Lifestyle

Hoe begin je een webwinkel?

32

Een webwinkel beginnen, wat houdt dat nou eigenlijk in? Misschien lijkt het je wel wat om je eigen website te starten. Denk je er al een tijdje over na, maar blijft het helaas nog maar bij een ideetje? Misschien omdat je er nog niet zoveel van af weet of misschien denk je dat het je niet zou lukken? Maak je geen zorgen, want hier komen tips om jou te helpen!

webwinkel

Eerst zal ik mij even voorstellen. Ik ben Julia en ben vijftien jaar. Momenteel doe ik 4VWO en ben ik de eigenaar van mijn webshop Julia’s Sieraden. Ik krijg vaak vragen van meiden die ook graag de digitale deuren van hun droomwinkeltje willen openen. Dat was voor mij reden genoeg om een artikel te schrijven waarin alle vragen beantwoord worden.

Bij mij begon het allemaal met Marktplaats. Ik was ongeveer twaalf jaar toen ik voor het eerst oude spulletjes ging verkopen. Dit liep best goed, dus toen ik veertien was besloot ik een webwinkel te beginnen. Ik begon met een gratis webwinkel bij www.mijnwebwinkel.nl, op die manier kon ik nog een beetje ontdekken hoe alles werkt. Ik leerde hier erg veel van en op een gegeven moment besloot ik om over te gaan naar een betaalde webwinkel met meer mogelijkheden: Julia’s Sieraden.

webwinkel

Het is niet gemakkelijk om meteen te beginnen, want je moet er veel tijd in steken en eerst veel stappen ondernemen voordat je écht aan de slag kan met jouw winkeltje. Laten we de stappen even bespreken!

Stap 1. Om een webwinkel te beginnen moet je goed weten wát je wilt verkopen en je moet goed naar de voor- en nadelen kijken van het product (is het gemakkelijk te versturen, moet je veel investeren, etc.). Schrijf jouw ideeën op en maak een ondernemingsplan.

webwikel

Stap 2. Als jouw ondernemingsplan rond is, moet je de domeinnaam registreren die jij in gedachten had. Dan kun je jouw digitale winkeltje opbouwen. Een domeinnaam aanvragen kun je doen bij bijvoorbeeld www.mijnwebwinkel.nl of www.mijnwinkel.nl. Als je Googled op ‘(gratis) webwinkel beginnen’ kom je een heleboel sites tegen waarmee je gemakkelijk jouw droom kunt starten. Soms heb je een optie om dat gratis te doen, maar dan heb je beperkte mogelijkheden. Als je geïnteresseerd bent kun je natuurlijk altijd even kijken hoe dat werkt, maar let wel op dat je jezelf inschrijft bij de KvK als je deze webwinkel opent.

Het is natuurlijk ook mogelijk om de betaalde versie voor jouw webwinkel te gebruiken, dan heb je veel meer mogelijkheden, zoals:
- Een eigen domeinnaam
- Meer betaalmogelijkheden
- Je kunt meer producten plaatsen dan bij de gratis versie
- Uitgebreide vormgeving mogelijkheden

Met de sites die je in Google vindt kun je meestal heel gemakkelijk aan de slag. Alle stappen staan aangegeven en je kunt altijd contact opnemen als je iets niet begrijpt (zie voorbeeld hieronder).

webwinkel

webwinkel

Stap 3: Vervolgens moet je jezelf inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en je aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan een week vóór of ná de start van jouw webwinkel. Als je jezelf inschrijft word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Nadat je je hebt ingeschreven krijg je een KvK-nummer en een btw-nummer. Vanaf dit moment ben jij een echte onderneemster!

Tip: Het beste kun je jezelf inschrijven in 2013, want dan is inschrijven bij de KvK gratis.

Stap 4: Nadat je je hebt ingeschreven moet je de producten inkopen. Dit kan nu, want met een KvK- en Btw-nummer kun je producten inkopen bij groothandels. Zo ook het verpakkingsmateriaal voor je bestellingen.

pakken

Stap 5: Stel nu je algemene voorwaarden op. Dit vond ik erg lastig, maar met behulp dit artikel van de KvK lukt het zeker! Hier staat een voorbeeld en er staat algemene informatie over het opstellen van de voorwaarden.

Stap 6: Ook is het belangrijk om de administratie goed op orde te hebben. Dit is belangrijk omdat de Belastingdienst bij de administratie ook om de hoek komt kijken. De belastingdienst wil weten hoeveel je hebt verkocht en hoeveel je hebt uitgegeven. Ook willen ze weten tegen welke tarieven je de producten hebt verkocht en ingekocht.

Dit kun je gemakkelijk bijhouden met een simpel Excel bestand, zelf heb ik een kant-en-klaar Excelbestand van internet geplukt, namelijk van deze website.

Stap 7: Je bent nu bijna klaar! Je moet je webwinkel, voordat je het lanceert, even controleren. Het zal namelijk niet als verrassing komen dat je vóór het live zetten van je webshop zeker moet weten dat alles goed functioneert. Als je alles gecontroleerd hebt is het ook handig om nog even een test-bestelling te plaatsen, zo weet je zeker dat ook het bestelproces goed functioneert.

Stap 8: Eindelijk, je kunt nu je webwinkel openen! Je moet in het begin relatief veel moeite doen om je eerste klanten binnen te halen. Social Media, mond-tot-mond reclame en artikelen op internet of in tijdschriften komen hierbij goed van pas. Probeer hoog in Google te komen door met andere webwinkels jouw link uit te wisselen en met Bloggers win-acties te organiseren.

Blijf continu verbeteren en vernieuwen. Dit is de enige manier om klanten te blijven trekken. Vergeet niet dat je concurrenten ook blijven door ontwikkelen!

webwinkel

Sites die je zeker moet bezoeken als je zeker weet dat jij de digitale deuren van jouw winkeltje wil openen zijn De kamer van koophandel en De Belastingdienst.

Onthoud! Google is je beste vriend ;-)

Ik hoop dat mijn tips je hebben geholpen en dat er meer meiden zijn die nu hun winkeltje kunnen openen! Neem ook een keer een kijkje in mijn webwinkel en zie wat ik allemaal gedaan heb! Als je nog vragen hebt kunnen jullie mij altijd mailen, dit doe je door een berichtje te sturen naaar juliassieraden@live.nl.

Bron beeld: Weheartit
Door: Julia

LOVE dit artikel
30 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

32 reacties

 • 1 jaar geleden Nick

  Goed bericht.

  Ik heb zelf succesvol binnen 30 dagen een webshop gestart en ben nu eigenaar van 5 zeer succesvolle webshops. Dit kan iedereen leren dankzij een gratis training vol met ideeën, tips, tricks en advies die ik gevolgd heb.

  De training die ik gevolgd heb heet:

  Start een online webwinkel

  en verdien binnen 5 dagen 200 euro.

  (dat is €6000 per maand aan vaste inkomen)

  Via deze gratis training (link hieronder) leer je stap voor stap

  hoe je succesvol een e-commerce webshop start

  zonder risico en hoge investeringen

  https://markethero.clickfunnels.com/zero-to-200?affiliate_id=1014776

  Aan de hand van een aantal real-live praktijk voorbeelden laat deze training alle aspecten van een succesvolle e-commerce zien en hoe je stap voor stap met alle ins-en-outs binnen 5 dagen 200 euro verdient en vervolg een dikke vaste maandelijkse inkomen eraan over houdt.

  De focus van deze training ligt op:

  * Hoe kies je het juiste product dat gegarandeerd verkoopt en bij jouw past

  * Hoe je stap voor stap de juiste Facebook ads en targeting gebruikt voor jouw webshop

  * Hoe je de juiste Marketing en marketing kanalen gebruikt met succesvolle praktijk voorbeelden

  * Welke platformen moet je gebruiken en hoe je deze stap voor stap activeert en succesvol toepast

  * Hoe vervolgens gebruik te maken van email marketing om je omzet te verdubbelen of verdrievoudigen

  Met een paar uur per week kan je vanuit huis een goed lopend webwinkel runnen waarmee je een aantal duizend euro per maand mee zult gaan verdienen.

  Deze Training is gratis en voor iedereen die makkelijk en snel geld wil verdienen en snel en langdurig een geweldige maandelijkse inkomen eraan over wilt houden.

  Deze Engelse Training is zeer waardevol voor de startende ondernemer en de ultime gids met praktijk voorbeelden voor het succesvol starten van je eigen webshop.

  https://markethero.clickfunnels.com/zero-to-200?affiliate_id=1014776

  Heel veel plezier en succes

 • 5 jaar geleden mannaax

  Hoi!

  Ik vind dit een super fijn bericht!

  Ik ben al een tijdje aan het nadenken over mijn eigen webwinkeltje en ging een beetje kijken op google. Toen zag ik dit forum! Super! Het is vast niet zo makkelijk als het lijkt maar wel echt goede tips! Ik ben nu veertien en heb echt leuke ideeën waar ik niet eens echt dingen voor hoef in te slaan bij een groothandel. (Ik ga werken met geprinte dingen) Echt nogmaals bedankt voor deze tips!

  Manna.

 • 6 jaar geleden Kiwi

  Op shovenvy.com kan je gratis en makkelijk een webshop aanmaken. en je hoeft ook geen geld in te leveren. Ik ben bezig met mijne; http://goldenfoxboutique.storenvy.com/ . alleen nog niet helemaal af :P

 • 6 jaar geleden Ieniemienie

  Ga jij maar meligheid verkopen Meeuw ik wens je veel succes. (zal ik je helpen?)

 • 6 jaar geleden Meeuw

  met meligheid hihi

 • 6 jaar geleden Ieniemienie

  Wow klinkt echt cool, zou het zelf ook wel willen maar weet nirt waarmee.........

 • 6 jaar geleden elinez

  Wow echt knap!

 • 6 jaar geleden Laura

  In het artikel word gedaan of je eventjes in 3 klikken een webshop maakt. Ik vind dit wel wat overdreven, want het kost veel tijd en moeite. Een gratis webshop raad ik ook niet aan. Het kost je veel tijd, want klanten komen in het begin niet zomaar naar je toe. Ook zal het in het begin tegenvallen, je krijgt weinig bestellingen maar dit zullen er meer worden als je het goed doet.

 • 6 jaar geleden Boardsport life

  Lijkt me echt gaaf om naast mijn studie te doen, maar dan met Creatieve dingen, zoals papercrafting, maar ook cupcakes etc.

 • 6 jaar geleden LIEVESPROET

  Eigenlijk kun je dus beter de keuze maken om betaald te kiezen. meer keuzes! heb zelf een gratis online shop dat is eerlijk gezegd 10x niks. Succes Julia!

 • 6 jaar geleden Littleboots

  Ik heb daar ook wel eens over na zitten denken, als bijbaantje naast mijn studie.. misschien volgend schooljaar

 • 6 jaar geleden Rosita

  Het was prettiger geweest als je iets meer inging op het inkopen van producten bij groothandels, zo simpel is het vinden namelijk nog niet. Verder wel een informatief artikel!!

 • 6 jaar geleden Eline

  Lijkt me heel leuk, maar ik heb het voorlopig druk genoeg met mijn blog

  http://somelikeitdoubledutch.blogspot.nl/, misschien voor de toekomst lijkt me leuk als een soort van bijbaantje, weet alleen niet of ik genoeg tijd kan vinden maar dat zien we dan wel

 • 6 jaar geleden blackgirstar

  Toevallig ben ik net begonnen aan een webWinkel samen met me moeder ! OOk via mijnwebwinkel.nl trouwens

 • 6 jaar geleden Rachelle

  Cool! Ik ben net een vintage shoplog begonnen!

  http://howlargeadesire.blogspot.nl/

 • 6 jaar geleden Alexandra

  Echt leuk! Lijkt me geweldig om een webwinkel te starten, omdat je dan werk heb als het ware, wat je lekker vanuit huis kan doen. Maar een webwinkel in sieraden zou ik niet willen.. maar ja, wat dan wel? Tassen en kleding en schoenen? Maar daar heb je er al zoveel van.. Lastig. Das eigenlijk het enige waardoor ik nog niet een webwinkel ben gestart, wil wel namelijk iets origineels en leuks.

 • 6 jaar geleden Belle

  Leuke webwinkel en een handig artikel!

 • 6 jaar geleden Merel-Anne

  Mijn moeder heeft een bruidswinkel, en we wilden misschien tiara's verkopen en zo... Maar zelf had ik ook wel een leuk idee...

 • 6 jaar geleden Magnificence

  Erg leuk artikeltje!

 • 6 jaar geleden hellooo

  wel erg tof artikel trouwens!!

 • 6 jaar geleden hellooo

  'Nadat je je hebt ingeschreven moet je de producten inkopen. Dit kan nu, want met een KvK- en Btw-nummer kun je producten inkopen bij groothandels. Zo ook het verpakkingsmateriaal voor je bestellingen.'

  Ja, maar hoe dan? hoe werkt dat inkopen bij groothandels dan?

  En hoeveel ben jij maandelijks totaal kwijt aan vaste lasten voor je webwinkel?

 • 6 jaar geleden Supercalifragilistic

  Ooooof je volgt een informatica opleiding en leer je in het eerste jaar al alles wat je moet weten 8D Eerste halfjaar zelf.

 • 6 jaar geleden xxlay

  Handige tips! Leuke webwinkel ook, jammer dat je stop. Waarom?

 • 6 jaar geleden NOYOUDONT

  Altijd kijk ik bij van die kleine webwinkeltjes met leuke hebbedingetjes zoals sieraden, maar toch koop ik er nooit iets, stel dat het niet aan komt of dergelijke.. dan maar bij de wat beroemdere met goede reviews

 • 6 jaar geleden Annemarie

  Ik heb al een heletijd in mijn hoofd dat ik een webwinkel wil starten.. Nu ik dit lees wil ik het nu! Ik ga beginnen.. Handige tips!!

 • 6 jaar geleden Helen

  Wow so cool, op je 15 al! Ik vind het inderdaad ook wel raar dat ze ermee stopt, hoe komt dat?

 • 6 jaar geleden Imre

  Op haar website staat: Per 31-12-12 wordt Julia's sieraden opgeheven.. Is er dan toch iets niet goed gegaan? Of had ze geen zin meer.

 • 6 jaar geleden Myra-a

  Handig artikel, goed geschreven Julia!

 • 6 jaar geleden Tresh

  Btw waar en hoe moet je producten gaan inkopen?

 • 6 jaar geleden Sabiena

  Ik vindt het zo knap wat sommige mensen ermee bereiken ! En hoe ze het doen, bravó. (:

  xx

 • 6 jaar geleden Tresh

  Ik wou dit al heel lang en ga het nu dus proberen met wat vriendinnen

  Thanks voor dit artikel!

 • 6 jaar geleden anice

  wow 15 en een eigen webwinkel... dat is erg indrukwekkend.

 1. 1