News

Wie is Lorde?

Lorde kwam, zag en overwon in 2013. Wie had er in 2012 überhaupt al van Lorde gehoord? Sterker nog, wie had er voor de zomer al van Lorde gehoord? En dan nu de vraag… Wie kent Lorde op dit moment nog niet? Haar hits Royals en Team, nemen de radio over en haar album Pure Heroine staat in veel landen hoog in de hitlijsten. Tijd om wat onderzoek te doen, wie is Lorde eigenlijk?


Bron beeld: Reporters

Lorde is een zeventienjarig meisje uit Nieuw Zeeland. Bijzondere naam denk je? Klopt. Heeft ze die bizarre naam aan haar ouders te denken? Nee. Lorde is een artiestennaam. De echte naam van Lorde is Ella Maria Lani Yelich-O'Connor. Een hele mond vol inderdaad. De voorouders van Lorde komen uit Ierland en Kroatië, waar ze haar mooie naam aan te danken heeft. Hoe Lorde op haar artiestennaam gekomen is? Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in koningshuizen en aristocratie. De naam 'Lord' vond ze iets te mannelijk, daarom heeft ze er een 'e' achtergeplakt. Voila, Lorde was geboren.

Lorde heeft als kind altijd gezongen en sleepte op haar dertiende al een groot en belangrijk platencontract binnen. Ze trad op tijdens een talentenshow op school en won met haar versies van Pixie Lot's 'Mama Do' en Duffy's 'Warwick Avenue'. De vader van één van haar klasgenoten was zo onder de indruk van Lorde, dat hij opnames van het optreden naar verschillende platenbureaus stuurde. Niet veel later was het platencontract bij Universal een feit.


Een paar jaar later, in november 2012 kwam haar eerste EP uit 'The Love Club' op deze EP stond ook haar gelijkmatige eerste single. Het nummer werd meteen een hit in haar thuisland Nieuw Zeeland en stond wekenlang op nummer 1. 

Afgelopen zomer toog Lorde naar de US om het daar ook te proberen. Nou, dat is haar gelukt hoor. Haar debuutsingle in de US, Royals, stond afgelopen zomer maarliefst negen weken op de nummer één positie van de belangrijkste muzieklijst en ook in de rest van de wereld stond het nummer hoog in de hitlijsten, in Nederland stond Royals in 2013 23 weken in de Top 40, met als hoogste notering de vierde positie.

Bron beeld: Reporters

Maar Lorde is niet alleen in het nieuws om haar goede muziek, Lorde neemt ook geen blad voor de mond. Lorde is zelfbenoemd feminist en heeft wel wat te zeggen over andere artiesten. Over Justin Bieber zei ze: "Ik heb het gevoel dat de invloeden in de industrie van mijn leeftijd, zoals Justin Bieber of wie dan ook, geen goede afspiegeling zijn van hoe het is om jong te zijn.". Over Selena zei ze: "Ik ben een feminist, en het thema van haar nummer Come & Get It is "als je er klaar voor bent, kom het halen" ik ben er klaar mee dat vrouwen op deze manier worden neergezet". Ook over Taylor had Lorde wat te zeggen, Taylor zou te perfect en onbereikbaar zijn voor jonge meisjes.

Selena was niet blij met Lorde's uitspraken, maar Taylor maakt het allemaal niets uit, die vierde in december haar 24ste verjaardag met de 17-jarige zangeres. 


Bron beeld: Reporters

Wat er in 2014 allemaal op Lorde te wachten staat? Ze was door Katy Perry uitgenodigd om op tournee te gaan, maar ze heeft het aanbod vriendelijk afgeslagen. Ze gaat in haar eentje op tour door Noord Amerika en de kans is groot dat ze later dit jaar ook naar Europa komt. Op dit moment zijn er drie singles van haar in september uitgebrachte album Pure Heroine verschenen (Royals, Tennis Court & Team) , waarschijnlijk wordt er dit jaar nog een vierde aan dat rijtje toegevoegd. Oh ja en eind deze maand mag ze ook naar de Grammy Award Uitreiking, Lorde is namelijk genomineerd voor maarliefst vier Grammy's!

Wij zijn heel benieuwd wat we nog allemaal gaan horen van Lorde. 

Wat vinden jullie van Lorde, zijn jullie fan van haar muziek? Of is het niets voor jou?

Bronnen: Hollywoodlife, E!Online, Wikipedia

Must reads 👀