Travel

Op vakantie zonder ouders, wat moet ik allemaal regelen?

Ga jij deze zomer voor het eerst zonder ouders op vakantie? Super spannend en hartstikke leuk natuurlijk. Waarschijnlijk houd je je nu al bezig met wat je straks allemaal op vakantie wil gaan doen, welke plekjes je echt wil zien en hoe je zoveel mogelijk geld kunt sparen voor je vakantie. Maar waar je misschien niet aan denkt zijn dingen als reisverzekeringen, een zorgverzekering en andere administratieve rompslomp. 

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering kan je vaak afsluiten terwijl je de vakantie boekt, maar je kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Ga je regelmatig op vakantie? Dan kan een doorlopende annuleringsverzekering voordeliger zijn. Check voordat je de verzekering afsluit goed in welke gevallen je geld terug geld en hoeveel geld je dan terug krijgt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat wanneer je twee weken van tevoren annuleert zonder goede geldige reden, je helemaal niets of maar een heel klein gedeelte terug krijgt.

Reisverzekering
Net als voor een annuleringsverzekering geldt dat je deze kunt afsluiten terwijl je de vakantie boekt, maar ook een reisverzekering kun je afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Ga je regelmatig op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering aan te raden. Het kost vaak nog geen drie euro per maand, dat is minder dan een Happy Meal, of een kopje koffie bij Starbucks. Als er iets voorvalt op vakantie ben je jezelf heel erg dankbaar dat je die reisverzekering afgesloten hebt.

Let op dat je een verzekering afsluit voor het juiste gebied waar je naartoe gaat. Sommige reisverzekeringen geven alleen dekking in Europa, terwijl andere werelddekking geven. Er zijn ook verzekeringen waarbij je standaard voor Europa verzekerd bent en als je buiten Europa op vakantie gaat, kun je dat voor een bepaalde periode aanzetten, dit kan een heleboel geld schelen.

Sparen
Goed, je hebt al je verzekeringen afgesloten, nu is het ook tijd om te gaan sparen. Vakanties vallen vaak duurder uit dan je van tevoren bedacht hebt, zorg dan ook dat je van tevoren genoeg geld gespaard hebt. 

Ga je met vriendinnen op vakantie? Zorg dan van tevoren dat je goede afspraken over geld gemaakt hebt. Maken jullie een pot waar jullie alles uit betalen? Dan moeten jullie er wel heel erg zeker van zijn dat jullie allemaal evenveel kopen, anders komen er zeer waarschijnlijk scheve gezichten en die wil je op vakantie niet hebben. Spreek dit dus van tevoren goed af.

Bedenk je van tevoren hoeveel geld je per dag ongeveer nodig hebt, doe dit bedrag keer het aantal dagen dat je op vakantie gaat en tel er dan nog twee dagen bij op. Bijvoorbeeld, je gaat 7 dagen op vakantie en je gokt dat je per dag zo'n 50 euro uit zult gaan geven. 7×50 is 350 euro + 100 euro voor noodgevallen. Meer is natuurlijk altijd beter!

Voorbehoedsmiddelen
Misschien ben je helemaal niet van plan om dingen te gaan doen op vakantie, maar stel je voor… je wilt niet in een situatie komen waarbij je geen voorbehoedsmiddelen bij de hand hebt en je ze toch écht nodig hebt. Met een paar glaasjes alcohol achter de kiezen denk je dan misschien al snel wat makkelijker en denk je 'ach die ene keer….' maar die ene keer kan al genoeg zijn voor een heleboel problemen. SOA's… ongewenste zwangerschappen… Zorg dus dat je voor de zekerheid een condoom meeneemt.

Afspraken
Je bent voor het eerst op vakantie in een onbekend land, in Nederland kan er veel gebeuren, maar in het buitenland is het risico nog groter. Maak dus goede afspraken met je vriendinnen over het bij elkaar blijven van de groep. Ga nooit alleen stappen, ga nooit alleen de straat op, blijf bij elkaar.

Checklist
Reisverzekering.nl heeft een mooie lijst opgesteld met dingen waaraan je moet denken voordat je op vakantie gaat, we delen hem graag:

– Een reisdocument (ID of paspoort, voor sommige landen een visum)
– Documenten van je verzekering
– Reisverzekering
– Annuleringsverzekering
– Pilletjes tegen reisziekten
– Noodtelefoonnummers
– Kopieën van je tickets maar ook van je paspoort/ID
– Vaccinaties
– Voorbehoedsmiddelen
– Pijnstillers
– Rijbewijs (als je die hebt)
– Zorgpas

Ga jij deze zomer voor het eerst zonder ouders op vakantie? Weet jij al waar de reis naartoe gaat? Met wie ga jij op vakantie? FIJNE VAKANTIE!
Pin je favoriete vakantie in Pinbook