Lifestyle

Is elke vrouw een feminist?

Feminisme. Het klinkt bijna als iets radicaals, alsof je als feminist uit principe niet je benen scheert en mannen haat. Dat is natuurlijk niet zo. Vroeger was het zo dat vrouwen minder rechten hadden dan mannen -kun je het je voorstellen, we mochten toen niet werken of stemmen- en daar kwamen sommige vrouwen voor op. Nu zijn we al een heel stuk verder, maar toch hebben vrouwen lang niet altijd dezelfde rechten als mannen. Wij vragen ons af: Is elke vrouw een feminist? 


Bron

Feminisme is een stroming waarbij mensen vinden dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben. Het is helaas niet zo dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen, vooral vroeger niet. Vrouwen mochten toen bijvoorbeeld niet naar de universiteit en mochten niet stemmen. Maar ook nu is er nog ongelijkheid: het gebeurt vaak dat mannen meer geld krijgen dan vrouwen voor dezelfde baan. Ook zijn veel vrouwen het er niet mee eens hoe de vrouw wordt neergezet in de media. 

Feminisme vroeger
De eerste feministische golf begon in Nederland rond 1870. De vrouwen uit de gegoede burgerij (de wat rijkere mensen in ons land) verveelden zich, want ze mochten niet werken en de huishoudelijke taken werden verricht door dienstboden. De kinderen hoefden ze zelfs niet te verzorgen, want daar hadden ze kindermeisjes voor. De vrouwen kwamen in opstand. De eerste golf duurde tot ongeveer 1919, hetzelfde jaar dat de vrouwen de eerst overwinning behaalden: het kiesrecht. 

De tweede feministische golf begon bij de vertaling van het boek 'De tweede sekse' van Simone de Beauvoir in 1965. Dit keer streden de vrouwen voor dezelfde rechten: arbeid, politiek en onderwijs stonden centraal, want vrouwen hadden nog steeds geen gelijke rechten. Slechts 16% van de vrouwen had een betaalde baan en ze verdienden sowieso heel wat minder dan mannen. Ook deden meisjes het veel minder goed op school en dat was niet zo gek; er werd ze namelijk verteld dat ze hun best niet hoefden te doen op school, omdat ze later toch wel zouden trouwen. In de politiek waren er ook bijna geen vrouwen, slechts 15% van de Tweede Kamerleden was vrouw. Successen waren onder andere de totstandkoming van de Wet Gelijke Behandeling van Mannen en Vrouwen in 1976 en de totstandkoming van de Abortuswet in 1984. 

Feminisme nu
Zoals je leest hebben we een stuk meer rechten dan vroeger, maar toch worden vrouwen lang niet altijd hetzelfde behandeld als mannen. Het is bijvoorbeeld nog steeds zo dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Daar wordt nog steeds voor gestreden. Maar feministen strijden nu ook voor andere dingen dan politiek, arbeid en onderwijs. Tegenwoordig wordt er veel gesproken over de manier waarop de vrouw in de media wordt neergezet. Vrouwen zouden te veel als sekssymbool worden gezien en er zou te veel naar perfectie worden gestreefd. Volgens de feministen is er een 'Photoshopcultuur' waarin er net zo lang aan de foto's van modellen en celebrities wordt gesleuteld tot het perfect is. Ook al is zo'n foto helemaal niet de waarheid. Vrouwen moeten nu succesvol, slank, mooi, slim, grappig, aardig en getalenteerd zijn. We moeten een goede baan, we moeten een lieve vriend, we moeten een grote vriendenkring, we moeten tijd hebben om veel te sporten, en dat allemaal terwijl we ook nog een gelukkig gezin moeten hebben… Kortom: we staan veel meer onder druk dan mannen. 

Er zijn ook celebrities die zich een feminist noemen. Lorde bijvoorbeeld (dit artikel gaat over haar nummer 'Team'), ook al is de zangeres nog maar 17 jaar. Lorde vindt dat vrouwen verkeerd worden neergezet in de media. Zij is het ermee eens dat er te veel waarde aan perfectie wordt gehecht. Ze strijdt ervoor dat celebs niet meedoen aan dit streven naar perfectie: 'Ik zou liever willen dat mijn favoriete artiesten er niet zo perfect uitzagen, want dat geeft fans -mij inclusief- het gevoel waardeloos te zijn. Dat ze niet zo mooi, getalenteerd of wat dan ook zijn, als resultaat van een cultuur die door Photoshop wordt beheerst in een eeuwig streven naar perfectie', vertelt ze in een interview. 

Wij hebben het onderwerp over je zelfbeeld en de media al een keer besproken (het artikel kun je hier teruglezen), daar kwamen onder andere de volgende feitjes aan bod: 
– Modellen wegen 23% lichter dan een normale vrouw. Twintig jaar geleden was dit nog 8%.
– Veel vrouwen worden nu gezien als een object.
– Eetstoornissen zijn 400% toegenomen sinds 1970.
– Slechts 5% van de vrouwen in Amerika hebben dezelfde maten als modellen.
– Een onderzoek wijst uit dat 69% van de meisjes vindt dat modellen het perfecte figuur hebben.
– Wereldwijd oefenen media de grootste druk (20%) uit op meisjes om mooi te willen zijn.
– Vergeleken met het wereldwijde beeld dat meisjes van zichzelf hebben, zijn Nederlandse meisjes extreem kritisch over hun uiterlijk. Wereldwijd zegt 49% van de meisjes dat zij het meest kritisch zijn over zichzelf, in Nederland ligt dit percentage met 72% aanzienlijk hoger.


Bron

Wat vind jij? Is elke vrouw een feminist? Vind jij het belangrijk dat er gestreden wordt voor gelijke rechten voor de vrouw? 

Bron: opzij, demorgen

Bedankt voor de tip, Kim L.

Pin je inspiratie in Pinbook