Lifestyle

Fotografie voor beginners

Het is weer lekker weer en de zomervakantie ligt in het vooruitzicht. En of je nu een weekendje naar Brussel gaat of een vakantie naar New York in de planning hebt staan, je camera moet natuurlijk hoe dan ook mee! Maar als je nog geen pro bent in fotografie heeft Evelien van Fotografille.nl nog wat tips voor je paraat staan, zodat ook jij mooie foto's kunt maken tijdens je citytrip. 

Licht, lichter, lichtst
Bedenk heel goed welke camera je mee wil nemen op vakantie. Want als je in een opwelling je spiegelreflex meeneemt,- maar er daar achterkomt dat hij eigenlijk veel te zwaar is om de hele dag mee te slepen word je ook niet blij. Voor op reis is een compactcamera of systeemcamera vaak veel fijner. De kwaliteit is beter dan die van je telefoon (meestal) en met een beetje creativiteit maak je er ook de mooiste foto's mee. De nieuwere systeemcamera's kunnen vaak zelfs in RAW fotograferen.


Wat neem ik mee?
Ik vind het altijd heerlijk om lijstjes te maken, zodat ik zeker niets vergeet. Want het meenemen van een extra batterij en geheugenkaartjes of de oplader van je batterijen kan er nog wel eens bij inschieten. Ga je naar een zonnige bestemming en neem je toch je spiegelreflex mee? Overweeg dan eens een polarisatiefilter, hiermee haal je reflecties weg waardoor de kleuren van bijvoorbeeld de zee nog helderder en feller worden! Neem je je laptop mee? Dan is ook het kabeltje om je foto's over te zetten slim om mee te nemen. Zo staan ze altijd veilig op je laptop en is de kans dat je je foto's onderweg verliest minder groot. Ook slim: een doekje om je lens af en toe mee schoon te maken. Zand en (zee)water zorgen al snel voor vlekken op je lens!

Standpunt bepalen
Zoals eigenlijk bij alle foto's die je maakt is het standpunt heel belangrijk. Als je gewoon blijft staan en op ooghoogte foto's maakt zijn ze al snel standaard, terwijl even door de knieën gaan een heel ander beeld oplevert. Wees niet bang om eens wat uit te proberen, het kan alleen maar goed zijn om van te leren. Wat ook altijd een interessant beeld oplevert is fotograferen vanaf een hoog punt. Een berg, toren of andere hoge plek kan je hier goed voor gebruiken. Probeer ook niet alle foto's zo te maken dat het onderwerp in het midden staat, de compositieregel, de gulden snede kan hierbij helpen!



Voorgrond en doorkijkjes
In foto's is het altijd moeilijk om diepte te zien. Zeker wanneer je een onwijs uitgerekt landschap hebt of een gigantische kerk die je van binnen fotografeert. Het helpt om iets op de voorgrond te plaatsen. Hierdoor zie je beter wat dichtbij is en wat veel verder weg. Ook doorkijkjes doen het altijd goed. Dit hoef je niet letterlijk te nemen (kan wel!), maar denk bijvoorbeeld aan een tak van een boom waar je onderdoor kunt fotograferen. De blaadjes hangen op de voorgrond terwijl je op de achtergrond je onderwerp ziet.


Waar is de zon?
De zon zal in de meeste gevallen je lichtbron zijn dus probeer hem goed te gebruiken! Nu kun je een kerk niet echt even verplaatsen als het niet goed in de zon ligt, maar veel andere locaties kun je wel een beetje beïnvloeden. Probeer de zon een vanaf de zijkant te laten komen, zo krijg je contrast in de rondingen op je foto. Ook tegenlicht doet het goed, maar niet iedere camera pakt dat mooi op. En zoals altijd is het licht 's ochtends bij zonsopkomst en 's avonds voor zonsondergang het mooist. Dit wordt ook wel de gouden uren genoemd.

Kijk eens omhoog
Ik durf te wedden dat je zelfs in je eigen stad of dorp verrassende dingen tegenkomt als je eens omhoog kijkt. Loop door de winkelstraat en kijk omhoog, de panden zijn vaak veel mooie dan je denkt wanneer je niet naar de reclameborden en etalages kijkt! Probeer dus eens in de zoveel tijd eens omhoog te kijken en maak daar eens foto's van.


Details
Detailopnames zijn leuk en afwisselend in je fotoserie en geven vaak karakter aan een stad tijdens je citytrip. Denk bijvoorbeeld aan de liefdesslotjes aan de brug in Parijs of de ornamenten in een lantaarnpaal. Dit zijn kleine dingen die je misschien niet snel opvallen, maar als je hier eenmaal naar kijkt juist erg leuk zijn. Ook speciale bloemsoorten of beestjes die rondlopen op je bestemming zijn leuke foto-onderwerpen.


Grappige foto's
Als toerist in een grote stad ben je zeker niet de enige met een fototoestel. Sterker nog, er zijn maar weinig mensen zónder! Daarom vind ik het zo nu en dan ook leuk om foto's van toeristen te maken. Bijvoorbeeld de gigantische groep toeristen voor de Mona Lisa in het Louvre… die is veel interessanter dan dat kleine schilderijtje zelf! Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om foto's te maken van bijvoorbeeld toeristen die doen alsof ze de toren van Pisa omver duwen terwijl ze op de foto worden gezet. Een foto die gemaakt wordt in mijn foto dus eigenlijk.

Weinig flitsen
Probeer je flits niet te veel te gebruiken. Dit haalt namelijk een groot deel van de sfeer uit je foto. Flitslicht is hard en wit, waardoor een diner bij kaarslicht in een sfeervol restaurant helemaal niet overkomt op je foto. Moet je toch flitsen? Kijk dan of je met je camera kunt 'inflitsen'. Hierdoor flits je wel, maar neem je ook zoveel mogelijk van het omgevingslicht mee om toch de sfeer te behouden.

Improviseren met 'statieven'
Als het donker wordt is een grote stad nog steeds enorm mooi en fotogeniek. Maar op vakantie neem je vaak geen statief mee. Gelukkig heeft iedere stad genoeg objecten die je als tijdelijk statief kunt gebruiken. Een bankje, prullenbak, lantaarnpaal of trap is vaak al genoeg. Wil je je camera iets omhoog richten omdat je anders niet alles op de foto krijgt? Leg dan je handtas op de grond en vorm het een beetje, zodat je je camera met de lens een beetje omhoog erop kunt leggen. De zelftimer zorgt ervoor dat alles compleet stil ligt wanneer de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een compactcamera, zo zie je maar dat een spiegelreflex dus echt niet persé nodig is op vakantie!


Hopelijk hebben jullie iets aan de tips van Evelien. Voor meer tips en inspiratie kun je kijken op Fotografille.nl. Veel plezier alvast tijdens je vakantie of weekendje weg!

Waar ga jij naartoe op vakantie? 
Pin je inspiratie in Pinbook