Beauty

Welk huidtype heb jij?

24

Sta je ook weleens voor een schap vol met huidverzorgingsproducten en heb je dan echt geen idee welke flessen je moet laten staan en welke je in je mandje moet gooien? Dan helpt Girlscene je nu een handje! Lees verder om erachter te komen welk huidtype je hebt zodat je niet meer zo snel een miskoop doet. Girlscene zet alle tips en weetjes voor je op een rij.

Ben je er klaar voor om jezelf te verdiepen in verschillende soorten huidtypes en wil je weten welk huidtype jij hebt? Laten we het op verdelen in de vijf basic huidtypes om het eenvoudig en overzichtelijk te houden! 
Normale huid
Droge huid
Vette huid
Gemengde huid
Gevoelige huid

Normale huid
De minst problematische huid is de normale huid. Je wordt 's ochtends wakker met een frisse en elastische huid die soepel aanvoelt. De huid ziet er (redelijk) egaal uit en je hebt niet tot weinig last van onzuiverheden. Zodra je 's ochtends een tissue over de huid haalt zie je bijna niets van vettigheid op de tissue.

Zelfs iemand met een normale huid moet ervoor zorgen dat de huidconditie goed blijft. Reinig dus goed en breng 's ochtends en 's avonds een crème aan voor de normale huid.


HEMA dagcrème alle huidtypes
€1,95
L'Oréal tonic €5,39
HEMA scrub crème €4,10

Droge huid
Als jij 's ochtends wakker wordt (of net hebt gedoucht) voelt je huid droog en strak aan op een vervelende manier. Je hebt zelfs kans dat je wakker wordt met een schilferachtige huid. Helaas heeft iemand met een droge huid eerder kans om fijne lijntjes en rimpels te krijgen waarbij de huid zelfs gelig kan worden. Daarnaast voelt de huid sneller geïrriteerd aan.

Heb je een droge huid? Houd jezelf en de huid gezond door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken voor een droge huid. Gebruik milde reinigers - het liefst op oliebasis - en verwen je huid met serums en maskers die de huid voeden.


Garnier verzachtende reinigingsmelk €4,69
L'Oréal Micellair water verzachtend €6,59
Dr. van der Hoog Yummy Yoghurt masker €2,29

Vette huid
Haal je een tissue langs je gezicht en is het papier dan altijd doordrenkt met vet van de huid? Dan heb je een vette huid. Gedurende de dag zie je het talg opwellen en heb je de behoefte om je gezicht bij te poederen om je huid mat te houden. Vooral je voorhoofd, neus en kin zien er vaak vettig uit en bovendien heb je last van grotere poriën, waardoor je meer kans hebt om acne of onzuiverheden te krijgen. Het voordeel is dat je minder snel rimpels krijgt en dat je er langer jong uitziet omdat je huid soepel blijft. 

De juiste verzorgingsroutine is belangrijk om het talg zoveel mogelijk onder controle te houden. Kies er liever niet voor om schuimende mousses te gebruiken, want hierdoor droog je de huid uit waardoor het alleen maar meer talg aanmaakt. En meer talg betekent een vettere huid, terwijl je het juist onder controle probeert te houden. Gebruik een reiniger op oliebasis, zodat je het vuil makkelijk losweekt van de huid. Tip: gebruik een matterende crème, zoals La Roche Posay Effaclar Mat. 


Philosophy Purity Made Simple cleansing oil €18,95
Sante anti-puist gel €12,48
Nivea verfrissende peeling €8,49

Gemengde huid
Herken je jezelf niet helemaal in de bovenstaande beschrijving van de vette huid, maar heb je wel last van een vettere T-zone (voorhoofd, neus, kin)? Dan heb je misschien een gemengde huid. Bij de gemengde huid heb je vaak last van vettere delen en drogere delen. Zo glimt je neus na een paar uur, terwijl je wangen droog en trekkiger aanvoelen. 

Een gemengde huid heeft een aparte routine met producten nodig om zowel de drogere als vettere delen van de huid te behandelen. Reinig in ieder geval met een milde reiniger zoals Philosophy Purity Made Simple One Step Facial Cleanser en breng overdag een matterende crème aan om het vervolgens 's avonds te verzorgen met een vollere crème en eventueel een serum. Kiehl's Midnight Recovery Concentrate is een aanrader als je meer geld wil uitgeven aan je skincare routine.


HEMA hydraterende en matterende dagcrème €2,95
Dr. van der Hoog Luxury Lotus Litchi masker €2,29
Kiehl's Midnight Recovery Concentrate serum €39,00

Gevoelige huid
De gevoelige huid is een lastiger huidtype, omdat het erg droog is. En dat betekent dat de huid door de kleinste dingen en (weers)veranderingen geïrriteerd raakt. Denk hierbij aan rode vlekken, jeuk en zelfs tintelingen. Bovendien raakt de huid soms zo van slag dat je last krijgt van puistjes. 

Als jij een gevoelige huid hebt moet je er echt goed voor zorgen. Sterker nog... Laat er eens een huidspecialist naar kijken die jou advies kan geven dat aansluit bij jouw specifieke behoeftes. Vermijd in ieder geval producten die alcohol, bewaarmiddelen, SL(E)S en parfum bevatten. 


Weleda Amandel reinigingsmelk €9,95
La Roche Posay Toleriane verzachtende en beschermende verzorging €15,75
Cattier roze klei-aloë vera gezichtsmasker €7,49

Test
Is het je nog niet helemaal duidelijk welk huidtype je hebt? Test jezelf dan! Was je gezicht met een milde reiniger en dep de huid zachtjes droog. Daarna laat je de huid een uur met rust, dus dat betekent dat je zelfs je gezicht niet mag aanraken. Tijd voor de tissue test! 

Pak een tissue en dep het over je voorhoofd, neus en kin. Kijk vervolgens welk huidtype jij hebt.
Normale huid - De huid is niet vet en niet droog of schilferig. Het voelt soepel en zacht aan.
Vette huid - Je spot al wat vettigheid op de tissue. De huid glimt (licht) en je poriën op en rondom de neus en kin zijn zichtbaar.
Droge huid - De huid voelt strak en dorstig, alsof je er wel een crème op MOET smeren. Je ziet zelfs schilfertjes op de huid.
Gemengde huid - Je denkt dat je een combinatie van bovenstaande opties bent. De huid glimt licht bij de t-zone, maar je wangen voelen normaal tot droog aan. 

Zie ook: wat zijn cleansing waters?

Welk huidtype heb jij? Hoe verzorg jij de huid?

Bron: allwomenstalk, wikihow

Pin je beauty inspiratie in Pinbook

LOVE dit artikel
12 meiden hebben deze blog geloved