Travel

Cityt(r)ip: Antwerpen

Vorige maand zette hoofdredactrice Danique Barcelona in het zonnetje! In het report zag je verschillende hotspots van het warme en zwoele Barcelona voorbijkomen. Dit keer neemt de redactie het dichtbije en Vlaamse Antwerpen onder de loep. Met een Belgisch accent geeft de redactie tips over tentjes waar je heerlijk kunt genieten van een Vlaams frietje, de Antwerpse cultuur en shoppings. Tijd voor een goedkoop tripje naar België dus!

Antwerpen kent in totaal 512.000 inwoners en ligt ten noorden van de Belgische hoofdstad Brussel. Het staat vooral bekend om de handel met diamanten. Sinds de jaren 90 staat deze stad ook bekend als modestad, mede dankzij de gevestigde modeacademie. De inwoners van Antwerpen noemen de stad ook wel koekenstad, vanwege de vele koekenfabrieken(!) in Antwerpen.

Vervoer
Antwerpen ligt niet heel ver van de Nederlandse bodem en is dus gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, uitgaande van het feit dat je met vriendinnen op stap gaat en niet met je ouders, waarbij je achterin op de bank kunt chillen in de auto. Voor een treinreis vanaf Amsterdam Centraal betaal je rond de €36 retour. Je hebt dan een reistijd van ongeveer twee uur heen en twee uur terug en reist met de Intercity direct. Met wat eten en drinken vooraf meegenomen in de trein, kun je deze treinrit met gemak overleven (en met natuurlijk veel gebabbel met je vriendinnen). 

Verblijf
Dan kun je bijvoorbeeld op Tripadvisor zoeken naar wat luxere hotels of als je maar een klein budget hebt, kun je beter zoeken naar goedkope hostels op hostels.com. Zo betaal je voor één nacht in een hostel rond de €24 en voor een hotel rond de €65. Of je boekt eenvoudig een hotel via Accorhotels, via deze site vind je betaalbare (niet geheel onbelangrijk) en centraal gelegen hotels. Girlscene's Danique sliep een keer samen met haar vriend in het Ibis hotel voor een fijne prijs, lekker centraal en zeer goed verzorgd!

Voor het vullen van een lege maag
Start je ochtend bij Perruche in de Oudevaartplaats 61, waar je een ontbijtje kunt eten voor rond de €10 inclusief een croissant met ham, kaas of confituur (ook wel jam), eitje, yoghurt, koffie of thee en een sapje. Perruche is klein maar fijn met simpele, vintage meubels en een knus sfeertje. 

Als je even bij wil komen van het shoppen kun je neerploffen bij De Broers van Juliette. Een biologisch café met lekkernijen als quiche en andere hartige taartjes, cheesecakes en vegetarische hapjes voor rond de €6. Het leuke aan De Broers van Juliette is dat je je hapje mee kunt nemen, voor als je niet genoeg kunt krijgen van al het lekkers. Je vindt De Broers van Juliette tegenover het ModeMuseum op de Ijzerenwaag 4. 

Heb je zin in een verantwoorde snack, dan moet je bij Falafeltof wezen. Naast broodjes Falafel (duhuh), kun je hier ook heerlijke salades en frietjes eten (Hoogstraat 32)

Voor wat zout kun je het beste naar Fritkot Max gaan. Je hebt daar de lekkerste friet in de authentieke puntzakken met wat traditionele mayonaise of ketchup. Je vindt de frietzakken op Groenplaats 12 in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Naar alle waarschijnlijkheid betaal je er rond de €3 voor een zakje patat. 

Om je droge keel te verzachten kun je terecht bij JILI. Een plek waar je je eigen thee kunt samenstellen met geconcentreerde fruitsappen, thee en parels om tot een heerlijke bubble tea te komen. JILI zit in de Nationalestraat om de hoek van het ModeMuseum. 

Niet geheel onbelangrijk is de chocolade in Antwerpen. Bijvoorbeeld bij Del Rey dat gevestigd zit op de Appelmanstraat 5. Je kunt hier onder andere pralines, macarons en ijstaarten kopen, mjam! Je betaalt voor een doosje macarons van 6 stuks zo'n €9.

Verlangt je maag naar een vullende maaltijd dan raadt Girlscene het Franse restaurant Fr. Mistral aan. Het is een van de kleinste restaurantjes in Antwerpen. De sfeer is er romantisch, dus perfect als je met je vriendje op stap bent! Je betaalt er voor een maaltijd rond de €30. Niet geheel goedkoop, maar het is het wel waard. 

Let's go shopping
Een dagje weg is geen dagje weg zonder elke winkel af te struinen voor het vinden van de leukste kledingitems. Nu heb je in Antwerpen tal van leuke kledingwinkels, zoals de Forever21 om er maar één te noemen. De grootste en populairste winkelstraat is de Meir. Hier vind je vrijwel elke bekende winkel: van Zara tot de Forever21 en van Pull and Bear tot de Urban Outfitters.

Als je op zoek bent naar vintage winkeltjes dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Sussies Vintage (Oude-Koornmarkt 69) of Think Twice (Kammenstraat 85). Maar dat is nog niet alles… Voor fijne vintage vondsten moet je zeker een kijkje nemen in de Kloosterstraat. Hier vind je naast vintage winkeltjes ook veel kleine antique winkeltjes. Hier heeft Danique onlangs een prachtige salontafel gekocht, zie foto hieronder.

Ben je echt een boekenwurm? Stap dan vooral even bij 't Stad Leest (Steenhouwersvest 16) binnen. Naast boeken vind je hier ook veel hebberigmakende gadgets, notitieboekjes, inpakpapier, kaarten en nog veel meer.

Ben je helemaal dol op gadgets, prachtige tafelboeken, hippe kleding en schoenen? Ga dan zeker naar Your Premium Store in de Kloosterstraat 90.

Cultuur snuiven
Zoals al eerder genoemd is Antwerpen een heuse modestad geworden en is het ModeMuseum onmiskenbaar. Het museum bevindt zich in de Nationalestraat 28. Om de zoveel tijd is er een nieuwe tentoonstelling dus als je er naartoe wil, neem dan even een kijkje op de site om te zien wat voor tentoonstelling er is. Afhankelijk van je leeftijd betaal je een klein tarief voor het ModeMuseum. Ben je tussen de 18 en de 26 jaar? Dan betaal je slechts €3. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je gratis naar binnen. YAY!

Voor wat ontspanning in een creatieve sfeer kun je eventueel naar Kinepolis, de bekendste bioscoop in Antwerpen. Vooral studenten komen op Kinepolis af aangezien Kinepolis een uitgebreid aanbod heeft aan films. De prijzen verschillen niet in vergelijking met Pathé, dus je betaalt €9 á €10 voor het bezichtigen van een film. 

Geen zin in een film? Neem dan een kijkje bij The Chocolate Line. Heerlijk chocolade creaties bekijken terwijl je eigenlijk stiekem een hapje wil nemen. De creaties zijn gemaakt door Dominique Persoone. Een bekende creatie is bijvoorbeeld de chocolade kikker. Je kunt de creaties bekijken bij Paleis op de Meir 50. Zo kun je even tussen het shoppen door kwijlen 😉

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Antwerpen? Er zijn vast genoeg spots die jij wel kent en wij nog niet, deel ze dan vooral hieronder!

Deel je eigen foto's van Antwerpen op Pinbook

Bron: Pinterest