Food

De voordelen van kokoswater

Het is een hype in de supermarkt: kokoswater. Twee jaar geleden dronk bijna niemand het, nu zijn er meerdere merken die het product aanbieden. Je kunt er niet meer omheen, kokoswater is hét drankje van dit moment. Het is niet alleen lekker -oké, je moet er wel van houden- maar het schijnt ook veel voordelen te hebben. Maar wat zijn die voordelen precies? Lees snel verder om alles te weten te komen over deze dorstlesser.

Celebrities als Madonna en Rihanna hebben het drankje allang ontdekt, maar sinds vorig jaar bereikt kokoswater pas echt het grote publiek. Kokoswater is overigens niet te verwarren met kokosmelk. Kokoswater komt uit jongere kokosnoten die gevuld zijn met een doorzichtig sap. Kokosmelk wordt gemaakt door het vlees van oudere, bruine kokosnoten te raspen. Dit witte vloeistof wordt vaak gebruikt om mee te bakken en braden. De verschillen leggen we uitgebreid uit in dit artikel.


Bron: Instagram

Op de redactie zijn we allemaal fan. Danique drinkt het als dorstlesser tijdens het sporten, Annemerel doet het door haar smoothie en Emma drinkt het graag op een warme zomerdag. Oké, maar waarom zouden ik het dan moeten drinken…? Je moet ervan houden, maar naast de smaak heeft kokoswater ook veel gezondheidsvoordelen. We zetten ze op een rij.

De voordelen van kokoswater:
Kokoswater bevat weinig vet en suikers, en bevat weinig calorieën
De antioxidanten uit kokoswater helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, wat
Kokoswater gaat huidveroudering tegen door cytokininen
Kokoswater is rijk aan kalium en mede hierdoor hydrateert het vijf keer meer dan water
Kokoswater zorgt voor constante bloedsuikerspiegel door elektrolyten
Het hoge gehalte kalium in kokoswater zorgt voor de werking van de zenuwen, de samentrekking van de spieren en de aanmaak van eiwitten en glycogeen, kortom voor energielevering aan de spieren.
Naast kalium bevat kokoswater ook de mineralen magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper, de vitamines B en C
Kokoswater is geschikt voor mensen met een glutenallergie

Maar kokoswater heeft ook tegenstanders. Een tegenstander van kokoswater is Het Voedingscentrum. Roy van der Ploeg : "Fabrikanten zetten er op dat er kalium op zit en dat je lichaam dat nodig heeft om natrium op te nemen. Maar in aardappels zit bijvoorbeeld veel meer kalium. Wij zeggen: als je echt gezond wil doen, eet dan écht fruit in plaats van al die drankjes, dan weet je tenminste dat er niks mee gedaan is en dat het echt gezond is." De uitspraken van Het Voedingscentrum heeft veel ophef veroorzaakt. Er zijn namelijk heel veel mensen (foodies) die het er niet mee eens zijn en die vinden dat de uitspraken nergens op gebaseerd zijn.

Wat de meningen ook zijn, wat ons betreft is kokoswater de ideale dorstlesser voor de zomer. Ons favoriete merk van kokoswater is Vita Coco. Esmée van WorkThatEs.nl heeft alle supermarktmerken van kokoswater met elkaar vergeleken en daar kwam dit merk als beste uit de test. Vita Coco is het puurst en bevat het meeste kokoswater. Voor ons de grootste reden om voor dit merk te kiezen.

Vita Coco is er in verschillende smaken: puur, perzik & mango, passievrucht, ananas, acai & granaatappel. De nieuwste smaak is kokoswater met citroen! We hebben 'm uitgebreid getest op de redactie en hij is goedgekeurd. Laat de zomer maar komen!

Vita Coco is verkrijgbaar in o.a. Albert Heijn en Marqt voor €1,75 per stuk.


Vita Coco met citroen!

Wat vind jij van kokoswater? Heb je het wel eens gedronken?

Bron: voedingscentrum, workthates, vitacoco

Pin je coco-inspiratie op Pinbook

Must reads 👀