Health

Fit for summer of YOLO: de voors en tegens

De een duikt het liefst weg in een donkere hoek bij het horen van 'fit for summer', terwijl de ander al met een sportbroek en trainingsschoenen klaar staat om te knallen in de sportschool. Fit for summer is een yay or nay-situatie, maar wat zijn eigenlijk de voors en tegens wat deze uitdaging betreft? Girlscene somt het voor je op en wil daarna graag weten of jij meedoet met Fit For Summer 2014. Lees verder!

De fitnesschallenges vliegen je om de oren. Wie is er inmiddels niet begonnen met de 30 Day Squat Challenge of elke andere 30 Day Challenge? De sportscholen stromen sinds het begin van januari vol met mensen die 'gezonder leven en meer sporten' als goede voornemen hebben. Ze werken naar hun doel toe om fit for summer te zijn. Aan de ene kant is het een goed doel, maar aan de andere kant is het maar tijdelijk. Girlscene zet de voors en tegens op een rij.

Fit for summer: yay
 Doel
Het is goed om naar een bepaald doel toe te werken. Dit geeft houvast en zorgt net voor een extra steuntje in de rug. Na een paar weken knallen en aan de apparaten hangen komt het je vast wel bekend voor dat je steeds minder zin hebt om weer vier ker per week naar de sportschool te gaan. Maar toch wil je er goed uitzien in bikini, waardoor je doorgaat met trainen. Kortetermijndoelen werken over het algemeen beter, omdat je voor een langetermijndoel veel meer doorzettingsvermogen nodig hebt.

 Realistisch
Fit for summer is voor velen een realistisch doel in tegenstelling tot fit for life. Het is makkelijker om een paar maanden goed te eten en regelmatig te sporten, terwijl het een stuk lastiger is om de rest van je leven gezond te leven en bijvoorbeel suiker te vermijden. 

 Snel resultaat
Omdat de zomervakantie sneller voor de deur staat dan je denkt, voel je de druk om meer te trainen. Meer trainen betekent sneller resultaat, vooral als je normaal een keer per week sport en nu drie dagen per week. Als je goed traint bouw je op die manier sneller spieren op en werk je harder aan je uithoudingsvermogen. 

 Weer
De zon schijnt vaker en langer in het voorjaar dan in de winter, waardoor je meer energie en zin hebt om te bewegen. Het is ook veel verleidelijker om buiten hard te lopen als de temperatuur aangenaam is in plaats van die winterse kou die op je longen slaat. 

bron

Fit for summer: nay
Fit for life
De tegenstanders van fit for summer zijn waarschijnlijk meer van het fit for life concept. Want waarom zou je alleen fit willen zijn in de zomer in plaats van het hele jaar door fit zijn? Daar is natuurlijk iets voor te zeggen.

Discipline & doorzettingsvermogen
Het is juist de uitdaging om het hele jaar door te trainen en op je voeding te letten. De discipline en doorzettingsvermogen helpen je tijdens de rest van je leven. Daag je zelf eens uit om wel je oefeningen te doen terwijl je totaal geen zin hebt of terwijl het regent buiten. Dit gaat samen met het langetermijndoel wat moeilijker is om vol te houden dan een kortetermijndoel. 

Opnieuw beginnen
Als je 'fit for life' bent hoef je nooit te stressen om bikini momenten. Sterker nog: als je alleen aan fit for summer doet moet je elk jaar weer opnieuw beginnen met opbouwen en trainen. Dan is het een stuk moeilijker om de snacks te laten staan. Het gaat veel gemakkelijker als je al een goede basis (en discipline!) hebt. Dan hoef je bij wijze van spreken alleen maar een dag extra naar de sportschool te gaan als je een beter resultaat wilt zien.

Thuis trainen
Als je het hele jaar blijft trainen kun je in principe een stapje terug doen. In plaats van elke keer de benen uit je lijf rennen, heb je een vast schema met de dagen waarop je een work-out doet. Omdat je niet per se morgen resultaat hoeft te zien is het prima om zo nu en dan thuis te trainen met je eigen lichaamsgewicht in plaats van een body combat les te volgen in de sportschool omdat je binnen een maand op vakantie gaat. Voorbeeld: de snelle one song, one work-out voordat je gaat slapen.

Waar ben jij een voorstander van: fit for summer of fit for life?

Pin fitspiration in Pinbook