Lifestyle

Heftig verhaal: ik heb een ernstige vorm van faalangst

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: Louise-Marie heeft een ernstige vorm van faalangst.

Altijd was ik al enorm zenuwachtig voor spreekopdrachten, dansvoorstellingen, proefwerken, enzovoorts. Maar nooit had ik gedacht dat daar een oorzaak voor zou zijn. Tot ik op een proefwerk wiskunde helemaal ineenzakte van de stress. Ik wist niets meer. Dit was anders dan een black-out -die had ik al meerdere malen gehad- hierbij wist ik écht niets meer. Niet eens over wat de leerstof ging of welk proefwerk ik moest maken. Omdat ik een zeer wiskundige richting studeer, hing er heel veel van dit proefwerk af. Dus ik maakte het proefwerk, wetende dat ik alles was aan het verpesten.

Het resultaat op dit proefwerk was dus slecht. Om niet te zeggen heel slecht. Toen we het resultaat kregen, kwam de leerkracht met mij praten. Hij zei dat hij wist dat ik het kon, maar vroeg zich af hoe ik zo'n slecht resultaat kan behalen. Ik werd doorgestuurd naar de leerlingenbegeleiding. Na het eerste 'gesprek' lieten ze mij hun diagnose weten: een ernstige vorm van faalangst en een rationeel-emotieve stoornis. Dat kwam hard aan. Vooral toen ze die vorm van faalangst verder uitlegden.

bron

Wanneer ik iets moet doen (dansoptreden, proefwerk, spreekbeurt, …) schakelen mijn hersenen over in een paniektoestand, waar ik niet uit mezelf uitkom. Nu hang ik vast aan de R.E.T.-therapie. Dat is een therapie waarbij ik negatieve, niet-helpende gedachten moet omzetten in positieve, helpende gedachten. Simpel toch? Niet dus. Het is heel moeilijk, omdat mijn hersenen heel snel overschakelen in paniektoestand. Ik heb wekelijks een gesprek met de leerlingenbegeleider om dit beter onder de knie te krijgen.

De oorzaak dat ik dit heb, hebben ze nog niet ontdekt. Examenperiodes, zijn voor mij een hel. Maar door de R.E.T.-therapie, haal ik behoorlijke resultaten. Ik zal dit heel mijn leven moeten toepassen. Soms zit ik zo ver in mijn paniektoestand dat de therapie niet helpt. Er is geen medicijn tegen die vorm van faalangst, dus ik vrees dat ik het nog even met mijn vertrouwde therapie moet stellen.

Bij faalangst en paniekaanvallen komt ook migraine voor. Tijdens stressvolle periodes ben ik dus een emotioneel en fysiek wrak. Ik weet dat ik blij moet zijn dat ik leef, dat ik gezond ben en dat er mensen zijn met ergere problemen, maar met met mijn verhaal hoop ik andere personen die aan faalangst lijden een hart onder de riem kan steken. Faalangst is niet het einde van mijn leven, maar heeft zeker toch wel een deel van mijn leven in zijn handen.

Door Louise-Marie

Inspireer andere Girlscene meiden via Pinbook

Must reads 👀