News

Het sociaal leenstelsel is bijna een feit

Studeren zoals we het nu kennen gaat binnenkort zeer waarschijnlijk veranderen. Je zal niet automatisch geld op je rekening krijgen om te studeren, maar je zal het geld moeten lenen. Dit heet het sociaal leenstelsel. Er wordt al een jaar gesproken over het sociaal leenstelsel, maar het lijkt er nu op dat het er echt gaat komen. Er is zo goed als een akkoord met het sociaal leenstelsel.

Als je nu studeert, dan heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een ov-kaart en een lening. Iedereen heeft recht op de basisbeurs en een ov-kaart. De overige twee onderdelen moet je zelf aanvragen. Het geld wat je krijgt is een voorlopige lening, maar als je je diploma binnen 10 jaar haalt dan wordt de lening omgezet in een gift. Het extra geleende geld moet je altijd terugbetalen.

Maar het kabinet wil dat de basisbeurs verdwijnt en vervangen wordt voor het sociaal leenstelsel. Dat betekent dat de huidige studiebeurs wordt omgezet in een lening. Om dit plan te laten doorgaan heeft het kabinet de steun van GroenLinks en D66 nodig. Er zal 200 tot 300 miljoen worden uitgetrokken om deze partijen over de streep te trekken. Hierdoor willen GroenLinks en D66 wel akkoord geven voor het sociaal leenstelsel. Wat er met dit geld zal worden gedaan? GroenLinks wil dat de ov-kaart blijft bestaan, eerst was het plan om een kortingskaart in te voeren. Ook eisen de twee oppositiepartijen dat bedrag wordt gebruikt om studenten uit arme gezinnen te compenseren voor het verlies van hun basisbeurs.

Heel veel mensen zijn niet blij met het sociaal leenstelsel. Als het er echt komt, dan zal een studie 12.000 tot 15.000 euro duurder worden waardoor er minder mensen zullen studeren. Nu proberen GroenLinks en D66 er een zo sociaal mogelijk systeem van te maken. Geld voor arme gezinnen en het blijven bestaan van de ov-kaart dus, maar het geleende geld zal je ook minder snel hoeven aflossen. Je mag dertig tot veertig jaar over het aflossen van het geleende geld doen. Hierdoor ben je per maand minder geld kwijt. Waarschijnlijk hoeven oud-studenten hun lening ook pas terug te betalen als ze meer dan het minimumloonverdienen.

Deze week hoopt het kabinet definitieve afspraken te maken over het sociaal leenstelsel.


Bron

Wat vind jij van het sociaal leenstelsel? Vind je het een goede zaak of ben je er fel tegen?

Bron: nu, ib-groep, nos, volkskrant