Food

Last van een opgeblazen buik?

14

Je hebt net een vette hap gegeten bij de McDonalds en je merkt dat je eigenlijk even moet zitten om je maag het vet te laten verwerken. Had je nou maar niet die extra hamburger naar binnengewerkt, want al snel voel je je moe en misselijk. Toch blijven we het eten, omdat het gewoon ontzettend lekker is. Maar van welk eten worden we eigenlijk nog meer misselijk en moe? Waardoor komt het? En wat kun je er tegen doen?  

Eten als pizza, patat, hamburgers, bonen en alles gefrituurd, maar ook broccoli en bloemkool zorgen ervoor dat je een opgeblazen gevoel in je buik krijgt. Dit komt doordat de koolhydraten verwerkt moeten worden in je dikke darm, terwijl andere voedingsmiddelen via de kleine darm verwerkt worden. Omdat het je dikke darm in gaat heeft het meer tijd nodig om te verwerken. Normaal gesproken gaat je energie al naar je maag wanneer alles wordt verteerd, maar omdat het nu via de dikke darm gaat, zuigt het vrijwel al je energie op. Hierdoor voel je je dus moe wanneer je bijvoorbeeld een vette hap hebt gegeten. 

Ook al is broccoli en bloemkool gezond voor je, toch zorgd het voor een opgeblazen buik. Er zit namelijk, net als bij bonen, een bepaalde suiker in wat verwerkt moet worden in je dikke darm. We kunnen bij deze in ieder geval zeggen dat we onze dikke darm flink aan het werk zetten ;-)

Een andere is kauwgum. Iets waar je niet direct bij stilstaat, maar door kauwgum te kauwen krijgt je spijsvertering een seintje om dat het moet te gaan verteren. Terwijl er dus eigenlijk geen eten naar binnen wordt gewerkt. Ook hierdoor vestigt je energie zich dus op het verteren en voel je je weer moe. Dus minderen op de kauwgum ladies! 

Een combinatie van koolhydraten kan er ook voor zorgen dat je opgeblazen raakt. Bijvoorbeeld door bij je pizza een cola te drinken en als toetje nog wat vla, of tijdens een meidenavond chips, koek en snoep te eten. Eigenlijk zit in al het ongezonde en lekkere eten wel iets waardoor je een opgeblazen buik krijgt. Net zoals in pasta, rijst en brood zit er zetmeel in wat ook weer in de dikke darm verwerkt moet worden. Of zoals er in alcohol suiker zit, of wanneer je suiker in je koffie stopt: het zorgt er allemaal voor dat je dunne darm het niet kan verwerken en het dan maar doorgeeft aan je dikke darm. Alsjeblieft! 

Bron

Maar wil je juist van dat rotgevoel bij je buik afkomen? Dan helpen de volgende voedingsmiddelen je een handje op weg:

♥ Gember
♥ Yoghurt
♥ Avocado
♥ Pindakaas
♥ Watermeloen
♥ Ananas
♥ Selderij
♥ Druiven

Yoghurt zorgt ervoor dat je maag wordt beschermd tegen bacteriën. Pindakaas bevat een belangrijke vitamine Niacine, wat de energiestofwisseling bevordert. Avocado bevat kalium. Kalium zorgt voor het tegengaan van het opgeblazen gevoel. Dat wordt dus flink wat avocado naar binnenwerken!

Wil je je opgeblazen buik verslaan? Eet dan pindakaas in combinatie met selderij. Het zorgt namelijk voor een gezonde balans van het water in je lichaam. Aangezien je lichaam heel wat water vasthoudt. 

Gember brengt je stofwisseling naar een volgend level, maar smaakt misschien niet zo lekker. Probeer daarom gember met heet water in combinatie met citroen en honing! 

Wat wel lekker is om te eten zijn druiven! Dit zorgt voor regulatie in je spijsverteringsorganen en vermindert irritatie in je maag. Als toetjes vervanger zou je na de avondmaal ananas kunnen eten, omdat ook dit de opgeblazen buik tegengaat. 

Een fruitsoort dat weinig suikers bevat is de watermeloen, maar hierin zit wel veel water en bevat maar 100 calorieën. Dus in plaats van een snack waar je maar even energie van krijgt te eten, kun je beter een watermeloen nemen! Sluurppp...

Heb jij vaak last van een opgeblazen buik na een vette hap? Wat doe jij ertegen? 

Zet je inspiratie op Pinbook

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST

LOVE dit artikel
9 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

14 reacties

 • 4 jaar geleden Melissa94

  Ik zet niet snel een negatieve reactie onder een artikel, maar behalve grammatica fouten staat er in dit artikel ook hoop verkeerd uitgelegd.

  Ten eerste maakt het niet uit wat voor soort voedsel je eet, voedsel wordt standaard in de dikke darm én dunne darm verteerd. In de dunne darm worden de grootste hoeveelheden bruikbare stoffen gehaald en opgenomen in het bloed (vertering). In de dikke darm worden uit de onverteerbare resten nog water en overige stoffen opgenomen, die de dunne darm niet kon opnemen.

  Ten tweede wordt er maar weinig verteerd in de maag. De maag is een opslagplaats voor voedsel.

  Is er dan niemand die biologie heeft gehad en dit opmerkt??

 • 4 jaar geleden liesew.

  munt helpt ook heel erg goed voor je buik te ontspannen, of een warme thee zonder suiker

 • 4 jaar geleden Little Princess May

  Ik heb ook heerlijke desserts/ nagerechten op mijn site!

  http://plazilla.com/page/4295154173/veganistische-en-allergie-vrije-churro-s

  kijk er even naar!

 • 4 jaar geleden Unfaithfulness

  Zorgd? HAHAHAHA

 • 4 jaar geleden LESLEYYY_

  Zorgd???? Echt waar. Heel slecht van jullie hoor..

 • 4 jaar geleden Robin

  Jeetje, wat staan er een boel spellings- en grammaticafouten in dit artikel, erg jammer! En je krijgt door kauwgum een opgeblazen gevoel doordat je constant lucht aan het inslikken bent. Ook bij groenten als broccoli en bloemkool wordt een gas geproduceerd waardoor je je opgeblazen kunt voelen. Het hele ding met suiker is dat je voor ongeraffineerde suikers moet kiezen i.p.v. voor geraffineerde. Ongeraffineerde suikers zijn natuurlijke suikers en door het lichaam beter te verteren en geraffineerde suikers zijn suikers zoals in snoep en koek en een stuk moeilijker te verteren.

 • 4 jaar geleden Maartje

  'Probeer daarom gember met heet water in combinatie met citroen en honing!' Honing is een natuurlijke suiker. Wordt dat dan niet door de dikke darm verwerkt?

 • 4 jaar geleden Lavino

  Ik heb regelmatig een opgeblazen gevoel! Erg vervelend, dat van de kauwgom ga ik zeker onthouden !

 • 4 jaar geleden Traveler

  Ik eet echt veel pindakaas maar het werkt bij mij niet, was het maar zo'n feest, haha!

 • 4 jaar geleden kaleidoscope

  Ik krijg dat heel erg als ik een maaltijdsalade eet :/

 • 4 jaar geleden xoWing

  Kleine correctie voor het artikel:

  Alles wordt in je dunne darm verteerd en is je dunne darm in dit geval het 'probleem.'

  Dikke darm is alleen verantwoordelijk voor het opnemen van water (en wat restjes vitames en zouten) en vorming van één geheel die uitgescheiden kan worden. Vertering vindt er dus niet meer plaats.

  You're welcome

 • 4 jaar geleden Indominus Rex

  Vet, eiwitten en koolhydraten worden allemaal in je dunne darm verteerd..

 • 4 jaar geleden BrokenGlasses

  Ik heb een spastische darm dus als ik al 1 verkeerd ding eet krijg ik al een opgeblazen gevoel...

 • 4 jaar geleden Liah

  Goed artikel! dat van kauwgom wist ik helemaal niet maar wel handig om bij stil te staan haha..

 1. 1