Food

Healthy voorjaarssnacks

Het is voorjaar! We zijn klaar met stamppotjes, erwtensoep en andere zware kost. De temperaturen stijgen, de zon schijnt. Dag stamppot, hallo gezonde kost. Niet alleen omdat dat beter is voor onze bikinibody, maar ook omdat we op de één of andere manier in de zomer veel meer trek hebben in salades dan in zware kost. Op zoek naar wat inspiratie? Wij hebben het voor je!

Gazpacho

Een heerlijk koud tomatensoepje voor een zonnige lentedag! Heerlijk fris, maar toch vullend.

Benodigdheden (voor vier personen):
1 kilo roma tomaten (je kunt ook voor andere tomaten kiezen, maar roma’s zijn naar mijn idee het volst van smaak)
150ml crème fraîche
6 witte boterhammen (liefst oud brood) zonder korst
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie peper & zout (naar smaak)
Basilicum

Het bereiden van de Gazpacho is super makkelijk (mits je de beschikking over een blender hebt). Gooi de tomaten, crème fraîche, boterhammen zonder korst, knoflook (fijn gesneden of geperst in een knoflookpers), olijfolie en peper en zout in de blender, mix tot het een romig en glad geheel geworden is. Laat ongeveer een uurtje terugkoelen in de koelkast en versier met een paar blaadjes basilicum. Voila!

Salade met kikkererwten, komkommer en pinda's


Een salade met geroosterde kikkererwten en komkommer van Foodness.nl

Benodigdheden voor 2 personen
250 gram kikkererwten
1 komkommer in stukjes gesneden
1 paprika fijn gesneden
1 rode ui fijn gesneden
1 koriander
2 eetlepels pinda's
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rijstazijn
zout
suiker

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Laat de kikkererwten uitlekken en droog ze af, mix ze in een kom met chilipoeder, paprikapoeder en zout.

3. Rooster de erwten ongeveer 35 minuten in de oven.

4. Maak ondertussen een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels rijstazijn, zout en een theelepel suiker.

5. Schil de komkommers, snijd ze horizontaal doormidden en haal de zaadlijsten eruit met een lepel. Snijd ze in kleine halve maantjes, snijd ook de paprika en rode ui fijn.

6. Voeg alle groenten aan elkaar toe en meng de dressing erdoor. Voeg dan de in stukjes geneden verse koriander toe en laat de salade even staan zodat de smaken kunnen intrekken.

7. Verdeel de salade over twee schaaltjes en strooi pinda's eroverheen.

Banaan & Aardbeismoothie

Zin in een lekker koud drankje of ijsje? Wat dacht je van deze smoothie vol met zomerfruit! Van Foodness.nl

Benodigdheden (voor 2 smoothies):
175ml Griekse Yoghurt
1 bevroren banaan
70 gram bevroren aardbei
80 gram bevroren ananas
120ml kokosmelk

Blend alle ingrediënten in de blender et voila… je healthy en vooral lekkere smoothie is klaar om te drinken. 

Zoete aardappelfrietjes

Zin in een sidedish bij de barbecue, of gewoon zit in een lekkere verantwoorde snack? Wat dacht je van zoete aardappelfrietjes!

Benodigdheden (voor één grote portie)
– 2 zoete aardappelen
– Peper
– Zout
– Olijfolie
– Paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden

1. Was de zoete aardappelen goed af.

2. Snijd de zoete aardappel (ik deed met schil) in dunne reepjes. Hoe dunner je frietjes zijn hoe knapperiger ze worden.

3. Laat de aardappelreepjes een kwartiertje in koud water staan, hierdoor wordt zetmeel verwijderd en worden je frietjes knapperiger.

4. Haal de aardappelreepjes uit het water en mix in een kom met een scheut olijfolie, peper, zout en paprikapoeder.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de zoete aardappelfrietjes over de bakplaat.

6. Laat ongeveer 30-40 minuten op 180 graden bakken. Let na 30 minuten goed op, dan kan het ineens snel gaan, zeker als je je frietjes erg dun gesneden hebt en je een super-oven hebt.

7. Et voila! Je zoete aardappelfrietjes zijn klaar!  

Yoghurt Mint Dressing

Dip je rauwkost in een lekkere gezonde dip zoals deze mint & yoghurtdip.

Benodigdheden:
200 gram yoghurt
3 eetlepels fijngesneden munt
2 eetlepels citroensap
1 theelepel komijn
Zout en peper naar smaak

Mix alle ingrediënten door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe.

Yoghurt Barn
Geen zin om zelf de keuken in te gaan, in Amsterdam en Utrecht kun je bij Yoghurt Barn terecht voor healthy snacking. Je kunt bijvoorbeeld je eigen smoothie samenstellen. 

Je kiest je soort yoghurt, bijvoorbeeld 'magere yoghurt' of 'boerenyoghurt' of 'sojayoghurt'.

En vervolgens kies je wat je door je yoghurt heen wilt hebben (Girlscene's Danique ging bijvoorbeeld voor dadels en brownies, terwijl Annemerel juist ging voor banaan en mango).

Vervolgens gaat alles in de blender… Et voila, de healthy smoothie is klaar. Voor een normaal formaat betaal je €4,25 en voor een grote betaal je €5,25.

Naast de smoothies kun je bij Yoghurt Barn ook terecht voor een 'Barn Bite'. Een plankje met vier broodjes, twee dips, komkommer en een bakje met nootjes, gojibessen en zaadjes. Een plankje, dat normaal gesproken voor twee personen geschikt is, kost €6,75. Erg lekker, zeker in combinatie met de heerlijke smoothie!

Ook lekker, de yoghurt met toppings van Yoghurt Barn, waar ze in eerste instantie bekend mee geworden zijn. Vaak staat er bij Yoghurt Barn ook een plateau met kleine bakjes yoghurt om te proberen.

Wat zijn jouw favoriete voorjaarssnacks? Pin jouw favoriete recepten in Girlscene's Pinbook!

Must reads 👀