Food

(H)eerlijke kookboeken: eens iets anders op tafel!

Af en toe moet jij er ook aan geloven: koken. Maar wat als je indruk wil maken zonder een grote impact op het milieu te hebben? Mirthe en José van MyStyle testen kookboeken met een duurzame insteek: biologisch, vegetarisch, veganistisch en zelfs met kliekjes. Ze staan boordevol (h)eerlijke recepten en foto’s waarvan het water je in de mond loopt. En met wat budget tips; best betaalbaar.

Vleesloos eten is trouwens niet alleen lief voor de diertjes, maar kan ook supergezond zijn én is beter voor het milieu.

Het grote kliekjesboek
Jaarlijks gooien we aardig wat eetbaar voedsel weg. Zo jammer, want dat je met kliekjes heerlijk kan koken bewijst Het grote kliekjesboek wel. Dit kookboek is handig onderverdeeld in productgroepen: groenten & fruit, aardappels, rijst & pasta, vlees kip & vis, eieren en zuivel & dranken. Elk hoofdstuk geeft ook tips om kliekjes te voorkomen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Bread and butter pudding

José: ‘Door Puck besef ik opeens dat ik oud witbrood ook kan invriezen en hamsteren, zodat ik genoeg heb om zelf wentelteefjes te maken. Want het moet maar net uitkomen dat je daar trek in hebt wanneer het brood nog niet bedekt is met schimmel.’

Het grote kliekjeskookboek kost € 17,64 en is te koop bij bol.com.

Veg!
Veg! is ideaal voor zowel vegetarische mensen als veganistische eters (die niets dierlijks eten). Ongeveer tweederde van de recepten bevat geen dierlijke producten. Met wat creativiteit kun je de kaas en melk die er wel in staan omzeilen. Het boek bevat meer dan 200 recepten verdeeld over allerlei categorieën, van soepen en salades tot tapas en barbecue. Zo kun je groenten de hoofdrol laten spelen in je maaltijd zonder dat het saai wordt.

Paddenstoelenrisoniotto

Mirthe: ‘De recepten zijn bijna allemaal te maken met simpele ingrediënten. Met groenten, kruiden en de standaard zout, peper en olijfolie aangevuld met rijst, deeg of couscous kom je een heel eind. Je hoeft dus niet naar een delicatessenwinkel. Van de vormgeving word ik ook heel gelukkig: mooie en grote foto's en veel kleur. Ik krijg er heel veel zin van om te gaan koken.’

Veg! koop je voor € 24,95 bij bol.com.

Voetprint Cooking
Dat koken best wel wat duurzamer kan, is misschien wel duidelijk. Maar hoe maak je nou bewuste keuzes? Het Voetprint Cooking boek legt je stap voor stap uit wat de meest duurzame opties zijn. Daarnaast staat het boek boordevol recepten ingedeeld per vleesvervanger.

Knoflookbrood met gebakken brie

José: ‘Door de handige tabelletjes weet ik nu dat je kasgroenten beter kan vermijden, je beter water op het fornuis kan koken en dat linzen nog meer ijzer leveren dan vlees. En tot mijn verbazing: groente in blik en pot is beter dan diepvriesgroente. Erg handig! En onder elk recept staan ook nog een aantal voetafdrukjes, waardoor je gerechten onderling kan vergelijken op milieuvervuiling.’

Het Voetprint Cooking (kook)boek bestel je bij Bol.com voor € 17,95.

Waar koop je bio on a budget?
Ok, je hebt je dus laten inspireren om een bewuste maaltijd te koken. Maar duurzame ingrediënten kunnen nog best wel eens prijzig zijn. Niet fijn voor de portemonnee! Door te kiezen voor seizoensgroenten ben je vaak al goedkoper uit. Maar je wil ook wel eens iets anders. De nieuwsbrieven van biologischeaanbiedingen.nl en wakkerewinkelaar.nl houden jou op de hoogte van de aanbiedingen in jouw supermarkt. Super handig! En is er even geen aanbieding? Biobudget.nl geeft handige tips om voordeliger uit te zijn, en komt ook met originele recepten. Zo houd je dus geld over voor dat geweldige jurkje!

Wat is jouw favoriete vegetarische, veganistische of kliekjesgerecht? Of ben jij een die-hard vleeseter?
Pin je inspiratie in Pinbook