News

‘De Marokkanenspeech van Wilders is discriminatie’

Nederland is in de ban van de uitspraken die Geert Wilders woensdagavond deed. In zijn 'Marokkanenspeech' vroeg hij het publiek of ze 'meer of minder Marokkanen in de stad willen', waarop het publiek luidkeels 'Minder' riep. Wilders reageerde hierop 'Dat gaan we regelen'. Een meerderheid van de Nederlanders vindt de uitspraken niet kunnen en sommige mensen hebben zelfs aangifte tegen hem gedaan. Toch heeft drie van de tien geen problemen met de speech. Wat vind jij: zijn de uitspraken van Wilders discriminerend? 

Woensdagavond zou in het teken moeten staan van de gemeenteraadsverkiezingen, maar het gesprek van de dag gaat toch over Geert Wilders. Heb je de speech gemist? Bekijk 'm hieronder terug.

Watch on YouTube

De uitlatingen van Wilders maakt veel los in het land. De Facebookpagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders' heeft ruim 75.000 likers en op Twitter plaatsen mensen foto's met hun paspoort en #bornhere. 'Dit heet aanzetten tot haat' zegt Femke Halsema. VVD-leider Mark Rutte heeft 'een vieze smaak' gekregen van de uitspraken. Rutte vindt het nog het ergste dat Wilders vervolgens zei 'Dat gaan we regelen'.

Een meerderheid van de Nederlanders vindt de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen niet kunnen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ruim zes van de tien van het EenVandaag Opiniepanel vindt de actie van Wilders niet kunnen. Drie van de tien deelnemers heeft geen problemen met de uitspraken. De meeste PVV-aanhangers zijn het wel eens met Wilders, 89 procent zegt de uitlatingen geen probleem te vinden. De ondervraagden hebben vooral problemen met de manier waarop Wilders zijn uitspraken deed. 43 procent is het inhoudelijk eens met de uitspraak dat er minder Marokkanen in Nederland moeten komen, 45 procent is het daarmee oneens.

Wilders snapt niets van alle ophef. Hij noemt de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog 'totale onzin': 'Ik heb het alleen over het verplicht uitzetten van criminele Marokkanen. Marokkanen die niets verkeerd doen, zijn de eerste die daarvan zouden profiteren.' De PVV heeft door de de speech een fractielid verloren, Roland van Vliet is per direct opgestapt.

Wilders mag de ophef misschien onzin vinden, volgens advocaat Gerard Spong zijn de uitspraken wel degelijk strafbaar: 'Dit zijn puur discriminatoire uitlatingen.' Inmiddels hebben honderden mensen online en via de telefoon aangifte gedaan tijdens Wilders. Het OM meldde aan het eind van de middag dat alleen in Den Haag al ruim honderd aangiften zijn binnengekomen. Via Politie.nl kwamen meer dan vijfhonderd meldingen binnen van discriminatie. “Tientallen” mensen belden de politie. 42 procent van de Nederlanders vindt hij vervolgd moet worden, en 50 procent vindt van niet.


Bron: Twitter

Wat vind jij: zijn de uitspraken van Wilders discriminerend?

Bron: nrc, nos, nu, volkskrant

Must reads 👀