Beauty

Wat is een gezichtspeeling?

Niet zo heel lang geleden schreef Girlscene's Emma hier over wat een peeling is en wat het voor je doet. In dit artikel richten we ons niet op peelings voor het lichaam, maar juist voor het gezicht. Want wat is een gezichtspeeling en hoe werkt het? En nog belangrijker: kun je geld besparen en zelf een gezichtspeeling doen thuis? Girlscene's Renée legt uit wat de verschillen en risico's zijn en waarom de donkere huid met peelings moet oppassen.

Dit artikel is om je te informeren over gezichtspeelings. Het betekent dus niet dat je per se een behandeling moet ondergaan na het lezen van de tekst. 😉 De eerste stap is om te zorgen dat je goede huidverzorgingsproducten gebruikt en goed voor je huid zorgt!

bron

Als je het artikel over peelings voor het lichaam hebt gelezen weet je wat het inhoudt. Kort gezegd is een gezichtspeeling een (chemische) behandeling waardoor onzuiverheden, pigmentatievlekken, littekens en andere huid onregelmatigheden aangepakt worden. De peeling werkt op de huidlaag waardoor de net genoemde problemen vervagen. Hierdoor ziet je huid er egaler, mooier en minder gerimpeld uit. Daarnaast verkleinen de poriën zich na een behandeling. Onder andere mensen die zonneschade oplopen hebben baat bij een peeling. 

Peelings thuis versus professionele peeling
Wanneer je huidproblemen hebt raden we aan om je te laten behandelen bij een dermatoloog. Diegene kan je helpen en advies geven wat betreft peelings of andere methodes om je huid te verbeteren. Het verschil tussen een professionele peeling en een peeling die je zelf uitvoert is dat bij een professionele peeling sterker is. Peelings voor thuis zijn milder voor de huid en helpen je bij het verwijderen van dode huidcellen waardoor de nieuwere huidlaag tevoorschijn komt. Zoals je misschien nog weet van biologie lessen vernieuwt je huid elke 28 dagen. Voor een diepere peeling ga je naar een professional. Hierbij gebruiken ze sterkere chemische producten op je huid, zodat het dieper in je huid trekt. Diepe, donkere verkleuren en onzuiverheden worden dan minder zichtbaar of verdwijnen zelfs.

Tijdens zo'n diepe peeling krijg je hogere percentages chemische stoffen op je huid, wat ook betekent dat je meer geld kwijt bent voor deze treatment. Het resultaat is wel beter dan een peeling die je thuis uitvoert. Vooral als je iemand bent met veel 'sterke' littekens en/of pigmentatie is een professionele peeling succesvol. AHA – Alpha Hydroxy Acids – zijn zuren die de dode huidcellen verwijderen. Meestal is het een mix van glycoolzuur (van suikerriet), melkzuur (van melk) en appelzuur (van appels). BHA – Beta Hydroxy Acids – exfoliëren de huidoppervlakte net zoals AHA's doen. Omdat het vetoplosbaar is trekt het beter in de poriën waardoor blokkades in de huid zachter worden.
 

Watch on YouTube

Een voorbeeld van een thuis peeling is Philosophy The Microdelivery Peel (ongeveer €70). Dit is een at home kit die twee producten bevat om de huid te peelen. De eerste stap is het aanbrengen van theelepel vitamine C/peptide kristallen op een schone en droge huid. Die masseer je een minuut lang in circulerende bewegingen over de huid waarbij je de huid rondom de ogen vermijdt. De tweede stap is het aanbrengen van de melkzuur/salicylzuur activerende gel. Breng een theelepel van de gel aan op je handen en masseer dit over de kristallen heen. Het schuim dat ontstaat laat je twee tot drie minuten op de huid liggen waarna je het goed afspoelt. 

Exfoliëren versus peelen
Exfoliëren staat voor procedures waarmee je dode huidcellen wegvaagt om de onderliggende zachte huid letterlijk bloot te leggen. Ook gezichtspeelings vallen hieronder. Eén van de bekendste methodes is om het gezicht met de hand te scrubben of om aan de slag te gaan met microdermabrasie. De chemische optie hiervan is dus een gezichtspeeling. Elke manier om dode huidcellen te verwijderen heet exfoliëren, zelfs als je met een washandje over je huid gaat. 

Risico's & bijwerkingen
Een chemische gezichtspeeling klinkt niet erg aantrekkelijk, of wel? Je moet onthouden dat hier risico's aan verbonden zijn. De kans bestaat dat je huid allergisch is voor bepaalde stoffen, daarom is het aan te raden om het product eerst te testen op een stukje huid als je zelf aan de slag gaat met een peeling. Op die manier weet je zeker dat je huid niet (extra) geïrriteerd is nadat je klaar bent. Andere 'bijwerkingen' zijn: stoffen bleken mogelijk de huid, na de peeling is het gezicht rood en gezwollen en de huid voelt gevoelig aan. Het is zelfs mogelijk dat je korstjes krijgt omdat de peeling laagjes huid wegbrandt. Afhankelijk van de behandeling duurt het een paar uur tot een paar dagen voordat je huid hersteld is. Draag daarom altijd een goede zonnebrandcrème voor het gezicht, zoals Vichy of La Roche Posay, en vermijd de zon tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's middags. 

Lichte huid versus donkere huid
Over het algemeen boeken mensen met een lichte huid en/of lichte haren betere resultaten dan mensen met een donkere huid. Dat betekent niet dat het niets voor je doet als je een donkere huid hebt. Het ligt aan de problemen die je laat behandelen, maar je moet wel rekening houden dat je kans hebt op een oneven huid na de peeling.

De reden dat peelings niet altijd worden aangeraden voor de donkere huid is omdat deze huid gevoeliger is om littekens te krijgen (ook wel: keloid). Amandelzuur werkt bijvoorbeeld beter op de gekleurde huid als vervanger van glycoolzuur. Dit in combinatie met salicylzuur behandelt acne, pigmentatie, fijne lijntjes en littekens om een voorbeeld te noemen. 

Laat jij weleens een gezichtspeeling doen of doe je het zelf thuis? Wat zijn jouw tips wat betreft peelings?

Bron: Wisegeek, WebMD, Blackhairmedia, Howskinworks

Pin beauty inspiratie in Pinbook