Lifestyle

Heftig verhaal: ik heb Misofonie

29

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek 'lifestyle'. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een Girlscene lezeres die leeft met Misofonie. 

Ikzelf heb misofonie, een redelijk onbekende angststoornis die zelfs niet door alle psychologen erkent wordt. Het is, zoals ik het zelf noem, allergisch zijn voor geluiden, of eigenlijk een afkeer hebben voor geluiden. En dan vooral menselijke geluiden. Ook de letterlijke vertaling vanuit het Grieks van het woord misofonie is afkeer of haat hebben voor geluiden. Het is dat op zich onschuldige geluiden heftige gevoelens van walging, irritatie en woede oproepen, en dan vooral geluiden die andere mensen produceren. Eetgeluiden, slik- en drinkgeluiden, ademen, neus snuiten, hoesten en snurken zijn voor mijzelf geluiden waar ik het heftigst op reageer.

Ik heb tot voor kort nooit geweten dat ik dit had en dat het überhaupt bestond, terwijl ik er al jaren last van heb. Ik heb het altijd heel moeilijk gevonden om met andere mensen te eten en stuitte op veel onbegrip wanneer ik iets zei van iemands eetgedrag. Ik ga niet graag uiteten, thuis moet er altijd muziek op staan (en zelfs dan voelt het ondraaglijk) en met de trein reizen of in een stille wachtkamer zitten kan ik ook moeilijk ‘handlen’. Ik heb dan ook altijd oordopjes in zonder dat er muziek op staat, gewoon om me af te sluiten van alle geluiden om me heen en om mezelf rustig te houden. Eigenlijk verzin je overal dingen op om de geluiden zo min mogelijk te houden. Als ik met de trein moet (wat toch wekelijks is) zit ik altijd in een tussenstuk, waar vaak minder mensen zitten. Wanneer we met vriendinnen gaan lunchen, zorg ik ervoor dat ik aan de kop van de tafel zit en het zelf organiseer waardoor ik weet waar ik in terecht kom. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.


Bron

Thuis mondde het vaak uit op woedeaanvallen en vele ruzies tussen mijn ouders, mijn broer en mij. Ik snapte niet waar het vandaan kwam en zij vonden dat ik overdreven reageerden. Vaak zijn er al door mijn schuld dingen in huis kapot gegaan. Ik stuitte op onwijs veel onbegrip en snapte er zelf ook niets van waardoor ik me een soort van ben gaan isoleren.

Tot we op een gegeven moment de knoop door hebben gehakt en ik naar de huisarts ben gegaan, met mijn verhaal over mijn woede aanvallen. Deze heeft mij doorgestuurd naar een psycholoog en daar kwamen naar meerdere gesprekken toch aardig wat dingen uit. Voor mij viel alles ineens op z’n plek. Ik had misofonie en heb me hierdoor zo afgeschermd op sociaal gebied dat ik niemand dicht bij me laat omdat ik me dan enorm kwetsbaar voel. Op het moment sta ik op de wachtlijst voor schema-therapie om die muur om me heen stap voor stap onder begeleiding af te breken.


Bron

Een enorme last viel van m’n schouders, het had een naam en ik was niet de enige die hier last van had. Een enorme tegenvaller was wel dat er geen behandeling voor misofonie is. Ik zal er dus mee moeten leven en daar moet mijn omgeving me bij helpen. Dit doen ze gelukkig al een hoop. Mijn ouders tonen enorm veel begrip en begrijpen het dat, wanneer ik bij ze ben, niet in dezelfde ruimte eet. Een aantal vriendinnen weten het en weten ook dat ze me er geen plezier mee doen om met me te gaan lunchen of uit eten te gaan.

Misofonie staat eigenlijk nog in zijn kinderschoenen. Er is nauwelijks wetenschappelijke literatuur over beschikbaar en dus ook nog geen geschikte behandeling voor. Superfrustrerend, want voor mensen met misofonie zijn simpele dingen als een klasgenootje wat naast je in de klas een slok water drinkt of in een lang hoorcollege een koekje tussendoor eet al super heftig en dan moet ik al vaak even tot rust komen op de gang. Toch laat ik me hier niet door tegenhouden en heb de ‘perfecte’ sociale plek gevonden waar ik weinig last heb van m’n stoornis: De ‘luidruchtige’ kroeg of discotheek. De muziek staat hard waardoor menselijke geluiden een heel stuk minder te horen zijn.

Door: anoniem

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

29 reacties

 • 4 jaar geleden britt

  doe mee aan ons onderzoek en maak kans op een bol.com cadeaukaart van €40,-. Wie wil dat nou niet? wink-emoticon

  Ik heb een hele lieve vader, maar stoor me mateloos aan de smak-, slurp- en snuifgeluiden die hij maakt bij het eten. Is dat nu mijn of zijn probleem? Nou, het lijkt erop dat ik een stoornis heb, genaamd misofonie (letterlijk ‘haat aan geluid’).

  Als psychologiestudent aan de Universiteit Utrecht doet ik een bacheloronderzoek naar misofonie om te bepalen in hoeverre er onder de Nederlandse bevolking mensen zijn die ook problemen hebben met het horen van geluiden die door anderen geproduceerd worden.

  Wil je meewerken aan dit onderzoek? Vul dan s.v.p. op http://goo.gl/forms/hwUidlkA05 de online vragenlijst in.

  Alvast bedankt!

 • 4 jaar geleden ilovefood

  Lijkt me verschrikkelijk. Ook moeilijk voor je omgeving om het te begrijpen en er rekening mee te houden

 • 4 jaar geleden iris

  ik heb ook ontzettend veel last van die misofonie....

 • 4 jaar geleden LittleWishes

  PaperPlanes - dit dus precies...

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Wow had hier nog nooit van gehoord.

 • 5 jaar geleden Sara

  Ik snap je wel in sommige voorbeelden.Ik wist vroeger ook niet dat er een naam voor was.Sterkte, en goed dat je hulp zocht!

 • 5 jaar geleden Sara

  Ik ken misofonie al.Ik heb deze symptonen al jaren.Smak geluiden en snurk"geluiden vind ik het ergst.Ik weet nog dat toen ik met een vriendin logeerde ik zó erg geirriteerd werd ik begon te huilen, en toen sloeg ik der. (Niet heel hard) Ik had toen gezegd dat ik perongeluk in me droom sloeg.Ik heb toen oordopjes gekocht zodat k normaal met vriendinnen kon logeren, maar met die oordopjes hoor je je eigen hartslag en daardoor werd ik echt pissig en kreeg ik weer tranen in me ogen en wilde ik het liefst alles omgooien.Vanaf dat moment ben ik een hele lange tijd alleen gaan slapen en niet gaan logeren.Nu logeer ik weer, maar dan met oordopjes en dan ga ik een hoding liggen dat je me hartslag niet hoort.Ook ben ik laatst alleen gaan eten, omdat ii niet tegen gesmak kan, dan wil ik gewoon diegenea bord over zijn hoofd gooien.Ik zit er erg mee, ik heb het wel verteld aan mensen maar die zeggen dat het over gaat.Ook als ik en film kijk en iemand naast me ademt een beetje te hard, dan ga ik aan de andere kant van de kamer alleen zitten en kijken.Er zijn periodea dat dit heel erg is, maar ook waar het minder is.Ik let er té veeel op, maar het lukt me vaak gewoon niet om de geluiden te negeren, want ja ze zijn er nou eenmaal

 • 5 jaar geleden Lotje :)

  @Amber helemaal mee eens! Ik las op internet-iemand, corrigeer me als het fout is- dat 5% van de Nederlanders het heeft en nu lijkt het meer op ongeveer alle Girlscene leden! Iedereen heeft wel geluiden waar je echt niet tegen kan, ik kan bijvoorbeeld niet tegen van dat krakende piepende plastic (denk aan het openmaken van een perenijsje) en gesmak vindt niemand leuk.... Als je echt Misofonie hebt en niet kan tegen menselijke geluiden kan lijkt het me heel irritant als anderen (sommigen van jullie hebben het misschien wel echt, don't get me wrong) doen alsof ze je begrijpen terwijl dat niet zo is.

 • 5 jaar geleden Amber

  Nu heeft opeens bijna iedereen last van Misofonie hier in de reacties te lezen. Pls ga weg iedereen vind het vervelend als iemand smakt of snuit dus als jullie nu ook opeens denken dat jullie dat hebben pls stop.. Trouwens voor jou heel vervelend.

 • 5 jaar geleden Loveyourselfx

  Ik heb het ook ! Ik kan er gewoon niet tegen als ik mensen hoor ademen of snurken of geluiden die mensen maken als ze verkouden zijn... Ik kan er soms zo agressief van worden dat ik alles wil slopen.. Ik kan dus ook niet makkelijk bij iemand blijven slapen of met iemand op een kamer liggen tenzij ik muziek luister met oordopjes.. Dan hoeven ze niet pers ere snurken maar als je slaapt heb je al snel een hardere ademhaling en dat geluid kan ik gewoon niet aanhoren ! Ook tijdens een proefwerk als mensen verkouden zijn en je iedereen hoort snuiten verschrikkelijk, of als ik naast iemand zit die harder ademt... Ja ik kan moeilijk zeggen "stop met ademen..." Van binnen Flip ik dan helemaal uit en wil ik t liefste kei hard schreeuwen

 • 5 jaar geleden Meredith

  In het AMC heb je wel speciale therapieën voor misofonie! Op de site staat meer informatie, misschien is dat iets voor jou?

  Heel veel sterkte!

 • 5 jaar geleden trustnobitch

  wauw dat is zeker vervelend vooral op school & op openbare plekken. Heel veel sterke !

 • 5 jaar geleden PaperPlanes

  Ik vind het wel erg dat ouders pas begripvol zijn als iets een naam heeft.

 • 5 jaar geleden JustBeTrueToWhoYouAre

  Wauw heftig. Vooral omdat de meeste mensen er uit onwetendheid niet zullen begrijpen! Oordopjes is een goede ´oplossing´ lijkt me. Sterkte

 • 5 jaar geleden simran

  Ik heb al 4 jaar last van misofonie.. mensen die smakken, ademhalingen van mensen, slik geluiden enz. Ik krijg ook woedeaanvallen hierdoor. Maar ik ben nog nooit naar de huisarts hiervoor geweest omdat ik niet precies wist wat mijn klacht was.. het is zo frusterend en vervelend..

 • 5 jaar geleden lucy

  ik kan ook niet tegen smak geluiden enzo, maar ik heb geen misofonie. het lijkt me heel vervelend. echt oprecht: sterkte!

 • 5 jaar geleden Loup Garou

  Ik heb ook misofonie. Ik heb hier al last van zo lang ik me kan herinneren. En mijn ouders begrijpen me maar niet. Ik erger me aan smak geluiden, adem geluiden, het geluid van iemand die een lepeltje door een bakje haalt, hoest geluiden, het geluid van neus snuiten en nog veel meer. Ik weet ook sinds een paar maand dat ik misofonie heb en ik ben blij dat er een naam voor is en ik dus blijkbaar niet de enige ben. Maar ik heb nog steeds last van de woedeaanvallen.

 • 5 jaar geleden Isa

  Dit lijkt me dus echt vervelend... Goed dat je hulp krijgt, ik hoop dat het je helpt! sterkte x

 • 5 jaar geleden XXXXX

  @ Krullerd Totdat je zoiets zelf hebt :') Je hoort constant geluiden om je heen die ergernis en woede opwekken, dus je voelt je eigenlijk bijna altijd kut en gefrustreerd. Vind ik toch wel iets heftigs om te hebben.

 • 5 jaar geleden Krullerd

  Vervelend ja, maar vind het eigenlijk niet echt een "heftig verhaal".

 • 5 jaar geleden Hansie

  Ik had veel last van voornamelijk eetgeluiden, achtergrond geluiden, over het algemeen elk soort geluid wat ik zelf niet kon regelen. Ik begon het avondeten met mijn familie en de pauzes met mijn vriendinnen te ontwijken, omdat ik van binnen mezelf helemaal zat op te eten wanneer het rumoerig werd in de hal of wanneer mijn zusje met d'r lepel in de kom schraapte. Ik herken het ook echt dat stukje waarin je vertelde dat je slaande ruzie had met je familie wanneer je een opmerking maakte over het geluid. Ik heb vaak ook te horen gekregen van "Hannah stel je niet zo aan, probeer het te negeren." Wat niet lukt. Ik heb zelfs huilend op mn slaapkamer gezeten, omdat ik mn zus hoorde praten vanuit de andere kamer en ze niet stil wou zijn (ja echt te erg haha).

  Maar ik begrijp dus wat je doorstaat en trots dat je hulp hebt gezocht!

 • 5 jaar geleden Hester

  Pas een aflevering JZHMH over gezien, echt super heftig! Sterkte! Vooral zo vervelend dat er niets tegen te doen is...

 • 5 jaar geleden Lisan

  Ik herken dit ook van mezelf, heb het nu sinds 2jaar en kan echt flippen van sommige geluiden, Vooral etende mensen - maar ook als iemand te hard ademt . Ik hoop dat ze snel een behandeling ervoor ontdekken want het is super vervelend.

  Sterkte !

 • 5 jaar geleden Lana

  Daar heb ik ook wel last van

 • 5 jaar geleden Chocolate_

  Echt heftig! Veel sterkte!

 • 5 jaar geleden elisa_khaterine

  Heftig! lijkt me echt lastig vooral omdat je overal wel geluid om je heen hebt. Sterkte!!

 • 5 jaar geleden Bibliophile♥

  Oh wat lastig lijkt me dit, veel sterkte!

 • 5 jaar geleden Adelinaa

  Hier heb ik nog nooit van gehoord heftig zeg veel sterkte

 • 5 jaar geleden dreamxo

  Wat heftig pff, heel veel sterkte!

 1. 1