Fashion

Wie is wie in modeland?

Dé beroemde merken kennen we allemaal: Dior, Versace, Chanel, Prada… Maar wie zitten er nou achter dat merk? Wie is Christian Dior en wie is Miuccia Prada?

Chanel kennen we allemaal, opgericht in 1909 door Coco Chanel. Sinds 1983 is Karl Lagerfeld de baas over het modehuis. Enne, wist je dat Chanel begon als klein accessoirewinkeltje?

Maak kennis met Tom Ford, de man achter - juist - modehuis Tom Ford. Ook werd hij in 1990 hij art director van Gucci, en later ontwierp hij ook nog voor Yves Saint Laurent,

Versace is in 1978 opgericht door Gianni Versace. Toen hij in 1997 werd vermoord is het merk overgenomen door zus Donatella als ontwerper en broer Santo als algemeen directeur van het bedrijf.

Viktor & Rolf kennen we natuurlijk allemaal. Opgericht door - hoe kan het ook anders- Viktor Horsting en Rolf Snoeren . Leuk detail: hun eerste winkel in Milaan staat letterlijk én figuurlijk op z’n kop! Zelfs de kroonluchter ‘hangt’ aan de vloer.

Oscar de la Renta begon als stagair bij Balenciaga, waar hij alles leerde. Later ging hij ontwerpen voor Lanvin, Elizabeth Arden en in 1965 kwam hij dan éindelijk met een eigen lijn. What a talent!

Denk je aan trouwjurken, dan denk je aan Vera Wang. Ze maakt de práchtigste trouwjurken waar elk meisje van dróómt om te dragen tijdens de ‘grote dag‘. Grappig om te weten: als klein meisje was ze helemaal gék van kunstschaatsen en won hier dan ook verscheidene prijzen mee. Maar gelukkig werd ze in 1974 fashion editor van Vogue, en later ging ze ontwerpen voor Ralph Lauren. In 1990 opende ze haar eigen winkel, met onder andere kunstschaatspakjes (no joking!) en natuurlijk trouwjurken. Ze heeft onder andere Victoria Beckham, Uma Thurman, Mariah Carey en Jennifer Lopez gekleed op hún dag.

Ralph Lauren begon in 1967 met een dassenwinkel en een jaar later kwam zijn eerste mannencollectie uit. Thank god begon hij toen ook met een vrouwencollectie die een paar jaar later in de winkels kwam te hangen. Maar onze Ralph is niet alleen een kledingontwerper, via zijn Polo Ralph Lauren Corporation brengt hij ook vanalles voor in huis op de markt (meubels, verf, behang etc.) en hij heeft een eigen restaurant in Chicago. Mister Lauren is dan ook niet arm, zijn vermogen wordt op ongeveer een miljard dollar geschat. Maarja, wat wil je als je meer dan 5 miljoen dollar per jaar verdient, meer dan 150 winkels wereldwijd hebt én meer dan 3000 werknemers…

Yves Saint Laurent: op zijn 17e verliet hij zijn ouderlijk huis om te gaan ontwerpen voor Christian Dior en op 21jarige leeftijd kreeg hij zelfs de leiding over het modehuis toen Christian Dior stierf. Toen hij bijna een zenuwinzinking kreeg stopte hij bij Dior en richtte zijn eigen modehuis op: YSL. In 1999 werd YSL overgekocht door Gucci: Tom Ford ging vanaf toen de ready-to-wear collectie ontwerpen en Yves de couture-lijn

Mister Dior was al op vroege leeftijd geïnteresseerd in architectuur en maakte naast architectonische schetsen ook modeschetsen. Deze ontwerpen waren zo goed dat ze werden verkocht aan de grote modehuizen. In 1938 werd hij aangenomen bij Robert Piguet. In 1948 lanceerde Christian Dior zijn allereerste collectie, die bekend werd als de ‘New Look’: smalle tailles met uitlopende rokken. Toen Dior in 1957 overleed, nam Yves Saint Laurent het van hem over.

Vivienne Westwood, geboren Vivienne Isabel Swire, was in 1982 de eerste Britse modeontwerper sinds Mary Quant die een collectie in Parijs presenteert. In 1991 en 1992 krijgt ze de ‘British Designer Of The Year’- prijs. Het begon allemaal met een rock-n-roll-kledingwinkeltje…

Modehuis Prada werd oorspronkelijk opgericht als “Fratelli Prada”, wat de gebroeders Prada betekent. In 1913 werd Prada door Mario Prada opgericht, en in 1978 erfde Miuccia het bedrijf. Prada heeft 2 labels: PRADA en Miu Miu, een wat jeugdigere lijn met iets lagere prijzen.

Toen Stella 15 jaar was werkte ze al bij Christian Lacroix en in 1995 studeert ze af aan het st. Martins College in Londen. Hierna bracht ze twee collecties uit en volgde ze Karl Lagerfeld op en werd zo hoofdontwerpster  bij Chloe. Natuurlijk is Stella bekend van de collectie bij H&M, en de lijn voor Adidas. Stella:“Deze collectie is voor vrouwen die sport én stijl serieus nemen. Waarom zou je het ene opgeven voor het ander?”

 Door onze reporter Cynthia

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved