News

Heb jij gisteren gestemd?

Iedereen van 18 jaar of ouder had gisteren de kans om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst was laag -slechts 53,8 procent ging naar de stembus- maar op social media ontstond er wel even een trend: de #stemfie… Een selfie in het stemhok! Gisteravond was de uitslag en D66 mag zich de grote winnaar noemen. De PvdA had minder geluk en werd in veel gemeenten afgestraft. Alles over de verkiezingen lees je hier!

Lage opkomst
Vooraf werd gedacht dat de opkomst historisch laag zou zijn, onderzoeksbureau Ipsos peilde in opdracht van NOS een opkomst van 43 procent. Dat bleek achteraf mee te vallen, uit eindelijk heeft 53,8 procent gestemd. Dat is 0,1 procent minder dan in 2010. De opkomst is beduidend lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, toen bracht 58,3 procent een stem uit. Volgens Ipsos zou desinteresse de reden zijn dat zo weinig mensen zouden stemmen. Een groot deel van de wegblijvers zegt alleen voor de landelijke verkiezingen te stemmen. In Schiemonnikoog gingen relatief de meeste mensen naar de stembus, in Schiedam hebben de minste mensen gestemd.

Hoogste opkomst
1. Schiermonnikoog: 85,3 procent
2. Rozendaal: 84,6 procent
3. Urk: 80,6 procent
4. Ameland: 80,2 procent
5. Staphorst: 79,9 procent

Laagste opkomst
1. Schiedam: 42,6 procent
2. Beverwijk: 43,1 procent
3. Enschede: 43,5 procent
4. Vaals: 44,2 procent
5. Rotterdam: 44,4 procent

Stemfies
De opkomst was misschien laag, op social media kon je de verkiezingen niet missen. De #stemfie werd namelijk een rage, een selfie in het stemhok! En het was helemaal legaal om een #stemfie te maken, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft het zelfs officieel laten opnemen in de stemhandleiding! Het is dus toegestaan om via een foto op Twitter, Facebook of Instagram te laten weten dat je hebt gestemd: 'Kiezers kunnen foto's van zichzelf nemen als hiermee het verloop van de stemming niet wordt gehinderd', aldus de minister.


Bron: Twitter


Bron: Twitter


Bron: Instagram


Bron: Instagram

De uitslagen
De grootste winst is er voor D66. Deze partij heeft in onder andere Amsterdam de PvdA van de troon gestoten. De PvdA is dan ook de grote verliezer en wordt in veel gemeenten afgestraft. De VVD en het CDA hebben ook stemmen verloren. Toch blijft CDA van de landelijke partijen met een ruime voorsprong de grootste.

Amsterdam = D66
Rotterdam = Leefbaar Rotterdam
Den Haag = D66
Utrecht = D66
Eindhoven = PvdA
Maastricht = Seniorenpartij
Nijmegen = SP en GroenLinks
Haarlem = D66
Arnhem = D66 en SP
Apeldoorn = D66
Schiedam = D66 en PvdA
Zoetermeer = D66
Hengelo = SP en Pro Hengelo
Amersfoort = D66
Dordrecht = SP


Bron

Heb jij gestemd? Heb je een #stemfie gemaakt? Wat vind je van de uitslagen?

Bron: nos, deondernemer, telegraaf, nu

Must reads 👀