Lifestyle

Zo ga je om met pesten!

Helaas wordt er elke dag nog gepest. Pesten is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Iemand geeft commentaar op jouw kledingstijl of je krijgt steeds weer opmerkingen over je wipneus. Het kan overal gebeuren; op straat, op school en zelfs op werk. Door het pesten voel je je onzeker en rot, dit kan zo niet langer! Neem het heft in eigen hand… Met de volgende tips laat je zien dat de pesters je niet klein kunnen krijgen. Stop bullying! 


Bron

Blijf er niet mee rondlopen
Als je gepest wordt, dan is het niet altijd makkelijk om er met iemand over te praten. Misschien schaam je je ervoor of heb je gewoon geen zin om erover te praten. Dat is begrijpelijk, maar toch is het niet verstandig om er alleen mee rond te lopen. Deel je verhaal met iemand. Niet alleen omdat het enorm kan opluchten en je advies kan krijgen, maar misschien kan iemand je ook helpen. Praat met iemand die je vertrouwt, één van je ouders, je oma, een tante of misschien een leerkracht. Opkroppen is wat ons betreft geen optie, dan wordt de situatie alleen maar erger en na verloop van tijd zal er een explosie komen. Durf je echt niet met iemand te praten? Schrijf het dan op in je dagboek. Het is heel belangrijk om er niet alleen mee rond te lopen en om je verhaal te delen. 

Lees verhalen van mensen die hetzelfde meemaken
Pesters kunnen je het gevoel geven dat je er helemaal alleen voor staat. Je hebt het idee dat je alleen op de wereld bent en dat niemand je begrijpt. Ergens weet je ook wel dat er mensen zijn die hetzelfde meemaken, maar als je naar je omgeving kijkt dan lijkt het er niet op. Om dat eenzame gevoel te verjagen, raden wij je aan om verhalen van 'lotgenoten' te lezen. Je hoeft maar te Googelen op 'pestverhaal' en je vindt er genoeg. Door verhalen van anderen te lezen zie je in dat je níet alleen bent, waar je weer kracht en zelfvertrouwen van krijgt om de pesters aan te kunnen. 

Kom voor jezelf op
Door het pesten voel je je onzeker en misschien wel bang. Je voelt je niet meer jezelf en je verandert door het pesten. Toch is het belangrijk om voor jezelf op te komen. Waarom? Pesters willen juist dat jij verandert. Maak het de pesters moeilijk en kom voor jezelf op. 

Laat merken dat de pester te ver gaat 
Je hoort het wel vaker: de één maakt een opmerking wat in haar/zijn ogen een grapje is, terwijl de ander zich er heel rot door voelt. Degene met het nare gevoel voelt zich gepest, terwijl de ander denkt dat er niks aan de hand is. Daarom is het goed om aan te geven als je een bepaalde opmerking niet kunt waarderen. Geef je grenzen aan en zeg dat hij of zij te ver gaat met die opmerking. Heel misschien stopt het dan al. 

Negeer de pesters
Laat niet aan de pesters zien als je gekwetst bent door een opmerking of dat je bang voor ze bent. Klinkt misschien gek, want van binnen voel je je wél zo. Waarom je niet moet laten zien wat voor effect de pesters op je hebben? Pesters proberen een reactie uit te lokken. Ze willen juist zien dat je bang of gekwetst bent. Als je dit niet laat zien, dan lijkt het alsof het geen effect heeft en dan is de 'lol' er al gauw af voor de pesters. 

Ga niet in discussie met pesters
Het is goed om voor jezelf op te komen door je grenzen aan te geven en door te zeggen dat je er niet van gediend bent, maar als je merkt dat het uitloopt op een flinke discussie, stop er dan mee. 'Waarom, zij zeggen toch dingen die niet waar zijn?' Klopt, maar het heeft geen zin om met iemand te praten die zo irrationeel is. Loop met opgeheven hoofd weg voordat het uitloopt op een ruzie en zeg dat je betere dingen kunt doen met je tijd. 

Schrijf op wat je tegen de pesters zou willen zeggen 
In je hoofd heb je genoeg te zeggen tegen de pesters, maar vaak weet je op het moment niet goed wat je moet zeggen. Of je komt niet uit je woorden. Schrijf daarom op wat je tegen de pesters wil zeggen. De volgende keer weet je dan precies wat je moet zeggen! 

Pest niet terug
Verlaag je niet tot het niveau van de pesters door terug te pesten. Jij bent veel beter dan dat! Je weet tenslotte hoe het voelt om gepest te worden. 

Begrijp waarom pesters pesten
Klinkt gek, maar pesten heeft eigenlijk niet veel met jou te maken. Het zegt meer over de pesters zelf. Mensen die pesten zijn (onbewust) jaloers, onzeker, willen indruk maken of voelen concurrentie van anderen. Pesters verbergen als het ware hun eigen gevoelens door te pesten. 

Geef aan dat je gepest wordt
Er is niks mis mee om aan te geven dat je gepest wordt. Stap naar een leerkracht, directeur, leidinggevende of zelfs de politie. Zij kunnen de pesters consequenties geven voor hun daden, om zo je eigen veiligheid te waarborgen. 

Neem zelfverdedigingslessen
De pesters zijn in jouw ogen grote, enge mensen en jij voelt je maar zwak en klein naast hen. Leer hoe je jezelf moet verdedigen door op les te gaan. Zo weet je dat je jezelf kunt verdedigen, mocht het nodig zijn. Daar krijg je weer zelfvertrouwen van en zie je in dat die pesters echt geen grote, enge mensen zijn, maar dat jij minstens zo groot en eng bent! 


Bron

Ben jij wel eens gepest? Hoe ga jij daarmee om? Heb je nog een ultieme? 

Bedankt voor de tip, Kimberly!
Pin je inspiratie in Pinbook