Fashion

Girlscene test: waar eet je de lekkerste patat in Amsterdam centrum?

Op de Girlscene redactie eten we meestal redelijk gezond zoals je regelmatig in de Behind the Girlscene-redactie artikelen ziet, maar we vinden het helemaal niet erg om af en toe te zondigen met een stukje taart of iets hartigs! Daarom gaan Girlscene's Renée en Shelley voor jou de straat op om te testen waar je de lekkerste patat in Amsterdam centrum eet. Lees verder voor meer informatie en de uitslag.

Ben je regelmatig in Amsterdam te vinden en eet je af en toe graag een zak patat? Girlscene's Renée en Shelley testen waar je de lekkerste patat eet in het centrum, zodat je tijdens je volgende bezoek weet waar je moet eten. Na enig research weten we bij welke vijf 'hotspots' je moet zijn als je in Amsterdam een patatje wil eten.

De vijf hotspots zijn:
– Vlaams Friteshuis Vleminckx
– Chipsy King
– Manneken Pis
– FEBO 
– Burgelijk Amsterdams 


We beoordelen de patat op prijs (kleine portie), smaak, krokantheid en saus. 


Vlaams Friteshuis Vleminckx

Locatie: Voetboegstraat 33
Prijs patat: €2,10
Prijs mayonaise: €0,60
Cijfer: 8-
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 8/10

Volgens AD moet je bij Vleminckx zijn voor de lekkerste patat in Amsterdam! Bij het eten van deze patat denken we meteen aan chips qua smaak. Het is niet typische dikke Vlaamse friet zoals je misschien verwacht, maar gewoon een normaal patatje. Voordelen zijn dat de friet krokant is en dat er niet veel zout over gegooid wordt. Bovendien is de mayonaise van Vleminckx de beste van alle vijf de hotspots. Vleminckx krijgt minpunten omdat je niet kan pinnen bij het filiaal en omdat je de saus niet apart kunt krijgen. 


Chipsy King
Locatie: Leidsestraat 83
Prijs patat: €2,00
Prijs mayonaise: €0,40
Cijfer: 6
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 6/10

Bij Chipsy King schuif je de puntzak friet gewoon in één van de houders van de tafel. Pluspunt! Je krijgt krokante patat voor niet al te veel geld wat ook nog eens snel klaar is. Een kleine portie is meer dan zat, maar helaas proef je meer frituurvet dan aardappel en is de patat net iets te lang doorgebakken. De mayonaise proeft prima, maar is niet bijzonder qua smaak.


Manneken Pis
Locatie: Damrak 41
Prijs patat: €2,95
Prijs mayonaise: €0,75
Cijfer: 7
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 7/10

Schrik niet voor de prijs voor een kleine puntzak, want het is meer een portie voor 1,5 persoon! Manneken Pis heeft op de verpakking staan dat dit de nummer 1 frites van Nederland is, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. De patat is krokant van buiten en zacht van binnen zoals echte Vlaamse frites en de mayonaise is dik en vet. Het voordeel is dat deze patat niet zo zout is als bij McDonald's bijvoorbeeld. Pluspunten voor de snelle service!


FEBO
Locatie: Nieuwendijk 220
Prijs patat: €1,70
Prijs mayonaise: €0,40
Cijfer: 6,5
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 6/10

Echte Amsterdamse patat eet je bij FEBO! Helaas had het personeel er niet veel zin in waardoor het wachten op de patat wat langer duurde. Zou de smaak beter zijn? De patat is heel krokant en best zout, maar heeft niet een typische aardappelsmaak. Je proeft meer het frituurvet en een paprikasmaak. Voordelen: de saus en friet worden van elkaar gescheiden en de portie is niet overdreven groot wat je terugziet in de prijs. Na een patatje hier kreeg Shelley toch een beetje last van haar buik. De mayonaise viel best zwaar.


Burgerlijk Amsterdams
Locatie: Runstraat 11
Prijs patat: €2,75
Prijs mayonaise: €0,50
Cijfer: 8
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 8/10

We bewaren de beste voor het laatst… Als je op zoek bent naar goede friet met een echte aardappelsmaak en een krokant jasje (door de aardappelschil) dan moet je bij Burgerlijk Amsterdams zijn in de Negen Straatjes. Je krijgt een flinke portie – genoeg voor twee personen! – in een originele verpakking. De patat is iets aan de zoute kant en dikker dan de gemiddelde patat. Ook een aanrader is de zelfgemaakte spicy mayonaise! Bijkomend voordeel: het personeel is vriendelijk en behulpzaam.

De lekkerste patat in Amsterdam centrum eet je dus bij Burgerlijk Amsterdams en op de tweede plaats staat het populaire Vlaamse Friteshuis Vleminckx! Chipsy King in de Leidsestraat en de FEBO mag je wat ons betreft overslaan. 

Waar ga jij je patatje halen?
Pin je favoriete patatzaak in Pinbook