Food

Groenten & fruit, zo duur hoeft het niet te zijn!

Gezond eten is niet goedkoop. Een mandje vol met groenten en fruit is vaak duurder de een mandje vol met snoepjes en koekjes. Maar we hebben goed nieuws, groenten en fruit hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Je moet gewoon weten wat je koopt, wanneer je het koopt en waar je het koopt. 

Tip 1: Koop in het seizoen

Aardbeien in de winter kopen is als willen skiën in de zomer, het is (op veel plekken) tegen de natuur in, maar het is wel mogelijk. Aardbeien zijn in de winter niet in het seizoen, dat betekent dat de prijs van aardbeien heel erg hoog is. Ten eerste omdat ze van heel ver moeten komen en ten tweede omdat er maar weinig van zijn en als ergens weinig van is gaan de prijzen omhoog (dat herinneren jullie je vast nog wel van een lesje economie). Aardbeien moet je dus niet in de winter kopen, maar andere fruitsoorten moet je wel in de winter kopen. Zoals mandarijntjes, peren en granaatappels.

Een ander voorbeeld, spinazie, boerenkool en spruitjes zijn echte wintergroenten, deze groenten kun je nu dus heel goed eten. Wat in de winter lastiger te krijgen is? Avocado, rucola, aubergine, courgette en komkommer. Natuurlijk liggen ze wel in de winkel, maar omdat het niet het seizoen is is de kans dat je er teveel voor betaalt erg groot.

In de collage hierboven zie je precies welke groenten en fruitsoorten in de winter in het seizoen zijn.

Tip 2: Let op aanbiedingen

Word jij helemaal gestoord van alle reclamefolders die je in je brievenbus vindt? Don't! Leer te houden van deze folders, want deze folders staan vol met aanbiedingen en aanbiedingen, daar houden we van. Veel aanbiedingen heb je helemaal niets aan (twee zakken snoep voor de prijs van één, no thank you) maar meestal zijn er ook wel een aantal groenten en fruitsoorten in de aanbieding en dat zijn vrijwel altijd de groenten en fruitsoorten die in het seizoen zijn.

Probeer vooral aanbiedingen te kopen, want de kortingen kunnen hoog oplopen. Twee netjes mandarijnen voor de prijs van één? Jij eet deze week mandarijnen!

Tip 3: De Markt

De supermarkt is niet de enige plek waar je groenten en fruit kunt kopen, ook op de markt vind je groente en fruitkraampjes en ook hier kunnen de prijzen een stuk goedkoper zijn dan in de winkel. Woon je in de buurt van Den Haag, breng dan eens een bezoekje aan de Haagse Markt, hier koop je voor weinig heel erg veel groenten en fruit. In Amsterdam kun je terecht op de Albert Cuyp markt, ook hier kun je goed slagen voor weinig geld. En er zijn vast ook bij jou in de buurt wel markten te vinden waar groenten en fruit goedkoper zijn dan in de supermarkt.

Wat is jouw favoriete groente? Hou jij meer van zomer of winter groente en fruit? Pin jouw favoriete gerechtjes met groene en/of fruit in Pinbook!