Health

Een goede voorbereiding is het halve (hardloop) werk!

34

Tegenwoordig word je via social media en internet belaagd met allerlei challenges, uitdagingen, workout schedules en zo kan ik nog wel even door gaan. Ze beweren allemaal dé oplossing te zijn voor de rondere billen, het strakkere buikje, en de perfecte lovehandles. Een heel belangrijk onderdeel wordt alleen vaak vergeten: cardio. Cardio, wat in mijn geval natuurlijk hardlopen is, is een van de belangrijkste vormen van beweging, en ook een absolute must wanneer je wilt werken aan een strakker, fitter, en sterker lichaam.

Misschien doe je zelf al aan een vorm van cardio: voetbal, zwemmen, dansen en fietsen vallen hier ook onder. Toch kan hardlopen, zelfs in combinatie met je huidige sport, je veel voordelen opleveren. Met hardlopen bouw je conditie op. Of je focus nu uiteindelijk ligt op het hardlopen zelf of op jouw eigen sport, het is altijd van positieve invloed op je resultaten: je ziet er straks niet alleen nóg fitter uit, die voetbalwedstrijd is ook ineens veel makkelijker vol te houden, en je zult niet meer als een hijgend bezweet monstertje op school arriveren na een flinke wind tegen op de fiets. Ideaal, niet?

Sta jij al te popelen om je hardloopschoenen aan te trekken? Ik mag jullie wat verklappen: de eerste dag van februari wordt niet alleen een nieuwe maand, maar een heel nieuw begin. Wij gaan samen, met alle Girlsceners die mee willen rennen, een echte Girlscene hardloop challenge doen! Meer verklap ik nog even niet, jullie moeten nog een weekje geduld hebben. Wel is het misschien handig om jullie alvast wat hardlooptips te geven zodat je zo goed mogelijk en voorbereid kunt beginnen, de eerste dag van februari!


bron

1. Begin met een goede warming up.
Wanneer je spieren nog koud zijn is het niet slim om al te gaan rekken en strekken. Doe daarom een paar lichte aerobic-oefeningen van ongeveer 5 à 10 minuten om de spieren warm te krijgen. Dit kan variëren van zachtjes joggen tot een stevige wandeling. Zodra je warm bent, kun je beginnen met hardlopen. Zorg ervoor dat je rustig begint, net zoals de warming up. Geef je spieren de tijd om even wakker te worden, net zoals jij dat ook nodig hebt.

2. Houd je adem onder controle.
Je zult merken dat vooral in de eerste paar runs die je doet, je adem vervelend kan gaan doen. Dit geeft niets, iedereen ervaart dit. Je lichaam heeft simpelweg de tijd nodig om uithoudingsvermogen op te bouwen en op deze manier laat je lichaam weten dat hij daar hard voor aan het werken is. Voor optimale luchtaanvoer, adem door je neus en mond. Je zult zien dat, tenzij je verkouden bent, dit automatisch gaat en opluchtend werkt. Probeer ook door je buik te ademen. Op deze manier adem je meer zuurstof in en bovendien helpt het de welbekende, maar o-zo-gehaatte zij-steken, te voorkomen. Vooral in het begin zijn we geneigd te snel van start te gaan, waardoor je snel buiten adem raakt. Test jezelf: kun je nog een redelijk gesprek voeren, zonder aan de beademing te moeten? Dan loop je op een goed tempo. Ben je al helemaal buiten adem en krijg je je adem ook niet meer onder controle? Neem even een looppauze tot je weer op adem bent. Daarna kun je weer rustig verder gaan met joggen.

3. Let op je houding.
Kijk in een rechte blik vooruit: dit is niet alleen beter voor je rug, maar ook veiliger. Zo zie je wat er voor je ligt en kun je eventuele voorbijgangers zonder gevaar laten passeren. Veel mensen, ook ik, zijn geneigd voorover te gaan hangen zodra ze moe worden, met als gevolg een hoop vervelende rug- en nekklachten na afloop. Houd je rug recht en, nogmaals, focus op het punt voor je. Laat je handen relaxed naast je lichaam ter hoogte van je middel rusten. Probeer het je zo aangenaam mogelijk te maken, op deze manier houd je het het langst vol.

4. Lach en geniet!
Wat je waarschijnlijk vooral zal opvallen wanneer je begint met hardlopen, zijn al de passerende hardlopers die elkaar groeten. ‘Wat? Moet ik dat nu ook doen?’ hoor ik je denken. Natuurlijk! Vanaf het moment dat jij je hardloopoutfit aan hebt en buiten bent, al is het maar een poging tot, kun je jezelf een echte hardloper noemen. De groet van een mede hardloper is een van de kleine momentjes die mij door de moeilijkste hardloop momenten sleept. Zodra er een andere hardloper voorbij komt zet ik mijn grootste lach op en groet ik mijn mede-loper vriendelijk. Lachen stimuleert de aanmaak van het stofje endorfine in de hersenen, en laat je met een super vrolijk gevoel achter. Het feit dat ik niet de enige ben die daar in de buitenlucht aan het zwoegen en zweten ben heeft bovendien ook een enorme impact op me. Als hij/zij het kan, kan ik het namelijk ook!

5. Cooling down.
Na een flinke loop zijn veel mensen geneigd abrupt te stoppen en lekker op de bank te ploffen. Doe dit niet! Zorg ervoor dat je weer de tijd neemt, net zoals bij de warming up, om even 5 à 10 minuten uit te lopen, gevolgd door wat stretchen. Stretchen hoort goed en bevrijdend aan te voelen, maar absoluut niet zeer te doen. Herhaal 2 à 3 keer dezelfde stretchoefeningen per lichaamsdeel en houd deze zo een 15 à 30 seconden vast.


 

Ben jij er al klaar voor? Na deze tips ben je in ieder geval alweer een stapje dichterbij je persoonlijke overwinning. Want dat is het mooie aan hardlopen: het maakt niet uit hoe ver je gaat, hoe snel je gaat, of hoe vaak je gaat. Het is een wedstrijd met jezelf, en ik ben er honderd procent zeker van dat jij dit kan. Ik kan in ieder geval niet wachten tot volgende week.

Liefs, Lau

Volg Runninglau ook via Tumblr, Instagram of Facebook!

Heb jij nog tips?

Pin sport inspiratie in Pinbook

LOVE dit artikel
28 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

34 reacties

 • 5 jaar geleden yonne

  Bedankt @emma Ik zal zeker even kijken ! (:

 • 5 jaar geleden Linnx.

  Goede tips! x

 • 5 jaar geleden Thegoodlife<3

  I'm in!!

 • 5 jaar geleden Boterkoekx

  @omglikewhatever: het is niet belangrijk hoe ze eruit zien, maar hoe ze zitten.

  Ik loop nu een jaar en zou er echt niet mee willen stoppen! Inderdaad, voorbereiding is het halve werk

  Mijn tweede hardloop event wordt dit jaar 10 km marathon van Rotterdam

 • 5 jaar geleden omglikewhatever

  Ik zou al zo graag willen hardlopen door alle leuke hardloop schoenen, heb alleen zo geen zin

 • 5 jaar geleden Hessie

  En het allerbelangrijkste: een GOEDE SPORT BH en GOED SCHOEISEL

 • 5 jaar geleden Jissa

  Ik wíl graag, maar ik houd het meestal niet vol...

 • 5 jaar geleden Rosalyees

  I'm Also In !! té gek

 • 5 jaar geleden g0tmyswegon

  I'm in!

 • 5 jaar geleden Lovely

  Oh, hartikke leuk!

 • 5 jaar geleden Kraplapje

  Ik had graag mee willen doen maar ik zit op Curaçao. Succes en vooral veel plezier.

 • 5 jaar geleden Runninglau

  Kusje-kir: Leuk, ik heb al veel over die run gehoord. Ik heb diezelfde dag de CPC run in Den haag, en ik weet zeker dat het ons gaat lukken!

  Shewantsoflty: een warming up kan werkelijk waar uit alles bestaan. Het gaat erom dat je je lichaam alvast warm maakt voor het lopen. In dit geval is rustig joggen een logische warming up voor het hardlopen zelf, maar je zou ook kunnen touwtje springen, dansen, of wat cardio oefeningen doen. Alles is mogelijk!

  Gezellig meiden, ik kan niet wachten! Kletsen jullie ook gezellig mee in het Girlscene topic?

 • 5 jaar geleden DR34MSC0M3TRU3

  Superleuk die hardloop challence! X

 • 5 jaar geleden Kusje-kir

  En oja... 1 tip die ik heel erg nuttig vond, goeie hardloopschoenen! Laat je goed adviserende en kies een schoen die bij jou voet en manier van lopen hoort

 • 5 jaar geleden Kusje-kir

  Heel goed idee, en goede tips. Ik ben vandaag begonnen en het voelde geweldig! Ben heel benieuwd naar de challenge, mijn eerste hardloop event gaat 29 maart worden. Electric Run, here I come!

 • 5 jaar geleden Bibi

  ja!

 • 5 jaar geleden joos

  Benieuwd naar de challenge!

  Ik doe zelf aan atletiek en ik hardloop bijna elke week nog met een vriendin dus ik denk dat ik zeker mee ga doen!

 • 5 jaar geleden Marissa

  Ik doe ook mee! Super leuk

 • 5 jaar geleden Emma - Redacteur Girlscene (redactie)

  @yonne De naam is Nike Free 5.0+ en ze zijn o.a. te koop bij Sarenza.nl!

 • 5 jaar geleden Floep

  leuk!

 • 5 jaar geleden pearlsandroses

  Ik doe mee

 • 5 jaar geleden Suzanneee_

  Hele handige tips! Volgende week hob Ik ook weer de piepjestest.. dus deze tips zijn daarvoor ook heel handig!

 • 5 jaar geleden Rianne

  Goede tips Ik loop ook al een tijdje hard en deze probleempjes, met bijv. ademen en omlaag hangen had ik in het begin ook. Nu gaat het echt veel beter! En ik vind het idd ook heel leuk om andere hardlopers tegen te komen, stukje extra motivatie.

 • 5 jaar geleden yonne

  I'm in! Wat een supervette schoenen trouwens (: Iemand een idee waar ze vandaan komen?

 • 5 jaar geleden Dormer

  oeh leuk, ik doe mee! Ik ga vanmiddag denk ik even hardlopen in het bos (:

 • 5 jaar geleden Shewantstofly

  Leuk artikel, ik doe mee met de challenge! Ik had wel graag iets meer voorbeelden voor een warming up gezien. Of kan deze echt alleen bestaan uit wandelen of rustig joggen?

 • 5 jaar geleden neneche

  Ik ben pas begonnen met joggen, jog nu 2 keer per week. Eerste keer was vreselijk, kreeg het heel erg heet en was buiten adem! Het gaat nu al beter. Dit artikel komt dus goed uit! Heb er ook helemaal zin in om nieuwe mooie hardloopschoenen te kopen !

 • 5 jaar geleden Reneetje

  JAAAAAAAAAAAAH!! EEN HARDLOOPCHALLANGE!! Leuk man! Ik doe mee

  Ben zelf net begonnen met hardlopen, dus dit is helemaal super!!!

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  Goed artikel! Welkom Runninglau

 • 5 jaar geleden Paradise

  Ik doe mee, ik word er helemaal enthousiast van!

 • 5 jaar geleden Equilibrio

  Goed artikel! Ik ben benieuwd wat de challenge gaat worden!

 • 5 jaar geleden cupcake

  leuk !!

  ik heb dit jaar eindelijk besloten dat ik gewoon echt een keer de marathon van New york wil lopen, op dit moment is mijn doel 2015 wat me nog wel haalbaar lijkt, aangezien ik al ruim 2 jaar aan het hardlopen ben

 • 5 jaar geleden OPERA

  Ik ga mee doen met die challenge

 • 5 jaar geleden Raawr

  Superleuk artikel Laura!

  Ben benieuwd naar de challenge

 1. 1