Beauty

Zo stop je met nagelbijten!

23

Er wordt gezegd dat stoppen met nagelbijten net zo moeilijk is als stoppen met roken. Nagelbijters weten dat dit écht waar is. Natuurlijk wil je het liefst van deze slechte gewoonte af -laten we eerlijk zijn, het staat niet echt charmant- maar HOE DAN?! Misschien heb je al iets geprobeerd om ervan af te komen (misschien wordt dit poging numero 3427894), maar er bestaan nog veel meer methodes. Girlscene zet ze allemaal voor je op een rij. Op een dag zullen die lange nagels van jou zijn!

Nagelbijten is ongezond
Laten we vooropstellen: nagelbijten is ongezond. Je gebruikt je handen met vrijwel alles, dus je kunt je wel voorstellen dat het niet echt hygiënisch is om hier met je mond aan te zitten. Bovendien verzamelen de meeste bacteriën zich onder je nagels, en als je op je nagels bijt dan breng je al deze bacteriën in je mond. Niet alleen een smerig idee, maar deze bacteriën kunnen op deze manier snel in je bloedbaan komen. Zo kun je sneller een verkoudheid oplopen. Ook is nagelbijten niet goed voor je tanden. Nagelbijten zorgt ervoor dat je tanden constant in de weer zijn en dat zorgt voor slijtage. Misschien zijn deze feitjes al genoeg om je te laten stoppen met nagelbijten!

Elastiekje
Doe een elastiekje om je pols, dit kan een haarelastiekje zijn maar ook een post elastiek. Merk je dat je zin hebt om te bijten of heb je jouw nagel onbewust al in je mond? Trek aan het elastiekje. Wees niet lief voor jezelf, je mag jezelf best een beetje pijn doen! Zo ga je nagelbijten met iets negatiefs associëren en heb je na een tijdje geen behoefte meer om het te doen. Dit is een harde methode, maar voor veel mensen helpt het.

Nagellak
Wie wil perfect gelakte nagels nou verpesten?! Jij ook niet, toch? Lak je nagels met je lievelingskleur en bewonder ze in plaats van ze eraf te bijten. Bovendien is het heel ongezond om nagellak binnen te krijgen. Je kunt ook kiezen voor een nagellak met een vies smaakje, zodat het al helemaal niet aantrekkelijk is om op je nagels te kauwen. Het is wel belangrijk om je nagels opnieuw te lakken op het moment dat het afbladdert, anders word je al gauw verleid om het bovenste randje eraf te bijten.


Bron

Vraag hulp
Nagelbijten is jouw verslaving, dus je moet er ook zelf vanaf komen. Het is dus aan jou om jezelf te corrigeren als je merkt dat je op je nagels wil bijten, maar het stomme van nagelbijten is dat het een gewoonte is waardoor je soms niet eens doorhebt dat je het aan het doen bent. Het is daarom geen slecht idee om je omgeving in te lichten dat je wil stoppen met bijten. Zij kunnen je erop wijzen dat je weer aan het bijten bent en er hierdoor weer mee stopt.

Niet charmant
Vind jij het er leuk uitzien als iemand op zijn of haar nagels bijt? Vast niet... Nagelbijten is nu eenmaal niet zo charmant. En als je het er zelf niet zo leuk uit vindt zien, waarom zou je dan zelf wel bijten?!

Azijn
Helpt de nagellak (met een vies smaakje) niet? Azijn is ook niet echt lekker. Doe daarom was azijn op je nagels. Bahhh, met deze smaak wil je echt niet op je nagels bijten!

Manicure
Laat jezelf verwennen met een manicure. Na afloop zien je nagels er picture perfect uit. Die wil je niet verpesten! Bovendien heb je er aardig wat geld voor neergelegd om ze zo te krijgen, dus je denkt wel twee keer na als je weer wil bijten.

Nepnagels
Met nepnagels (of gelnagels) kún je gewoon niet bijten. Zo simpel is het.

No stress
Nagelbijten is een gewoonte die ontstaat door stress. Je hebt vast wel gemerkt dat je meer of vaker nagels bijt als je middenin een tentamenweek zit. Probeer verschillende ontspanningsoefeningen zoals meditatie of ademhalingsoefeningen om de stress te verminderen. Of knijp in een stressbal. Maak je zo min mogelijk druk en blijf van je nagels af!

Beloning
Bedenk van tevoren een beloning. Dat kan een mooi T-shirt zijn van je favoriete winkel, maar ook een reep chocola. Spreek met jezelf af dat je de beloning krijgt als je een lange periode niet hebt gebeten. Dat maakt het afkicken een stuk makkelijker, toch?

Kauwgom
Bijt je nagels omdat je altijd wat in je mond wil hebben? Laat je nagels met rust en kies voor kauwgom. Zo richt je de drang op iets anders en word je niet verleid om nagels te bijten. Natuurlijk moet kauwgom geen nieuwe verslaving worden, daarom is het belangrijk om dit na verloop van tijd af te bouwen.

Pleister
Doe een pleister op één van je nagels (of allemaal, maar dat is misschien een beetje overdreven) als een reminder dat je niet mag bijten. Elke keer als je weer in de verleiding komt, dan zie je de pleister en dan word je eraan herinnerd dat je niet mag bijten.

Eigen kracht
Je hebt niet altijd maniertjes nodig om iets te bereiken. Als je het nagelbijten helemaal zat bent en er écht vanaf wil, dan kan lukt het met eigen wilskracht. Veel voormalige nagelbijters zijn in één keer gestopt, cold turkey.

Ben jij een nagelbijter? Welke methode ga jij proberen? Heb jij nog een tip?

Bron: womentribe, huffingtonpost

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

23 reacties

 • 4 jaar geleden H.iipstah

  Ik ga de elastiekjes methode gebruiken ! Bedankt voor de tips ! 😚😉

 • 4 jaar geleden alisa'sworld

  ik doe het soms denk ik ook uit verveling.

  ook bijt ik de velletjes rond mijn vingers eraf (wat lijdt tot bloeden..)

 • 4 jaar geleden Elieneke

  ik wil nu echt stoppen maar het lukt niet!! Als mijn nagels eraf zijn bijt ik gewoon verder op mijn vel rond mijn nagels.

 • 4 jaar geleden Loveeee♥

  Hallo, sinds ik tandjes heb bijt ik nagels.

  Ik heb al zoveel dingen geprobeerd.

  Naar de dokter, bitex alles.

  En ik weet als je een echte nagelbijter bent kom je er

  echt niet van af.

  Helmaal niets helpt 'k heb zelfs met psychologen erover gepraat.

  Maar nu ben ik 5 weken gestopt, geen idee hoe?

  Maar ineens ik ben gestopt.

  Altijd nagelvijltje in je tas.

  En ja ik heb geen idee.

  Ik wou het gewoon echt niet meer,

  als ik nog nagels zou bijten en ik zou dit lezen zou ik ook

  denken ja boeien ik heb niks aan deze tips.4

  Eigenlijk had ik de eerste keer nagellak op gedaan en als het

  er dan een beetje af ging opnieuw erop gedaa een week en toen

  eraf gehaald toen had ik randjes en ik wou NIET bijten.

  Succes iedereen♥

 • 4 jaar geleden pixiedust

  ik bijt al sinds mijn 6e nagels ( ben nu 16) en niets helpt. Ik heb ALLES geprobeerd.

  Kauwgom is het enige wat een beetje helpt maar je kan moeilijk 24/7 kauwgom gaan kauwen...

 • 4 jaar geleden fennaberk

  Mijn nagels waren na de vakantie langer en mooier dan ooit en nog gelakt ook. En toch toen ik thuis kwam beet ik en dan knippen anders zijn het net schuurmachines. En omdat ik er niet vanafbleef had ik ze zo kort geknipt dat ik niet kon bijten... en nu 3 maandjes later is t me nog steeds niet gelukt om ze weer zo lang als eerst te krijgen :'(

 • 4 jaar geleden Tine DB

  Ik bijt al 12 jaar of zo, heb al alles geprobeerd wat hierboven staat. Af en toe heb ik periodes dat het me lukt om mijn nagels te laten groeien maar ik herval elke keer opnieuw. Iemand nog tips? Ben redelijk hopeloos op dit vlak.

 • 4 jaar geleden Scorpio

  Ik beet vroeger áltijd nagels, nu sinds een jaar of 8 denk ik niet meer

 • 4 jaar geleden Itsme

  Ik pulk altijd mijn nagels eraf, echt vreselijk irritant, als ik dan mooie nagels op doe dan denk ik na een paar dagen ik haal het er toch weer af dan kan ik het er ook gewoon van af pulken... Mijn nagels zijn soms gewoon zo kort dat het zeer doet -,-

 • 4 jaar geleden susisanne00

  hahah heel herkenbaar (:

 • 4 jaar geleden Floor

  Je nagels worden niet bepaald sterker door nepnagels, in tegendeel is dat ook erg slecht voor je nagels dus daar heb je niet veel aan... wat ik altijd deed is naar foto's kijken met mooie nagels etc. ik wilde dat ook heel graag en na een tijdje doorzetten is het me uiteindelijk toch nog gelukt

 • 4 jaar geleden Poppelientje

  Ik heb al deze tips al eens geprobeerd, maar niets werkt. Het boeit me ook niet meer, dat ik nagelbijt.

 • 4 jaar geleden Zeeanemoon

  Thanx girlscene, voor deze handige tips! Ik bijt niet echt op mijn nagels, maar pulk er meer aan en trek alle losse velletjes eraf, waardoor mijn nagels super lelijk en kort worden. Super vervelende gewoonte, maar ik kan het gewoon niet laten Als ik een nagel met een haakje eraan zie word ik helemaal gek! En ik kan natuurlijk niet midden in de klas mijn nagels gaan vijlen. Ik zal dat elastiekje eens gaan proberen, zien of het helpt!

 • 4 jaar geleden Emma - Redacteur Girlscene (redactie)

  @~Happines Wij werken altijd vooruit, dit artikel heb ik een aantal maanden geleden geschreven dus dat is puur toeval .

 • 4 jaar geleden LiefsRenée

  Het valt me op dat als iemand anders een blog heeft gepost bij members of uitgelichten dat 3/4 dagen later ineens een blog van girlscene online komt met precies het zelfde onderwerp ! Beetje raar.

 • 4 jaar geleden UNICORN

  Ik ben afgelopen vakantie gestopt! Ik merk echt dat als ik stress heb of zenuwachtig automatisch m'n nagels in m'n mond stop, maar de moeite die ik doe om m'n nagels mooi te houden en de complimentjes die ik krijg helpen enorm om niet terug te vallen!

 • 4 jaar geleden ArcanaSilva

  Ik heb dit allemaal geprobeerd en niets heeft geholpen. Wat me wel heeft geholpen, is om het niet in één keer te proberen. Eerst sprak ik met mezelf af dat ik niet op mijn duimnagels mocht bijten. Toen dat goed ging, nam ik ook mijn wijsvingers erbij, middelvingers, et cetera. Ik ben nog niet van het nagelbijten af, maar het is sterk verminderd en ik merk gewoon dat ik er weer even op moet gaan letten.

 • 4 jaar geleden Elphaba

  Ik ben een poosje geleden gestopt met nagelbijten, maar opeens deed ik het weer.

  Ik kan wel blijven proberen af te kicken, maar na een tijdje verval ik dan toch wel weer haha.

 • 4 jaar geleden LiveLife

  Vieze lak hielp niet bij mij, maar een keer nagellak en stopte meteen...

 • 4 jaar geleden Limoengras

  Elastiekje is wel een hele gevaarlijke manier, dat deed ik om van mijn automutilatie af te komen maar dat kan als je normaal niks doet juist een heel erg omgedraaid effect hebben. Niet aan beginnen! Verder handig artikel.

 • 4 jaar geleden Charles

  Eigenlijk helpt er bijna niks... Jezelf belonen helaas al helemaal niet. Wilskracht en manicure/speciale, vieze lak zijn nog de beste oplossingen.

 • 4 jaar geleden xfloooor

  ah handig artikel! Ik bijt al heel lang nagels en wil er heel graag mee stoppen heb ook al heel veel dingen geprobeerd maar niks helpt..

 • 4 jaar geleden Wanderlust

  Dat elastiekje raad ik niemand aan. Ik deed dit altijd als automutilatie en je krijgt er hele erge blauwe plekken van en de huid van je pols wordt heel erg gevoelig. Ik ben er al een hele tijd mee gestopt, maar mijn pols is vreeeeeselijk gevoelig. Dus kijk er alsjeblieft mee uit als je van plan bent om het te doen.

 1. 1