Food

Biergist: wat is het en wat zijn de voordelen?

Veel meiden slikken biergistpillen, maar wat is het eigenlijk en wat doet het voor je lichaam? Is het echt zo goed als veel mensen beweren en kleven er ook nadelen aan biergist? We nemen biergist onder de loep en zochten voor jou de grootste voordelen van biergist op. 

Biergist was oorspronkelijk een bijproduct bij het brouwen van bier, maar tegenwoordig wordt biergist gekweekt, bijvoorbeeld op granen. Biergist kan ingenomen worden in poeder- of pilvorm. De pilletjes slik je ‘s ochtends op een nuchtere maag, of drie maal per dag bij iedere maaltijd. Het poeder kun je oplossen in een glaasje water, of doe je door je havermout of smoothie.

Het slikken van biergist heeft voor veel mensen veel gezondheidsvoordelen. Benieuwd of het voor jou ook zin heeft om biergist te slikken? We zetten de meest voorkomende ziektes die baat hebben bij biergist voor je op een rijtje.

Diabetes
Het chroom in biergist zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans wordt gebracht. Mensen met diabetes type 2 hebben moeite met het aanmaken van insuline, een hormoon dat nodig is om suiker in zetmeel om te zetten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat chroom de insuline een handje helpt, waardoor de insuline die wel aangemaakt wordt efficiënter kan werken. Biergist helpt er op deze manier dus voor dat je glucose levels gereguleerd worden.

Eczeem, acné en andere huidziekten
Het chroom en de vitamine B in biergist kan helpen bij verschillende huidziekten zoals acné en eczeem. Acné vermindert bij veel mensen wanneer de bloedsuikerspiegel in balans is, het chroom in biergist zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans wordt gebracht. Daarnaast is er uit onderzoek van de Universiteit van Maryland dat biergist de kans op huidkanker zelfs kan verminderen. 

Stress
Sommige mensen nemen vitamine B wanneer ze veel stress hebben. Vitamine B helpt bij chronische vermoeidheid en depressie, ziektes die vaak door stress worden veroorzaakt, daarom zou biergist ook kunnen helpen bij stress. De vitamine B1 die veel in biergist gevonden wordt, werkt op het zenuwstelsel en dus ook op concentratieproblemen, slaapproblemen en andere problemen die door stress veroorzaakt worden.

Constipatie
Biergist kan ook helpen bij constipatie. Biergist zit namelijk vol met gezonde vezels, deze vezels zijn belangrijk om je darmen goed hun werk te laten doen. Biergist zorgt voor de groei van goede bacteriën in de darmen.

Haar & Nagels
Biergist heeft ook een positief effect op je huid en haar. Het werkt tegen haarverlies, zorgt ervoor dat droog en beschadigd haar gezonder wordt en zorgt voor een natuurlijke glow. Biergist zit vol vitaminen, mineralen en proteïnen die onmisbaar zijn voor je haar.

“Zijn er ook nadelen?”
Hoewel biergist in sommige gevallen heel erg goed kan zijn voor mensen met diabetes, is het toch belangrijk dat je eerst met een dokter overlegt voordat je biergist begint te slikken. Heb jij snel last van vaginale schimmelinfecties? Dan kun je biergist ook beter niet slikken. Een nadeel van biergist is dat het een hoog fosfor gehalte heeft. Fosfor maakt het voor je lichaam moeilijk om calcium op te nemen, er wordt aangeraden om een calcium supplement te slikken wanneer je biergistpillen slikt.

Slik jij biergistpillen en zo ja, waarom slik jij ze en helpen ze bij jou?

Bronnen: Lovetoknow.com, Livestrong.com, Ziektefaq.nl

Beeld: iStock