Lifestyle

Teken voor de vergeten kinderen van Nederland!

Nederland wordt vaak gezien als een land waar kinderen het goed hebben. Dat is in de meeste gevallen ook zo, maar toch zijn er 32.000 'vergeten' kinderen die in sobere opvanghuizen leven. Deze kinderen hebben veel meegemaakt, maar krijgen helaas niet de zorg die ze nodig hebben. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in om te zorgen dat kinderen weer veilig kunnen wonen en zich weer kind kunnen voelen. Onlangs zijn ze met een vrolijke handtekeningenactie begonnen en daar hebben ze onze hulp bij nodig! Teken ook voor een Nederland waarin geen enkel kind vergeten wordt.

Op 13 januari is de campagne “de vrolijkste handtekeningenactie van Nederland” gestart voor Stichting Het Vergeten Kind, voorheen de Guusje Nederhorst Foundation. Waarom? In 2012 is er een wensenlijst aan het toenmalige kabinet Rutte 1 overhandigd, maar daar is tot op heden weinig mee gedaan. 
Wat stond er op de wensenlijst van 2012? Ze wensten… 
1 … dat zo min mogelijk kinderen in leefgroepen worden opgevangen 
2 … dat kinderen in alle opvangcentra kunnen spelen, sporten en ontspannen 
3 … dat er geen gezinnen met kinderen of alleenstaande kinderen in de daklozenopvang verblijven 
4 … dat kinderen niet langer dan 4 weken in een crisisopvang verblijven 
5 … dat alle kinderen in de vrouwenopvang specialistische hulp krijgen

Vandaar dat het tijd is om hiervoor opnieuw politieke aandacht te vragen. Kinderen in kale opvanglocaties kunnen hun eigen stem niet laten horen. Jij wel! 

Welke kinderen helpt Stichting Het Vergeten Kind precies? 
Sophie is één van de 32.000 vergeten kinderen in Nederland. Ze verblijft sinds 9 maanden samen met haar zusje en moeder in een vrouwenopvang, omdat ze dagelijks moesten toezien hoe haar vader haar moeder bont en blauw sloeg. Ze kan nog steeds geen nacht doorslapen en verstopt zich het liefst in een kast. De stichting zet zich ook in voor de 6-jarige Bram. Hij woont al bijna één jaar in een 24-uurs leefgroep voor kinderen van 0 tot 7 jaar, omdat hij door zijn vader van het balkon werd gegooid. Zijn botbreuken zijn inmiddels hersteld, maar de breuken in zijn hoofd nog niet. 

Wat is het doel van de campagne?
Doel van deze campagne is om voor ieder “vergeten kind” een wensvlag te verzamelen. Om deze kinderen niet te vergeten roept de stichting alle kinderen in Nederland op om een wensvlag te maken en op te sturen. Elke ingestuurde vlag is een handtekening, die staat voor de wens om de situatie van deze ‘vergeten’ kinderen te verbeteren. De stichting hoopt dat er 32.000 kinderen meedoen aan de actie zodat voor alle ‘vergeten’ kinderen een wensvlag wordt ingekleurd. Al deze vlaggen willen ze verzamelen en aan elkaar vastmaken zodat ze een enorme vrolijke slinger krijgen waarmee ze op 29 januari het Binnenhof kunnen versieren. 32.000 vlaggen is natuurlijk een gigantisch aantal, alle hulp is daarom welkom!

Hoe kun je helpen?
Help de stichting en teken, knutsel en kleur jouw 'handtekening' samen met een wens die je voor deze kinderen hebt op een wensvlag. Vanaf 13 januari kan iedereen op de site de wensvlag downloaden, uitprinten en versieren. Insturen kan tot 25 januari.

Op woensdag 29 januari worden de wensvlaggen aangeboden op het Binnenhof aan de verantwoordelijke instanties waaronder verschillende politieke partijen, betrokken ministeries en wethouders van gemeenten met de portefeuille Jeugdzorg. Johnny de Mol, Babette van Veen en Saar Koningsberger geven het startschot voor de handtekeningenactie op kinderdagverblijf Kindergarden en basisschool Jenaplan in Utrecht. 

Watch on YouTube

Doe jij mee met de vrolijkste handtekeningenactie van Nederland?

Deel jouw inspiratie op Girlscene's Pinbook

Must reads 👀