Food

5x recepten voor zelfgemaakt ijs

Een zomer zonder ijs, dat bestaat gewoon niet. Tijdens een warme dag is een verkoelend ijsje onmisbaar. De Raketjes zijn niet aan te slepen, maar wist je dat het ook heel lekker is om zelf ijs te maken? En dat is ook nog eens leuk om te doen! Zelfgemaakt ijs is stiekem veel lekkerder dan ijs uit een pakje en je kunt het zo (on)gezond mogelijk maken als je zelf wil. Bovendien kun je elke smaak ijs maken waar je op dat moment zin in hebt. Lees snel verder voor vijf ijsrecepten.

Vanille roomijs


Bron

We beginnen met een simpel recept: vanille roomijs. Heerlijk als nagerecht, maar ook leuk om te serveren bij bijvoorbeeld een taart.

Ingrediënten
– 500 ml slagroom
– 150 gr suiker
– 3 1/2 eetlepels poedersuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 3 eiwitten
– 100 ml water
– zout

Wat moet je doen?
Klop de slagroom met het poeder- en vanillesuiker stijf. Klop ook de eiwitten stijf.

Breng de suiker aan de kook in 100 ml. water, laat het op een hoog vuur tot een heldere siroop inkoken.

Schenk de siroop door de eiwitten. Blijf kloppen tot de massa is afgekoeld. Spatel voorzichtig de slagroom erdoor.

De de massa af en laat het 24 uur in de vriezer. Je hoeft het niet meer door te roeren.

Tip: doe stukjes chocolade door de massa voordat je het invriest, dan heb je stracciatella ijs!

Sorbetijs van pistache en avocado

Als je zin hebt in bijzonder ijs, of als je gezond wil doen maak dan sorbetijs van pistache en avocado. Dit recept is suikervrij, lactosevrij en vegan, gemaakt door Claartje van Foodness.nl.

Ingrediënten
– 1 avocado
– 80 gr pistachenoten
– 3 eetlepels rijstmelk
– 1 eetlepel limoensap

Wat moet je doen?
Laat de pistachenoten een nachtje weken in een kop water.

Met de keukenmachine:
Vermaal de pistachenoten in een keukenmachine tot een puree.

Voeg de avocado, het limoensap en de rijstmelk toe tot je een stevige mousse hebt. Als het een te grove pasta is kun je eventueel nog een eetlepel rijstmelk toevoegen.

Met de staafmixer:
Doe alle ingrediënten in een smalle kom (ik gebruik het liefst een maatbeker) en meng met de staafmixer tot je een dikke puree hebt. Omdat je met kleine hoeveelheden werkt is een grote mengkom onhandig.

De werkwijze met de keukenmachine heeft de voorkeur, omdat het toevoegen van water kan zorgen voor ijskristallen in het ijs. Maar als je geen keukenmachine hebt (zoals ik) zit er niets anders op dan de hulp van je staafmixer in te roepen!

Zet het ijs in de vriezer, liefst in een vorm voor ijsblokjes, en laat het in een paar uur bevriezen. Mijn truc voor het serveren: haal het avocado-ijs een uurtje voor het serveren uit de vriezer en laat enigszins ontdooien. Maal het vlak voor het serveren fijn met een staafmixer of in een keukenmachine, of prak stevig door elkaar met een vork. Nu kun je er met een ijslepel mooie bolletjes van scheppen.

Fruity popsicles


Bron

Voor dit recept heb je wel ijsvormpjes nodig. Deze kun je kopen bij winkels als Blokker, maar kun je ook bestellen op internet. Dit recept is voor meiden die meer van waterijs houden dan van sorbetijs. Bovendien kun je ze makkelijk bewaren in de vriezer, ideaal als je zin hebt in een verkoelend ijsje op een warme zomerdag.

Ingrediënten
– Vers fruit als frambozen, bramen of blauwe bessen
– Limonade of sinaasappelsap

Wat moet je doen?
Vul de ijsvormpjes met sap of sinaasappelsap. Zorg dat je ze niet helemaal vol giet, maar houd nog wat ruimte over voor het verse fruit dat er straks bij komt.

Was het verse fruit en doe wat fruit in de ijsvormpjes.

Doe het stokje in de ijsvorm en laat het 24 uur in de vriezer.

Fruity icecream


Bron

Wist je dat het super makkelijk is om vruchtenijs te maken? Je kunt elke fruitsmaak maken die je wil, maar je kunt ook allerlei combinaties maken! Met dit recept kun je veel verschillende varianten maken, deze zomer kun jij de keukenprinses uithangen ;-).

Ingrediënten
– Fruit naar keuze
– Yoghurt of (kokos)melk
– Honing (optioneel)

Wat moet je doen?
Vries jouw smaak ijs naar keuze in. Fruit zoals een banaan moet je eerst pellen. Het is het makkelijkst als je het fruit ook al in kleine stukjes snijdt voordat je het invriest. Als je het écht makkelijk voor jezelf wil maken, koop dan een pakje bevroren fruit bij de supermarkt. 

Doe het bevroren fruit in een ijsmachine of pureer het met een staafmixer. Doe vervolgens de yoghurt of melk erbij en zorg dat het een gladde massa wordt.

Doe er eventueel wat honing bij om het ijs wat zoeter te maken.

Lijkt je creatie meer op smoothie? Zet het nog even in de vriezer.

Chocolade ijs


Bron

Als we iets altijd kunnen eten, dan is het wel chocolade ijs. Al helemaal als je het zelf hebt gemaakt! Met behulp van onderstaand recept kun je genoeg ijs maken om de hele zomer mee door te komen. Enjoy!

Ingrediënten
– 100 gr pure chocolade
– 145 gr slagroom
– 3 dl volle melk
– 55 gr donkerbruine basterdsuiker
– 30 gr cacaopoeder

Wat moet je doen?
Giet de melk in een pan en voeg de suiker toe.

Roer de cacaopoeder er doorheen en voeg de chocolade toe.

Haal de pan van het vuur en roer de massa tot de chocolade smelt.

Zet het mengsel apart en laat het 20 minuten afkoelen.

Klop vervolgens de slagroom tot er zachte pieken ontstaan en schep daarna de slagroom door het chocolademengsel. Roer tot alles goed gemengd is.

Giet het mengsel in een pakje en laat het vier uur in de vriezer. Klop het mengels elk uur om.

Welk recept ga jij maken?
Pin je recept in Pinbook

 

Must reads 👀