: hoe kunnen dingen anders zo goedkoop zijn?

 • 5 jaar geleden Ellen

  Als je logisch nadenkt kon je dit al weten.. Waarom zijn die prijzen anders zo laag?! Dan maakt het bedrijf ook nog een verlies, doordat ze werknemers normaal loon moeten geven.. Er gaat meer uit, dan dat er dan binnenkomt.. Wil het niet goedpraten, maar dit konden we al weten..

 • 5 jaar geleden Emmely

  Dit is alles behalve schokkend. Dit is gewoon een kwestie van vraag en aanbod: mensen betalen liever 3 dan 30 euro voor eenzelfde t-shirt. Dat kan je alleen mogelijk maken door de kleding door ''goedkope'' handen te laten maken in landen waar de lonen laag liggen. Ik vind het hypocriet als mensen hier stampij over gaan maken. Iedereen werkt hier zelf aan mee.

 • 5 jaar geleden shortcake

  Misschien ga ik nu iets heel geks zeggen. Maar het zou toch net zo goed een marketing streek kunnen zijn van een ander bedrijf die wél eerlijke kleding verkoopt?

 • 5 jaar geleden Oceana

  Ik vind het niet echt schokkend. Hoe zouden ze het anders moeten doen, spullen van 4 euro? Anyway, ik zou er niet om huilen als Primark zou sluiten. Het is toch kwaliteit van niks.

 • 5 jaar geleden Fay

  shocking.. wow het is zo'n leuke winkel

 • 5 jaar geleden joepiejajeej

  het zou natuurlijk super erg zijn als het waar zou zijn.... jammer want het is zo'n leuke winkel!!!

 • 5 jaar geleden Zeeanemoon

  Joh, wat denkt iedereen dan? 'Ja natuurlijk is het mogelijk om een leuk jurkje te maken voor 3 euro, zonder dat er kindertjes uit Bangladesh tot 2 uur 's nachts aan hebben zitten werken!' Natuurlijk niet! Tegenwoordig wil iedereen alles ZO goedkoop dat kledingwinkels hun spullen wel uit ontwikkelingslanden MOETEN halen. Niet dat ik het goedpraat ofzo, het is gewoon zo ziek.

 • 5 jaar geleden ♥♥♥

  primark is niet de enige winkel er zijn er veel meer,

 • 5 jaar geleden Chloor

  Wat Traveler zei inderdaad.. Je kunt nergens kleding kopen zonder dat daar wat raars mee is!

 • 5 jaar geleden JonSnow

  Ik vind het naïef als mensen gaan zeggen, Dit had ik écht niet verwacht.

  Het is vreselijk, maar ook logisch. De prijzen zijn niet voor niks zo laag. De eigenaren gaan echt geen geld uit eigen zak erbij doen om die prijzen zo laag te houden hoor.

  Alle kleding die je koopt bij winkels als Primark, H&M, Vero Moda, Sting etc etc zijn allemaal in zulke landen gemaakt.

  En niet alleen die winkels, er zijn documentaires over kleding van Armani, Chanel etc die in lage lonen landen worden gemaakt.

  Dus vertel mij maar waar ik dan wel kleding moet kopen.

 • 5 jaar geleden Africalover..^-^

  Ik kocht laatst een truitje bij de Sting... was benieuwd waar het vandaan kwam. Het kwam uit China

  Wel jammer dat alleen de Primark op het nieuws is, tegenwoordig haalt elke winkel kleding uit ontwikkelingslanden

 • 5 jaar geleden Lotus  Dit zag ik zeker aan komen. Eindeloze discussies heb ik gehad met vriendinnen die wél bij Primark winkelen. Ik draag zelf geen kleding van fastfashion ketens die hun kleding laten maken in landen als Taiwan en Bangladesh. Hier ben ik ondanks de alle positieve berichten over Primark en H&M ook bij gebleven.

 • 5 jaar geleden Traveler

  @Noa, ik koop ook liever geen kleding die door kinderhandjes is gemaakt, maar dan kun je ech bijna nergens meer kleding kopen. Ik heb hier vorig jaar onderzoek naar moeten doen, en bijna bij elk merk is er wel iets aan de hand. Is het niet (kinder)arbeid onder slechte omstandigheden, dan is het wel zware milieuvervuiling (denk aan G-star bijvoorbeeld). Ze zeggen allemaal ermee te stoppen, maar de werkelijk is helaas anders.

 • 5 jaar geleden xsannev

  dat verwachtte ik eigenlijk al haha

 • 5 jaar geleden TheBlondesBeauty

  Dit was wel te verwachten. Want hoe kun je makkelijkste goedkope kleding laten maken? Juist, mensen uit laten buiten. Ik vind dat de primark hier werk van moet gaan maken

 • 5 jaar geleden Ordinary.

  Eigenlijk was dit wel voorspelbaar, maar wat kunnen wij eraan doen? Ik wil namelijk gewoon kleren kopen daar hoor... En dit is niet alleen de Primark.. Ik zou best willen helpen, maar hoe? Niet alleen door daar weinig te kopen, maar nog meer? Naast dit artikel erop te zetten, kan GS mmisschien ook zo'n artikel erop zetten?

 • 5 jaar geleden Noa

  Ik vind het ook slecht van girlscene om het nog steeds te promoten. Mijn moeder is zelf naar zulke fabrieken geweest voor haar werk en de omstandigheden zijn echt vreselijk. Ik koop geen kleding waarvan ik weet dat het onder slechte omstandigheden wordt gemaakt. Mensen moeten stoppen met kopen bij de primark en vele andere winkels en zich meer verdiepen in wat er nou werkelijk gebeurt. Ik zou me niet prettig voelen in een shirtje van 3 euro wat wordt gemaakt door een kind jonger dan ik. En er zijn zeker wel merken zonder slechte arbeidsomstandigheden.

 • 5 jaar geleden miss kletskous

  primark is gewoon goedkoop ja oke .

 • 5 jaar geleden Cavallo

  Je kunt er veel over zeggen, maar uiteindelijk zijn er een heleboel winkels die dwangarbeid in hun fabrieken hebben, dit gebeurt nu eenmaal gewoon en er is weinig aan te doen. Nooit meer kleding kopen dan maar? Ik vind het heel heftig, maar het is niet alleen Primark..

 • 5 jaar geleden imre korpadi

  ik wist al dat Primark aan kinderarbeid deed omdat mijn tantes werk met dit soort dingen te maken heeft, daarom mag ik er van mijn moeder niet kopen en dit wil ik ook niet, ik wil geen kleding waar kinderarbeid aan kleeft

 • 5 jaar geleden PINKMAN

  Dat jatten van ontwerpen wist ik al want ik had laatst bij de primark een shirtje gezien va n John Lennon en Yoko en later vond ik bij een andere winkel precies hetzelfde shirtje. Maar dat dwangarbeid is verschrikkelijk !

 • 5 jaar geleden ❝ Diligite ❞

  Dat jatten vind ik nog niet eens zo erg, maar dat dwangarbeid.... dat gaat echt te ver.

 • 5 jaar geleden A&A

  Expectable...

 • 5 jaar geleden AjlaJJ

  Het was wel een beetje te verwachten van Primark.. Omdat de kleding best budget is en alsnog mooi (vind ik zelf) maar met dat jatten van ontwerpen doen wel meerdere winkels..

 • 5 jaar geleden omg_it's_me!

  Op school ook zo'n documentaire gezien over hoe de mensen in China moeten werken in fabrieken.. Best wel heftig hoor!

 • 5 jaar geleden Valelie

  Het is niet juist dat de kledingarbeiders worden uitgebuit, helaas gebeurd dit niet alleen door Primark maar ook door meer dan genoeg andere kledingwinkels, waaronder ook de duurdere.

  Ik heb geen idee of mijn veronderstelling juist is, maar de kledingfabrikanten zijn wel grote werkgevers.. als al deze industrie er niet was, wat voor werk hadden die mensen dan? Misschien was er geen werk en zaten deze mensen op straat?

  Ik wil het hiermee niet goed praten, ik vind het nog steeds niet juist hoe deze mensen worden behandeld maar misschien zaten ze anders gewoon op straat.

  Het is gewoon een immens groot probleem waar een hele grote aanpak van alle rijke landen voor nodig is. Helaas is dit allemaal zo ingewikkeld en groot dat ik hier niet snel een verbetering in verwacht .

 • 5 jaar geleden durbanskies

  Om nu opeens geen kleding meer te kopen bij Primark is echt onzin, want alle grote merken doen het. Gaan jullie voortaan dan je eigen kleding maken? Nee precies. Natuurlijk zat het eraan te kopen, maar zo veel merken doen het dat je nergens meer zeker bent. Daarnaast heb ik geen probleem met dat 'jatten', meer goedkope kleding voor mij heuj.

  Wel weer een heel professioneel artikel inderdaad.

 • 5 jaar geleden Sule

  Life is hard meer valt er niks te zeggen toch? Want iedereen gaat rustig door winkelen bij primark dusja..

 • 5 jaar geleden Suuske

  Ik had het wel verwacht, vanwege de lage prijzen. Het kan niet anders dan dat daar mensen voor worden uitgebuit. Daarom koop ik ook nooit bij de Primark.

 • 5 jaar geleden LovelyRocker

  Ik denk dat er meer winkels zo zijn die goedkoop hun producten verkopen.

  Dus blame het niet alleen op primark...

 • 5 jaar geleden PBG

  'jat' lekker professioneel geschreven.

  Waar is de rest van de informatie, de bronnen?

  Top artikel weer. -.-

 • 5 jaar geleden Cliff

  Sorry, niet dat ik het niet erg vind voor de mensen die zo moeten werken, maar ik geloof er geen snars van. Het is geschreven in perfect Engels, met zelfs woorden die al wat moeilijker zijn en correct vervoegd werkwoord etc.... Denk je dat iemand die gedwongen wordt in zo'n fabriek te zwoegen mooi Engels kan? Ik denk van niet hoor. Dit is een stunt van die vrouw of iemand anders tussen de fabrieken en de winkels, maar niet van de arbeiders zelf.

 • 5 jaar geleden Truelife

  Erg schokkend, natuurlijk wist je wel dat er iets niet helemaal klopte maar ik denk niet dat je dat onder ogen wil zien als je al die lage prijzen ziet bij dat leuke topje in de Primark

 • 5 jaar geleden lucy

  verbaast me niks hoor, maar helaas moet ik het eens zijn met @likeaboss. ondanks dit, blijven er gewoon mensen shoppen

 • 5 jaar geleden Jennifer

  Dit is geen verassing maar ons land helpt hier wel aan mee. Fabrieken verhuizen/sluiten want in China (oid) zijn de productie kosten lager. Doordat daar de productiekosten lager zijn krijgen de bedrijven meer omzet…

  Hoe meer wij de productie naar het buitenland doen, het erger het word voor de werknemers in China, en hoe meer werklozen er in Nederland komen.

 • 5 jaar geleden I'm that girl

  Jammer om dit te moeten horen over de primark, maar ik denk niet dat mensen zullen stoppen met shoppen bij de primark.

 • 5 jaar geleden 0705

  Primark is niet de enige.

  Tommy Hilfiger kleding werd bijvoorbeeld ook gemaakt in die fabriek die in Bangladesh neerstortte afgelopen jaar. Dat vind ik dan eigenlijk nog erger, aangezien die het ook nog eens voor hoge prijzen verkopen.

 • 5 jaar geleden Heyq

  Kleine kinderen ( wat we denken als zij dan zouden moeten werken ) kunnen echt geen Engels schrijven en sowieso als iemand kinderarbeid verkoopt zoals de grotere merken maken ze het gewoon duurder hoor..

 • 5 jaar geleden Michelle

  idd @CALEDONIA. Hetzelfde is bij de H&M, daar zijn ook slechte werkomstandigheden enzo, daarom zijn die ook zo goedkoop, maar het is niet alleen daardoor dat de primark goedkoop is, toch? Ze zouden ook mega grote bestellingen doen waardoor het goedkoper werd ofzo?

 • 5 jaar geleden Agnesss

  Ja ik wist het al lang. ik winkel al anderhalf jaar niet meer bij de primark, hierdoor. Iedereen wist het toch ook al, het is echt geen verassing. Niemand trok zich er eerder iets van aan, maar nu het zo actueel is natuurlijk wel.

 • 5 jaar geleden Princess of fire and ice

  Dit soort dingen maken mij echt zó boos! Primark weet zelf dondersgoed waar hun producten vandaan komen ( niet alleen Primark ook andere merken) maar willen het niet toegeven. Die prijsjes zijn mooi hoor, maar je steunt ze daar alleen mee! Dat geld gaat echt niet naar de arbeiders. Ik kan niemand verbieden om niet bij Primark te shoppen... Maar houd in gedachten waar het vandaan komt. Er moeten veel meer eerlijkere merken in NL komen. Nee... over de hele wereld eigenlijk!

 • 5 jaar geleden Just Me

  oke het is heel erg, maar we wisten dat dit gebeurde. maar ff dat jullie het weten zelfs de duurste merken buiten mensen uit. dachten jullie echt dat die dure merken hogere prijzen vragen omdat het maken van de kleren duurder is. echt niet!! zelfs als een shirtje van 30 euro bij de only voor 15 euro in de uitverkoop hangt verdienen ze nog dik eraan. dat de primark het goedkoop verkoopt betekent niet dat ze de enige zijn die mensen uitbuiten, ze verkopen het gewoon voor een net iets hogere prijs dan dat ze het inkopen inplaats van 80% van de normale prijs winst te maken zoals andere merken.

  dus het maakt niet uit waar je kleren koopt bijna overal worden mensen ervoor uitgebuit!

 • 5 jaar geleden AMjessy5005

  Als het label er is ingezet door die Engelse vrouw vind ik het eigenlijk nog niet zo erg, want nu wordt er wel aandacht voor gevraagd. Ik ben 1 keer in de Primark geweest, maar daarna nooooooit weer. Pff veel te druk, nee dat is niks voor mij. Mijn vader heeft in China gewoond, en hij was toen heel erg geschrokken van de bleke gezichten en wallen van die mensen die helemaal afgepeigerd werden.

 • 5 jaar geleden Linda

  Inderdaad wat Liz zegt, van iemand die in Azië werkt om kleding te maken voor een hongerloon, kan je bijna met zekerheid zeggen dat diegene nooit een school van binnen heeft gezien. Dat betekend dus ook dat diegene analfabeet is, en Engels schrijven kan dus helemaal niet.

 • 5 jaar geleden Tiger_queenxx

  Dit vindt ik wel erg. Ik hoop dat ze er iets aan gaan doen maar ik blijf nog steeds shoppen bij primark

 • 5 jaar geleden Traveler

  Sorry hoor, maar ik vind het nogal naïef dat er mensen zijn die dit nog NIET wisten...

  Dit is echt al sinds primark in Nederland is bekend namelijk.

  @liz, vind ik een vrij domme opmerking. In al je kleding staat namelijk Engels op het labeltje, denk je nu echt dat al jou kleding met liefde is gemaakt? Zelfs de duurste merken worden gemaakt in massafabrieken in Bangladesh, deze mensen kunnen wel Engels?

 • 5 jaar geleden Eden

  Hoe kan een kind/vrouw/man in Azie of zo'n oord die de hele dag werkt op eens Engels?

  Het zou me niks verbazen als het gewoon zelf gemaakt is door die vrouw, of door iemand in de winkel gestopt is die het bedrijf ter gronde wilt richten.

 • 5 jaar geleden destielsmagic

  Tja, komt niet als een schok voor mij. Geloof me, heel veel merken doen het. Ik blijf er gewoon lekker shoppen, dan maar naar de hel :')

 • 5 jaar geleden SweaterWeather♥

  Wat maakt het uit dat het niet orgineel is, dat is tegenwoordig toch niets meer..

  Maar het was toch al bekend dat de mensen die het maken weinig geld krijgen?