Fashion

Shopaholic in rehab: het vervolg

 Mijn naam is Dieuwertje, en ik ben shopverslaafd. Zoals je in mijn vorige artikel al kon lezen, ben ik begonnen aan de Buy Nothing New-Challenge. Een uitdaging die je helpt afkicken van het eindeloze kopen. Het urenlang afstruinen van webshops, op zoek naar iets wat je écht nodig hebt. Nou ja, nodig… De laatste keer dat ik iets écht nodig had, kan ik me eigenlijk niet herinneren. Tijd voor een experiment: een tijdelijk shopverbod. Ik ga zestig dagen niet shoppen. Benieuwd hoe het me vergaan is?


Bron

Dag 13: iets leuks in het vooruitzicht
Ik vertel mijn shoppartner in crime over de hel waarin ik me momenteel bevind. Ze vindt me zielig. We kunnen hier maar één oplossing voor bedenken: een dag shoppen inplannen. Op dag 61 is het zover, en ik kan niet wachten. Tot die tijd vermaken we ons met het opstellen van lijsten met wat we allemaal écht nodig hebben. De mijne wordt langer en langer…

Ik ben gemotiveerder dan ooit. Die avond besluit ik te werken aan één van mijn doelen deze zestig dagen: kijken naar wat ik allemaal al heb. Ik tover vier opbergdozen tevoorschijn, open mijn kast en plunder mijn met vestjes en jasjes beladen kapstok. Praktisch gezien kán ik niet eens iets nieuws kopen, want het past simpelweg niet in mijn kamer. Ik bevind me in mijn eigen winkel: het passen kan beginnen. En het is leuk! Ik ben er achter gekomen dat…
– Zomerjurkjes soms ook in de winter kunnen, maar dan met een dik vest.
– Een leuk zwart shirtje over een zwart onderjurkje een heel leuk nieuw ‘jurkje’ vormt.
– Een avondje winkelen in eigen kast zo nu en dan best handig is: ik heb heel wat kledingstukken herontdekt.

Dag 21: de nieuwsbrievenhel
Ontvangen jullie ook zoveel nieuwsbrieven? Mijn mailbox wordt dagelijks gevuld met de ene na de andere aanbieding, die een stroom aan pakketjes in mijn offline brievenbus veroorzaken. Omdat ik verleiding tot kopen momenteel niet kan gebruiken, staan er nu precies 251 ongeopende mails in mijn inbox. (Voor iedereen die wel geoorloofd met geld mag smijten: nieuwsbrieven zijn fantastisch, want ze bevatten vaak kortingscodes. Heel handig tijdens het online shoppen!) Ik durf ze eigenlijk niet weg te gooien – straks mis ik iets – waardoor ik de hele dag door gepest wordt door een stel e-mails. ‘You deserve something new!’, schreeuwt er eentje. Ja, vertel mij wat. ‘Love to see you again’ en ‘Let’s be best friends again, we’ve missed you!’ zijn de onderwerpen van twee andere. Het is bizar, ze houden gewoon bij hoe vaak ik langs kom. Ik bekijk verlangend de nieuwe zomercollecties, en schoon mijn mailbox op. Alleen de leukste nieuwsbrieven mogen blijven.

Dag 30: nog even volhouden
Ik ben op de helft! En eigenlijk valt het best mee. Zolang ik niet uitstap bij metrohalte ‘Amstelveen centrum’ kom ik niet in de verleiding, en alles wat ik online tegenkom gaat op mijn wishlist. Daarbij heb ik sinds het uitzoeken van mijn kleding best wat leuke dingen om te dragen.

Dag 43: zwakkeling
Ik check de countdown applicatie op mijn mobiel inmiddels dagelijks (ja, ik ben obsessief bezig, ja, het is sneu) en het aantal dagen tot de magische zestig wordt langzaam lager. De drang om te shoppen wordt steeds groter. Ik word gebombardeerd met aanbiedingen: één avond lang dikke korting, Glamourday komt er aan, honderden kortingscodes… Help! Ik denk aan de vriendin die zei dat ze zonder moeite al veel meer dan zestig dagen niets had gekocht, en voel me een loser. Wat is nou zestig dagen?
En toch… toch sta ik die middag ineens in Men at Work. In mijn handen een schattig jurkje met aztec print. Zelfs zonder spiegel in het pashokje (de horror) zie ik dat dit hem is. Deze moet ik hebben. Hij zit perfect, hij kan met én zonder zwarte panty… hij hangt inmiddels in mijn kast.

Goed, ik heb de zestig dagen dus niet gehaald. Toch ben ik ook met dit aantal best tevreden. Hoe zit het eigenlijk met mijn doelen? Ik wilde mezelf uitdagen en kijken of ik het volhou. Hoewel dit niet helemaal gelukt is, was het zeker een uitdaging! Geen middagjes winkels kijken meer na een korte dag les, geen winkelsessies op zaterdag en de pakketjesman heeft het de laatste tijd verdomd rustig gehad. Ook wilde ik goed kijken naar wat ik allemaal wél heb. Dit heb ik gedaan, en dat zorgde voor heel wat ‘nieuwe’ ontdekkingen in mijn eigen kledingkast. Handig om af en toe te doen! Mijn spaarrekening spekken (doel nummer drie) is ergens wel gelukt, maar dit geld heb ik direct uitgegeven aan festivalkaartjes. Ja, sparen… dat blijft een lastige.

Tips
Ga jij dit ook proberen? Dan zijn dit mijn tips:
– Plan voor je begint alvast iets leuks in als beloning: een dag winkelen dus.
– Zoek je kledingkast – ook je zomerkleding – uit, dikke kans dat je allemaal dingen tegenkomt die je allang vergeten was. – Vermijd winkels, ik herhaal: vermijd winkels.
– Kijk eens kritisch naar alle troep die in je mailbox binnenkomt. Het deleten van een aantal nieuwsbrieven zorgt voor heel wat minder winkelverleiding.
– Wees niet zo zwak als ik, die zestig dagen zijn best te doen! Maar ja, al die nieuwe collecties…


Bron

Ga jij je wagen aan de Buy Nothing New-Challenge?

Laat je inspireren in Pinbook

Must reads 👀