Beauty

Alles wat je moet weten over oogschaduwbasis

Oogschaduwbasis of -primer is als een primer voor het gezicht… Oftewel: onmisbaar als je make-up draagt! Sterker nog, waarschijnlijk is primer voor de ogen nog belangrijker dan een gezichtsprimer. Girlscene's Renée kan in er in ieder geval niet zonder en daarom smeert zij standaard elke dag een laagje van één van haar favoriete primers op haar oogleden. Lees verder om alles te lezen over verschillende oogschaduwprimers!


Oogschaduwbasis komt in alle soorten en maten. Vloeibaar, vast, crème, potloden… je hoeft het maar te noemen of het bestaat. Zo'n primer die je onder oogschaduw draagt is onmisbaar. Waarom? Door primer of de basis spreekt de kleur van de oogschaduw vele malen meer en bovendien zorgt het ervoor dat je oogschaduw de hele dag blijft zitten. Het trekt dus niet in de lijntjes, waar meiden met vettere oogleden altijd last van hebben. Draag je geen oogschaduw maar wel eyeliner? Ook dan is oogschaduwbasis de oplossing tegen het 'stempelen' van het lijntje tegen je wenkbrauwbot. 


Ondanks dat de oogschaduw goed gepigmenteerd is zie je dat er in het midden (waar de oogschaduwbasis is aangebracht) meer pigment van de oogschaduw komt. Om de primer heen is de kleur meer als een waas. That's why we love it!

Oogschaduwbasis komt niet alleen in alle soorten en maten, maar ook in alle verschillende prijscategorieën. Zo scoor je bij Essence een potlood – niet per se een primer, maar blijft wel de hele dag zitten – voor €2,59 en die prijs loopt op tot boven de €20 voor een primer van Nars en Smashbox. Voor ieder budget is er een goede primer te krijgen. Hieronder lees je alles over de verschillende soorten!


Crème
Allereerst de crème oogschaduwbasis. Wat dit soort onderscheidend maakt is dat je deze oogschaduwbasis altijd een kleur heeft, waardoor je niet per se oogschaduw nodig hebt om de look af te maken. Op de foto zie je van links naar rechts: MAC Paint Pot in Barestudy, Chanel Illusion d'Ombre in Emerveille en Maybelline Color Tattoo in Bad to the Bronze. 

Paint Pots van MAC (€19 per stuk) zijn populair omdat het hoofdzakelijk een langhoudende oogschaduw is. Daarnaast gebruiken veel meiden Paint Pots als een basis onder hun oogschaduw. Naast Bare Study zijn er vele andere kleuren, waaronder huidskleurig (Painterly en Soft Ochre) en mat bruin (Groundwork). Sinds de Paint Pots er zijn zie je steeds meer van deze crème oogschaduws/primers in de winkels. Zo bracht Maybelline nog niet zo heel lang geleden de Color Tattoos (€9,99) uit – vooral in Amerika heel populair – waarvan Bad to the Bronze Girlscene's favoriet is. In principe doen ze allemaal hetzelfde en geven ze goed pigment af. Wil je deze crème oogschaduws als basis gebruiken? Dit werkt prima als je geen vette oogleden hebt. Anders heb je kans dat het alsnog gaat schuiven gedurende de dag.

Voor de beste applicatie gebruik je vingers of een kwast met synthetische haren. Een klein beetje is voldoende, anders heb je kans dat het gaat glijden op je oogleden. 


Vloeibaar
De 'echte' oogschaduwbasis of primer die onder deze naam op de markt wordt gezet, is meestal vloeibaar. Eén van de bekendste primers is de Urban Decay Primer Potion, maar om heel eerlijk te zijn verslaat de Nars Pro Prime de basis van Urban Decay. Helaas is Nars duurder dan Urban Decay en bovendien zijn beide merken niet (meer) in Nederland verkrijgbaar. Smashbox is wel hier verkrijgbaar en toevallig bestaat dit merk bekend om hun primers. Je betaalt er wat voor (maar liefst €20) maar dan heb je wel een goede oogschaduwbasis van een visagistenmerk. Maar hé: wie heeft er altijd zoveel geld te besteden? Als je even zoekt in de drogisterij loop je zo tegen een oogschaduwbasis aan die slechts een paar euro kost, zoals de Essence I Love Stage eyeshadow base. HEMA verkoop trouwens ook een oogschaduwbasis (€3,50).

Kenmerkend aan deze vloeibare primers is dat het meestal transparant opdroogt. Zowel de Nars als de Urban Decay primer zie je niet op de huid. De Smashbox primer laat wel een kleurtje achter. Het is daarom een prima basis onder oogschaduw. In tegenstelling tot de crème basis verandert de kleur dus niet als je het over de primer aanbrengt. Wat je vooral merkt is dat het pigment van de oogschaduw beter tot z'n recht komt. Voorbeeld: een lila kleur lijkt zonder basis al snel een lichte waas op je oog, terwijl het met basis echt lila is.

Vloeibare oogschaduwbasis aanbrengen gaat het makkelijkste als je een kleine hoeveelheid op je vingers doet. Hoe meer je gebruikt, hoe groter de kans is dat je oogschaduw minder goed blijft zitten.


Potlood

Potloden zijn de perfecte basis onder elke (smokey) look! Het is niet te vergelijken met een vloeibare primer zoals de Essence I Love Stage eyeshadow base. Vergelijk het liever met de crème basis, maar dan in potloodvorm. De allerbeste potloden kosten slechts €2,59 en koop je bij Essence. De naam is Stays No Matter What en vooral Chocolate Brownie is een aanrader. Gebruik dit potlood als een eyeliner, oogschaduw of juist als een basis onder andere oogschaduwkleuren. In tegenstelling tot andere potloden blijft de Essence Stays No Matter What ook echt zitten zonder dat het gaat schuiven op je oogleden. Zelfs als je huid daar wat vetter is. De kleurenrange is helaas wat minder geschikt voor overdag. In de collectie zie je maar één lichte kleur die vergelijkbaar is met de MAC Paint Pot in Bare Study hierboven. De andere tinten zijn allemaal donker, zoals bruin, paars, blauw en grijs. 

De potloden drogen snel op als je het aanbrengt op je oogleden, dus zorg dat je de kleur snel vervaagt met je vingers, een kwast of een wattenstaafje. 

Gebruik jij oogschaduwbasis? Welke is jouw favoriet?

Pin je favoriete make-up looks in Pinbook

Must reads 👀