Lifestyle

Is het alcoholverbod een uitgaansverbod?

Sinds 1 januari is de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar verhoogd. De nieuwe regels zijn dus al een tijdje van toepassing, maar het is nog wel even wennen. De meesten vinden het nog een beetje gek: als zestienjarige mocht je eerst wel genieten van een wijntje, maar nu is het ineens verboden. Misschien merk je het ook in de supermarkt, daar zijn ze heel streng met de verkoop van alcohol. Ook in het uitgaansleven kun je veranderingen merken, volgens sommige mensen begint het alcoholverbod steeds meer op een uitgaansverbod te lijken. Gaan we te ver of is het een goede zaak?


Bron

In eerste instantie lijkt de wetswijziging niet serieus genomen te worden. Uit een onderzoek van Editie NL blijkt dat 85% van de jongeren niet blij is met de nieuwe alcoholleeftijd en dat ze niet van plan zijn om te stoppen met alcohol drinken. Aan de ouders zal het ook niet liggen, het programma EenVandaag meldt dat 81% van de ouders niet van plan is om hun kind het drinken van alcohol te verbieden.

Supermarkten en horeca-eigenaren nemen de wetwijziging echter veel serieuzer. Een paar dagen na de invoering bleek al dat de supermarkten de regels strikt naleven. De winkels kunnen namelijk een flinke boete krijgen als blijkt dat ze alcohol aan een minderjarige hebben verkocht. Supermarkten zijn dus erg streng met de verkoop van alcohol. De redactieleden merken het zelf ook. Hoewel iedereen boven de 20 is, wordt er sinds 1 januari vrijwel altijd om onze ID gevraagd. Altijd je ID laten zien dus, maar de nieuwe alcoholleeftijd levert nog meer veranderingen op. Zo worden ouders geadviseerd om hun kind buiten te laten wanneer ze drank willen kopen. Als er wordt getwijfeld of de ouder de drank voor zichzelf of voor een minderjarige koopt, dan mag de kassamedewerker weigeren om de drank te verkopen. Het overkwam een vrouw uit Deventer die boodschappen deed met haar 15-jarige zoon. Ze kocht bier en wijn, maar kreeg het niet mee. Belachelijk volgens de vrouw, want haar zoon was mee om haar te helpen met het dragen van de boodschappen. Achteraf bleek dat volwassenen wél alcohol mogen kopen, ook als hun kind mee is.

Maar daar blijven de veranderingen niet bij. Horeca-eigenaren nemen ook extreme maatregelen sinds de wetswijziging. Jongeren onder de 18 jaar worden steeds vaker geweigerd in kroegen en discotheken. Als ze namelijk alcohol hebben verkocht aan een minderjarige, dan kan een eerste overtreding €1360 kosten of lopen ze zelfs het risico dat hun zaak moet sluiten. Volgens de eigenaren is het onmogelijk om te voorkomen dat jongere gasten een alcoholisch drankje in handen krijgen, daarom is het beter om mensen onder de 18 te weigeren. Veel jongeren kunnen hierdoor niet meer uitgaan, waardoor het alcoholverbod steeds meer op een uitgaansverbod gaat lijken.

Waar moeten jongeren dan heen om te stappen? In Den Bosch is er al een alcoholvrije kroeg, maar of dat dé oplossing is… Daar twijfelen veel jongeren nog aan.


Bron

Wat vind jij? Is het goed dat de alcoholleeftijd is verhoogd, of gaan we een beetje te ver met alle regels? Wat merk jij van de wetswijziging?

Bron: destentor, gezondheidsnet, editienl, eenvandaag, lindanieuws