News

H&M prijzen gaan stijgen?!

H&M heeft weer het nieuws gehaald. Dit keer gaat het niet om schattige angora konijntjes, maar om de arbeiders die voor de kledingketen werken. Kijk maar eens naar de labels in je H&M items… Grote kans dat het gemaakt is door handen in Bangladesh. De fabrieksarbeiders hebben recht op een leefbaar loon en dat betekent dat de kledingprijzen van H&M op lange termijn waarschijnlijk gaan stijgen.


Beeld: H&M

Goed nieuws voor de arbeiders, natuurlijk. Op dit moment leven ze van een loon dat onder de vijftig euro per maand ligt. Voor ons is dat onvoorstelbaar, maar in Bangladesh werken ongeveer 850.000 voor dit salaris. H&M wil dat fabrikanten gebruik maken van de Fair Wage Method, wat let op de basisbehoeften van werknemers. De woon- en voedselkosten gaan omhoog in het land en daarom vindt H&M het belangrijk om continu de lonen in de gaten te houden. Op die manier kunnen de arbeiders daadwerkelijk van hun loon leven, wat niet geheel onbelangrijk is! 

Beeld: H&M

Omdat de nieuwe lonen niet van de een op de andere dag stijgen is dit een project voor de lange termijn. In 2018 stijgen de lonen globaal en daardoor is het een logische redenering dat H&M de hogere loonkosten doorvoert in de prijzen. Maar allereerst moet nog berekend worden wat de grens van het leefbaar loon is en daarna wordt pas duidelijk wat voor gevolgen dit heeft voor de prijs.

Fijn voor de H&M medewerkers in Bangladesh, maar minder goed nieuws voor onze portemonnee. De vraag is alleen of je de prijsverhoging van de (betaalbare) items daadwerkelijk gaat voelen als je bij de kassa staat. Let's hope not!

Wat vind jij van dit nieuws?

Bron: retaildetail, telegraaf