News

Rest in peace, Nelson Mandela

De vrolijke Sinterklaasavond had dit jaar een triest randje. Nelson Mandela, de man die iedereen beschouwt als een held, is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. De huidige president van Zuid-Afrika Jacob Zuma maakte dit vervelende nieuws op tv bekend. Rest in peace, Nelson.

'Mede Zuid-Afrikanen, onze geliefde Nelson Rohlihlahla Mandela, de president die de grondlegger was van onze democratische natie, is overleden. We hebben onze grootste zoon verloren.' zo vertelde Jacob om 22.43 uur aan iedereen dat Nelson Mandela is overleden. Nelson is op 'vredige wijze' thuis gestorven. 

Nelson Mandela is voor veel mensen een held. Zijn leven stond in het teken van de strijd tegen apartheid, want hij nam het in Zuid-Afrika op voor de zwarte bevolking. In dat land werden vroeger blanke mensen voorgetrokken. Ze woonden bijvoorbeeld in betere woonwijken en gingen naar betere scholen. Mandela was het daar niet mee eens. Daarom moest hij lang de gevangenis in. Na zijn vrijlating was hij van 1994 tot 1999 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, toen schafte hij de apartheid af en voerde gelijke rechten voor de zwarte bevolking in. In 2002 won hij hij zelfs de Nobelprijs voor de vrede. 

Het is niet onverwachts dat Nelson is overleden. Eerder dit jaar ging het al behoorlijk slecht met hem en werd hij drie maanden opgenomen in het ziekenhuis met een longinfectie. Sinds september kreeg hij thuis intensieve verzorging. De hele dag waren er al geruchten dat Nelson overleden zou zijn, omdat de familie woensdag had aangegeven dat het erg slecht met hem zou gaan (dit nieuws werd later weer ontkend) en omdat er veel familie bij zijn huis was gekomen.

Wereldwijd wordt Nelson herdacht. Op verschillende plaatsen in Zuid-Afrika zijn heel veel mensen bij elkaar gekomen om hem te herdenken. Voor zijn huis staan honderden mensen en op spontane bijeenkomsten -die ook in andere steden ontstonden- waren mensen met Zuid-Afrikaanse vlaggen, shirts van het ANC en portretten van Nelson te zien. Niet zo gek, want hij is een inspiratiebron voor iedereen ter wereld. 

Het lichaam van Nelson wordt overgebracht naar een mortuarium in Pretoria, waar hij drie dagen opgebaard zal liggen. Jacob Zuma heeft ook bekend gemaakt dat Nelson volgende week vrijdag of zaterdag een staatsbegrafenis zal krijgen in het dorp Qunu, waar Nelson opgroeide. 

Bron: parool / nu / nos
Bron beeld: reporters

Must reads 👀