Food

We ❤ Passievruchten

Hoewel je misschien zou denken dat passievrucht een zomervrucht is, is passievrucht juist een vrucht die NU gegeten moet worden. Passievruchten zijn op dit moment namelijk helemaal in het seizoen. Nog meer redenen nodig waarom je passievrucht zou moeten eten? Lees snel verder.


Bron beeld

Wat zijn passievruchten?
Een passievrucht is de vrucht van de passiebloem, een plant die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Maar inmiddels vind je de planten ook in een aantal Zuid-Afrikaanse landen zoals Kenia, Zimbabwe en Ivoorkust. Passievruchten hebben een paarsachtige schil, maar zijn van binnen geel met kleine eetbare pitjes. 

Waar proeven passievruchten naar?
Passievruchten zijn friszoet en vol smaak.

Wat maakt passievruchten zo gezond?
Er zijn heel veel verschillende redenen waarom passievruchten zo gezond zijn!

– Passievruchten bevatten net als wortels veel bètacaroteen wat in het lichaam omgezet kan worden tot vitamine A. Vitamine A houdt je huid en ogen gezond.

– Passievruchten bevatten een grote concentratie vezels, dit is goed voor de stoelgang. Vezels spelen een belangrijke rol in je darmen, ze zorgen ervoor dat alles lekker soepeltjes blijft lopen ;-).

– Passievruchten bevatten hoge concentraties magnesium, ijzer en zink. Deze zijn belangrijk voor je spieren, bloed en weerstand.

Waar moet je op letten als je passievruchten koopt?
Als je een passievrucht koopt kun je het beste gaan voor een passievrucht die er niet zo mooi uitziet, zelfs misschien wel een beetje een gerimpelde schil. De passievrucht is dan nog net niet rijp.

Wanneer loopt het seizoen van passievruchten?
De passievruchtentijd loopt van september tot en met februari. Snel kopen dus, want over een maandje is het passievruchtenseizoen helaas alweer afgelopen. Waarom je het beste vruchten in het seizoen kunt kopen? Ze zijn dan het lekkerst en omdat het het seizoen is van de vrucht, is de prijs vaak ook lager dan buiten het seizoen.

Hoe kun je passievruchten het beste bewaren?
Als de passievrucht nog niet helemaal rijp is kun je hem het beste op kamertemperatuur bewaren, op deze manier rijpt hij nog door. Als de schil helemaal gerimpeld is, is hij volledig rijp. Dan moet je hem wel snel eten, anders droogt hij uit en is hij niet lekker meer.

Op welke manieren kun je passievruchten het beste eten?
Snijd de passievrucht doormidden en haal met een lepeltje de inhoud van de passievrucht eruit, de pitjes kun je ook gewoon eten. Passievrucht kun je ook gebruiken in salades of bijvoorbeeld in smoothie. 

Inspiratie nodig voor een lekkere smoothie met passievrucht? Jenny van het instagramaccount @Healthyfans en blogger voor GirlsLove2Run heeft hier een lekker recept voor.

Benodigdheden (voor 500ml sap):
2 handjes boerenkool
4 pers sinaasappelen
Een halve papaja (zonder de zwarte pitjes)
3 passievruchten (alleen de inhoud)
1 bevroren banaan

Eerst pers je de sinaasappelen. De verse jus gooi je in de blender en daar doe je ook de boerenkool in. Als je eerst de boerenkool met de jus mixt voorkom je dat je kleine stukjes in je smoothie krijgt (dat is erg ranzig). Heb je een gladde mix? Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en blend dit ook met elkaar.

Jenny serveert haar groene monster met kokosrasp en chiazaad. 

Eet jij ook graag passievruchten? Op welke manier eet jij ze het liefst? In je smoothie of gewoon puur? Pin jouw favoriete fruitsoort in Pinbook.

Bronnen: Mens & Gezondheid, Gezondheidsnet

Must reads 👀