Travel

Tip: Barcelona (budget) hotspots

Je kent het wel: Je wil even weg, niet te lang, niet te duur en niet te ver weg. Let's go to Barcelona! Beetje cultuur snuiven, tapas eten, je shophart luchten bij Zara, chillen bij het strand en dat alles bij een heerlijke temperatuur. Girlscene's Danique vertrok afgelopen week naar de hoofdstad van Catalonië en vertelt jou de leukste hotspots, betaalbare eettentjes & natuurlijk als confession of a shopholic de leukste shopadresjes.


Barcelona ligt in het oosten van Spanje, telt 1.620.943 inwoners en heeft bijna het hele jaar een mediterraan klimaat. Dit betekent lange zomers en milde winters, we like! Meestal beginnen in maart al de eerste dagen met temperaturen boven de 20 graden en daar heb ik dus al van kunnen genieten! Naast de fijne temperatuur, is het ook zeer aangenaam dat Barca aan de Middellandse Zee ligt. Naast cheap ass shoppen bij de goedkopere Zara kun je dus ook heerlijk pootje paden in de zee voor afkoeling! Grappig feitje: de inwoners noemen de stad ook wel 'Barna', dus geen 'Barca' wat veel mensen denken. Dit laatste verwijst naar de voetbalclub FC Barcelona. Verder staat Barcelona natuurlijk bekend als de stad van Gaudí en Miró, dus genoeg om te zien!

Vervoer
De stad telt mega veel hotels en hostels, dus stressen voor een slaapplek is zeker onnodig. Van super luxe tot lekker budget, en dat laatste klinkt bij iedereen wel goed in de oren toch? Check dan eens luchtvaartmaatschappij Vueling, daar ben ik ook mee gegaan. Vanaf Amsterdam betaal je nog geen €40 voor een retourticket. En dan heb ik het nog niet eens over de fijne en vooral goedkope appartementen en hotels gehad die je via Vueling kunt boeken. Je kunt je trip uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, maar veel betalen voor een hotelkamer hoeft zeker niet! En mocht je liever naar een andere stad willen, dat kan ook. Vueling vliegt namelijk door heel Europa met 117 bestemmingen en 17 vaste vluchthavens.

In Barcelona wil je natuurlijk ook graag de toerist uithangen en hoe kun je dat nu beter doen als echte Hollander op een fiets 😉 Barcelona heeft namelijk genoeg fietspaden om je veilig door de stad te verplaatsen. Bij 'Rent a Bike Barcelona' kun je voor €9 een hele dag een fiets huren! Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je ook voor de segway gaan. Is dit allemaal too much voor jou? Dan kun je ook heel gemakkelijk de hop-on-hop-off bus pakken, lekker chill in het zonnetje op het dek genieten van al het culturele schoon en de bijzondere architectuur. Je kunt zo vaak als je wil erop en eraf, gratis WiFi voor de internetaddicts onder ons en de aanschaf van een kaartje gaat gepaard met vele kortingen voor o.a. Sagrada Família, FC Barcelona, verschillende musea, restaurants en trips.


Luchen, brunchen, snacken & dineren
Dat Barcelona veel (heerlijke) restaurants kent hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Naast de bekende tapasrestaurantjes ben ik ook op zoek gegaan naar de ietwat minder bekende eettentjes.

Wat dacht je van biologische burgers bij Kiosko (Marquès de L’Argentera 1 bis, 08003 Barcelona. Tel. 933 107 313.)
Of lunchen bij Cara Bela, denk aan zoete smoothies, (uiteraard) tapas, heerlijke broodjes en borritos (Paseo de Soto Muralla 3)
Mocht je geen zin hebben in een sandwich of tapas? Ga dan zeker even langs bij de biologische bakker Barcelona Reykjavik voor speltbroodjes of havermoutkoekjes als healthy snack!
Lunchen en brunchen doe je bij El Casal, hier kun je genieten van traditionele Catalaanse gerechten van pinchos morunos (pittige worst), boquerones, caracoles (slakken), jamon serrano (ham) tot verse olijven. Voor €10,90 heb je voorgerecht, hoofdgerecht, toetje of koffie, een drankje en brood. (Plaza Victor Balaguer 5 | A 2 min de la iglesia Santa Maria del Mar, 08003)
Een heerlijk zonnetje gaat natuurlijk gepaard met een heerlijk ijsje! Ijssalon SNöMELK is dan hét adres, ambachtelijk ijs op een perfect hoorntje voor €2,50. Het ijs wordt volgens Italiaanse recept bereid. (El Born, Placeta Marcus, 6).
Tapas eten doe je bij tapasrestaurant, genaamd: Txapela. Echt een aanrader als je lekker & budget tapas wil eten, voor patatas bravas betaal je €1,95 en een garnalenkroketje €1,75. Lekker en toch cheap! (Passeig de Gracia, 58)
♥ Naast bovenstaand restaurant kun je voor tapas ook bij Tapa Tapa terecht. Genoeg tapas om je buikje rond te eten (Passeig de Gracia, 44).
Ben je een visliefhebber? Dan moet je zeker bij Can Majó gaan eten, alleen ligt de prijs hier wel wat hoger. Je bent gemiddeld €40 voor avondeten kwijt. (Almirall Aixada 23)
♥ El 300 Del Born kun je terecht voor de traditionele Catalaanse keuken met een moderne twist. Je krijgt er gerechten voorgeschoteld die geïnspireerd zijn uit het verleden, het heden en de toekomst. Dit alles in een industriële setting, super gaaf!
♥ Sushi liefhebbers opgelet! Mocht je de tapas zat zijn, dan kun je ook heerlijk tafelen bij het Japanse restaurant Udon Rava. Van noodles tot rijsttafels en van sushi tot heerlijke bijgerechtjes (Tallers, 69).
♥ In zowel de ochtend, middag als avond kun je bij Mussol Casp terecht, basic Catalaanse gerechten voor een fijne prijs en een gemoedelijke setting (Casp, 29).
♥ Ongegeneerd burgers eten en bier drinken doe je bij Nello's Bar. De burgers zijn er specialiteit, geserveerd met gegrilde groentes. Geen zin in burgers? Dan kun je ook voor steak tartare of Mexicaanse gerechten gaan. 


Events & cultuur

Wist je dat Barcelona 51 hotels telt met een rooftop? Ja, dus zul je nu wel denken? Nou van 1 tot 8 juni wordt de Barcelona terrasweek (Setmana de les Terrases) georganiseerd. De stad is dan het toneel van bosanova concerten, literaire optredens, live jazzmuziek en andere evenementen. Super leuk en natuurlijk de ultieme kans om Barcelona vanaf een nieuwe locatie te aanschouwen en om kennis te maken met de ultra-exclusieve rooftops van de Catalaanse hoofdstad.
Vintageliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Lost&Found vlooienmarkt in de wijk Barceloneta. De markt wordt in de overdekte hal van het treinstation França gehouden tussen 11.00 uur en 20.00 uur. Extra leuk: de toegang is gratis.
Spanje staat natuurlijk bekend om de paella en wat is er nu leuker om hier zelf mee aan de slag te gaan? Je kunt namelijk een 'Marta's Private Paella Cooking Class' volgen. Dit hoeft niet, want je kunt er ook heerlijk eten zonder zelf te koken. Je betaalt €10,00 voor een drie-gangenmenu met drankje inbegrepen. (Plaza Tetuan, +34 660 41 66 91)
La Boqueria (Mercat de Sant Josep); één van de grootste en bekendste overdekte markten van Barcelona. Heerlijk vers fruit en zelfs tapas zijn hier te verkrijgen.
♥ Een bezoekje aan Palau Güell is zeker ook de moeite waard. Dit is een door Antoni Gaudí ontworpen herenhuis in Barcelona (Spanje). Dit prachtige en vooral ook statige gebouw werd gebouwd tussen 1886 en 1889 door de rijke Catalaanse industrieel Eusebi Güell. Opmerkelijk is dat vanaf de straatzijde bijna niets te zien is van het dak, waarop Gaudí een 'sprookjestuin' van geornamenteerde schoorsteenpijpen heeft laten bouwen. Echt een prachtig gezicht! 
Wellicht heb je de Sagrada Família al tig keer gezien, maar dit knap staaltje kunst en architectuur mag in dit lijstje zeker niet ontbreken. En een bezoekje is ook nog eens goed voor je karma, gezien het tegelijkertijd een donatie voor de bouw is.

Uitgaan
Ben jij een party animal? Dan kun je je zeker goed vermaken in het voormalige Olympische dorp in Port Olympic, dé wijk om lekker te stappen. In de zomer kun je hier zeker ook goed vertoeven door de ligging aan zee. Maar ook in Barrio Gotico, die oude gotische wijk bij de kathedraal en de Ramblas, kun je terecht voor gezelligheid! Denk aan gezellig, pitoreske straatjes met bars, cafés en tapasrestaurants. Ga vooral even langs First Bar (C/Rauric 9 Gotico) voor de heerlijke en vooral ook goedkope cocktails gemaakt van vers fruit. Het is een kleine bar met vriendelijk personeel.

Shoppen
Als shopaholic ben je in Barcelona aan het juiste adres! De meest bekende winkels (lees: een veel goedkopere Zara) vind je in de oude stad, de Barrio Gotico (antiek, gravures), in de zijstraten van de Ramblas (boekhandels, souvenirs), de Passeig de Gràcia (de grotere en chiquere 'merk'-winkels) en de Avenida Diagonal. Wil je ook naar de Spaanse variant van de Bijenkorf? Ga dan zeker even bij El corte Ingles naar binnen. Oh en houd wel rekening met de speciale openingstijden: de meeste winkels zijn van 10.00uur tot 20.00uur geopend, terwijl de traditionele shops van 10.00uur tot 14.00uur en van 16.30uur tot 18.00uur geopend zijn.

Ben je een vintage liefhebber? Dan moet je zeker naar de wijk Gracia gaan, daar vind je veel galeries, kunsthandels en kleine boetiekjes met (veelal) goedkope hippe kleding. Elke donderdag wordt er voor de kathedraal een antiekmarkt gehouden waar je heerlijk kunt rondsnuffelen. De bekendste vlooienmarkt van Barcelona vindt elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag plaats op de Plaça de les Glories Catalanes. Zeker een must see!

Weet jij nog fijne hotspots of budget restaurantjes? Deel ze dan vooral hieronder!

Pin je favoriete vakantiebestemming in Pinbook

Beeld: Danique & Tess van Tessted