Verstandskiezen laten trekken? Wees voorbereid!

Lifestyle door Redactie

Op de basisschool wisselt iedereen van tanden. Weg met die melktandjes en hallo volwassen tanden. Op de middelbare school is de beugel aan de beurt. Als je studeert? Verstandskiezen. Auw, die moeten misschien wel worden getrokken. Herstellen van de behandeling is het meest vervelende gedeelte van verstandskiezen laten trekken. Zorg dus dat je goed bent voorbereid.

De leeftijd waarop verstandskiezen doorbreken verschilt per persoon. Doordat dit op latere leeftijd gebeurt, wordt gezegd dat ze met verstand komen, dus dat verklaart de naam. Verstandskiezen breken het vaakst door bij de leeftijdsgroep van 17 tot 24 jaar. Dan komt aan de boven- en onderkant van de kaak aan beide kanten een extra kies. Het volwassen gebit heeft over het algemeen in totaal 32 tanden, inclusief verstandskiezen.

Vaak hebben mensen te weinig ruimte voor verstandskiezen in hun gebit, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn genoeg mensen die er geen last van krijgen, of ze zelfs helemaal niet krijgen. Omdat de kiezen voor problemen kunnen zorgen (ontstekingen veroorzaken, zelf scheef groeien en/of andere tanden wegduwen), is een tandartsbezoek verstandig nadat ze zijn doorgebroken. De tandarts kijkt dan of de verstandskiezen last kunnen veroorzaken of niet. Voor het trekken van verstandskiezen worden nieuwe afspraken gemaakt.

♥ In de stoel
 
Wat kan je verwachten als je je verstandskiezen laat trekken? Als eerst wordt je mond plaatselijk verdoofd. Eventjes wachten totdat de verdoving werkt en daarna worden de verstandskiezen getrokken. Soms wordt een kies in stukken eruit gehaald. Mocht je het eng vinden of niet alleen willen wachten totdat de verdoving werkt, neem dan iemand mee de behandelkamer in. Bij de kaakchirurg mag dat ook. Na de behandeling krijg je informatie mee naar huis. Goed doorlezen, want daar staan handige tips in en belangrijke informatie.

Meestal trekt de tandarts de verstandskies zelf, maar het kan ook zijn dat hij jou naar de kaakchirurg verwijst. De kaakchirurg gaat over gevallen waarbij de verstandskiezen erg diep zitten (wegsnijden) en waarbij de kans op ontstekingen groot is. Verstandskiezen worden nooit allemaal in één keer getrokken. Mochten ze allemaal weg moeten, dan worden aparte afspraken gemaakt voor de linker- en rechterkaak.

♥ Na de behandeling

Pijnlijk maar waar: je kaak gaat pijn doen nadat de verdoving is uitgewerkt. Neem op tijd pijnstillers om te voorkomen dat je na het uitwerken crepeert van de pijn. Na het trekken krijg je pas informatie over pijnstillers. Paracetamol en Ibuprofen worden vaak aangeraden, dus zorg eventueel dat jij die in huis hebt. Let goed op hoe lang de pijnstillers werken, zodat je kunt uitrekenen wanneer je nieuwe moet slikken. Besluit voor jezelf of je ’s nachts een wekker wil zetten voor een nieuwe dosis. Hoe lang pijnstillers nodig zijn verschilt per persoon.

Een ander iets waar je rekening mee moet houden is zwelling. Het is slim om ruim van tevoren ijskompressen of ijsblokzakjes (bij gebruik in een plastic zak doen tegen het lekken) gebruiksklaar te maken. Deze kun je bij thuiskomst dan meteen tegen je wang houden om de ergste zwelling tegen te houden. De zwelling is na ongeveer drie dagen op zijn ergst, daarna neemt het af.


Bron

♥ Bankhangen
De eerstvolgende dagen na het tandartsbezoek bestaat grotendeels uit op de bank zitten. Liggen wordt afgeraden, dus houd daar rekening mee. Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf en schaf desnoods een onesie aan, zodat het bankhangen nog comfortabeler wordt. Studeren, computeren of lezen lukt vaak niet op de eerste dag. Zorg dus dat je genoeg kijkvoer hebt om verveling tegen te gaan. Stiekem is dit hét perfecte moment om je lievelingsfilms voor de duizendste keer opnieuw te kijken. Netflix is de eerste maand gratis, dus dat zou je eventueel kunnen uitproberen. Lachen kan pijnlijk zijn, dus vermijd hilarische films en series.

♥ Eten en drinken

Na het trekken van de verstandskiezen gaat praten niet altijd even makkelijk, laat staan eten. Zorg voor een volle maag voordat de kiezen worden getrokken, want er mag niet gegeten worden voordat de verdoving is uitgewerkt. Vergeet daarnaast niet om ook de koelkast te vullen. Voor de eerste dag(en) geldt vaak: geen vast en warm eten. Kies voor vla, yoghurt, kwark, smoothies (zonder zuur fruit, pitjes of vruchtvlees) appelmoes (zonder stukjes), Mona-toetjes of afgekoeld drinkbouillon. Koude soep kan ook, maar opnieuw zonder stukjes.

Op de tweede of derde dag gaat eten vaak makkelijker. Denk aan: bananen, zachte broodjes, maaltijdshakes, noedels, zachtgekookte eieren en lauwwarme soep. Hierna zal het beter gaan, maar let nog steeds goed op de wond. Bouw het eten langzaam op en kies niet meteen voor dingen zoals wortels en appels. Voor wie van snacks houdt, zijn (aardappel)kroketten en vissticks een goede optie. Even een vorkje erbij om de buitenkant te prakken en klaar is kees.

♥ Tot slot
 
Het kan zijn dat jij na drie dagen weer helemaal de oude bent, maar het kan ook een week duren. De lengte van het herstel verschilt bij iedereen. Zorg in ieder geval dat je goed bent voorbereid, want meer kun je niet doen. En denk eraan: als de verstandskiezen eenmaal zijn getrokken, ben je er voor altijd vanaf.

Heb jij verstandskiezen laten trekken? Zo ja, hoe was dat voor jou en wat zijn jouw tips?

Door Lisa

Pin je inspiratie in Pinbook