Food

5x zomerse gluten- & lactosevrije recepten

In de zomer heb je meestal minder behoefte aan een stevige maaltijd dan in de winter. Een warme zomerdag vraagt om lichte en frisse gerechten. Wij beschouwen dit als een cadeautje van moeder natuur. Zware gerechten voor de winter als we niet in bikini hoeven, lichte gerechten voor de zomer, als we dus wél die bikini aan moeten. Wij selecteerden vijf zomerse gerechten die ook nog eens gluten- en lactosevrij zijn.

Frisse koolsalade


Bron

Heerlijk als side dish bij een barbecue, of gewoon als lunch, deze frisse koolsalade

Benodigdheden:
Een grote krop ijsbergsla in kleine stukjes gesneden
1 ui, fijn gesneden
1 groene paprika, fijn gesneden
1 wortel (grof geraspt)
125ml mayonaise
50ml appelazijn
2 theelepels suiker

Mix alle ingrediënten met elkaar en….. nou ja zo simpel is het eigenlijk! Eetsmakelijk.

Gevulde avocado's


Bron: Foodness

Benodigdheden:
1 avocado
1 bakje sardines
1 lente ui
sap van een kwart citroen
kurkumapoeder

1. Halveer de avocado en haal de pit eruit.

2. Laat de sardines uitlekken en doe ze in een schaal.

3. Hol de avocado uit maar laat een klein randje vruchtvlees in de avocado zitten.

4. Snijd de lente ui in ringetjes en doe het kurkumapoeder bij de sardines in de schaal, meng alles goed door elkaar.

5. Doe het vruchtvlees van de avocado erbij en prak het totdat het de gewenste structuur heeft. Je kunt eventueel een eetlepel mayonaise toevoegen, maar dat hoeft niet. Doe het citroensap erbij en breng op smaak met zout.

6. Vul de avocado met de avocadomix.

Supergezonde boekweitnoedel salade


Bron

Benodigdheden:
350 gram boekweitnoedels
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels rijstazijn
120 milliliter sojasaus
2 theelepels geraspte gember
1 klein teentje knoflook, fijn gesneden
20 gram koriander
35 gram gemengde noten
1 wortel geraspt
1/2 komkommer in dobbelsteentjes
1 paprika in blokjes
3 lente uitjes in ringetjes gesneden
2 theelepels honing

1. Kook de noedels volgens de verpakking.

2. Doe de knoflook, gember, sojasaus, rijstazijn, sesamolie en honing in een mengkom en maak hier een dressing van.

3. Doe de gekookte noedels, lente ui, paprika, komkommer, wortel en koriander in een grote kom. Doe de daar de dressing overheen en schep om totdat alle ingrediënten gemengd zijn.

4. Verdeel de salade over vier kommen, strooi tot slot de noten er overheen.

Verse loempia's

Bron

Benodigdheden:
Rijstvellen
Komkommer in fijne reepjes gesneden
Wortel in fijne reepjes gesneden
Koriander
Bosuitjes

1. Maak twee theedoeken warm met kokend water, leg hier tussen een aantal rijstvellen (ze mogen elkaar niet raken).

2. Na een minuutje zijn de rijstvellen zacht en haal je ze er één voor één tussenuit.

3. Rol de rijstvellen op met het de groentes en koriander.

Dipsaus (Nuac Cham)
125ml water
3 eetlepels suiker
sap van een halve limoen
half rood pepertje fijn gesneden
Teentje knoflook, geperst
1 eetlepel witte wijn azijn
5 eetlepels vissaus

1. Zet een pannetje met 125ml water op.

2. Wanneer het water kookt voeg je de peper, knoflook en suiker toe.

3. Voeg een eetlepel witte wijnazijn toe.

4. Voeg vijf eetlepels vissaus toe.

5. Laat twee minuten doorkoken.

6. Laat afkoelen en breng op smaak met limoensap.


Bron

Benodigdheden
2 kleine grapefruits in partjes gesneden
1/2 komkommer
50 gram rucola
1 eetlepel gesneden munt + 5 losse blaadjes
30 gram walnoten, gehakt
130ml grapefruitsap
Sap van een halve citroen
1/2 theelepel geraspte gember
2 eetlepels extra vierge olijfolie

1. Doe grapefruitsap, citroensap, gember en muntblaadjes in een mengkom en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Laat de dressing minimaal 15 minuten staan om de smaken goed samen te laten komen. Haal de blaadjes munt uit de dressing.

2. Verdeel de rucola over het bord en verdeel de fijngesneden munt, grapefruit, komkommer en walnoten eroverheen.

3. Maak de salade af met de dressing die je bij stap 1 gemaakt hebt.

4. Eetsmakelijk!

Welk recept ga jij als eerste uitproberen?

Pin jouw favoriete zomerrecepten in Pinbook!

Must reads 👀