Lifestyle

DIY: Kerstkaart fotograferen en maken

16

Niets is origineler dan je eigen persoonlijke kerstkaarten te sturen. Omdat dit even tijd kost om te maken en af te laten drukken is het nu de perfecte tijd om daar mee te beginnen. Evelien van Fotografille laat zien hoe ze haar kerstkaart van dit jaar fotografeerde en bewerkte om vervolgens af te laten drukken. Na dit artikel kun je zelf ook meteen aan de slag!


Tijdens mijn zoektocht naar een leuk idee voor mijn kerstkaart stuitte ik op dit leuke vogelhuisje dat ik in de bouwmarkt vond. Ik was op slag enthousiast en zag de kaart in mijn hoofd al te leven komen! Eenmaal thuis zette ik mijn geïmproviseerde fotostudio op. Heel simpel, gewoon een groot vel karton (zilver in mijn geval) met speldjes aan een stoel vastmaken. Schuif hem bij een raam, en klaar! De foto hieronder is oud, maar laat precies zien wat ik bedoel.


Vervolgens zocht ik tussen mijn spullen naar de zak met nep-sneeuw en de potjes glitters die ik eerder gebruikte in foto's. Deze drie dingen zouden de basis van mijn foto worden. Want wie droomt er nu niet van een witte kerst in een roze vogelhuisje met glitters? Het sneeuw kocht ik ook bij de bouwmarkt en de glitters komen van een hobbywinkel.


Toen kon het maken van mijn kerstlandschap beginnen. Ik strooide eerst wat sneeuw over het karton en plaatste daarna het vogelhuisje in het midden. Vervolgens pakte ik telkens wat sneeuw tussen mijn vingers dat ik over het huisje strooide en ook over het voetje van het huisje om dit te bedekken. Kijk door je camera naar het beeld dat je ongeveer wil hebben. Op die manier zie je waar je te veel sneeuw hebt liggen of waar je nog extra sneeuw bij moet doen. Klaar met de sneeuw? Strooi dan nog wat glitters (ik koos sterretjes) over het geheel heen.


Toen was het tijd om foto's te gaan maken. Ik zette mijn statief met mijn camera erop voor de stoel met mijn stilleven. Ik stelde mijn camera in met de volgende waarden: ISO 200, F2.8 en sluitertijd 1/160e seconde. Om hem nog wat lichter te maken zette ik de belichting op overbelichten van +1/3e stop. Deze waarden zijn afhankelijk van het licht dat je hebt, dus kijk zelf even wat het beste voor je uitkomt. Stel scherp op je huisje en druk af om te kijken hoe het eruit ziet. Tevreden? Mooi, dan kun je opstaan en een potlood pakken. Een potlood, waarvoor dan? Nou, voor het omhoog houden van het strikje. Zo kunnen we hier later een kersttak in Photoshoppen! Mocht je zo'n tak in huis hebben, dan is het natuurlijk makkelijker om dit in een keer mee te fotograferen.


Bewerken!

Dan is het tijd om de foto te bewerken! Selecteer je favoriete beeld en open hem in het programma waar je hem in wil bewerken. Ik gebruik hier Photoshop voor, maar andere programma's werken ook prima. Begin met het weg stempelen van je potlood en zet er vervolgens in een nieuwe laag de tak van een kerstboom in. Om het realistisch te laten lijken laat je nog wat naalden voor langs je lintje lopen.

Omdat ik de grijze/zilveren achtergrond maar saai vond heb ik hem wat aangepast naar paars/blauw. Toen was ik nog steeds niet helemaal tevreden, en dus zocht ik een leuk barok patroontje dat ik als achtergrond kon gebruiken. Heel subtiel, maar het maakt een wereld van verschil. Nog wat curven en kleine aanpassingen hier en daar en klaar zijn we! Uiteindelijk plaatste ik de foto in Indesign om mijn kaart op te maken, daar zette ik ook nog tekst (fijne feestdagen) op de voorkant.


De kaart wordt nu gedrukt, dus ik ben heel benieuwd hoe hij er uiteindelijk uit komt te zien! Als hij binnen is, dan laat ik het natuurlijk weten en schrijf ik een artikel over het drukwerk op www.fotografille.nl. Veel plezier en succes met het maken van je eigen kerstkaart!

Ga jij deze DIY proberen?

LOVE dit artikel
25 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

16 reacties

 • 5 jaar geleden Mystic_illussions

  Ik heb er eentje met mijn vriend.

 • 5 jaar geleden Appelflapljeex

  heel leuk gedaan!x

 • 5 jaar geleden Edelhoorntje

  Het huisje is onder andere te koop bij de Intratuin!

 • 5 jaar geleden Hessie

  Wat leuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Waar heb je het huisje gekocht?

  Die wil ik in mijn kerstboom!

 • 5 jaar geleden Serena

  photoshop moet je kopen xd 800 euro ofso.

 • 5 jaar geleden la fleur

  Mooi en leuk gedaan!

 • 5 jaar geleden NOYOUDONT

  Leuk!

 • 5 jaar geleden cynthia

  heel leuk

 • 5 jaar geleden xXpinkpowerXx

  Leuk! hoe download je het programma photoshop? heeft iemand een link ofzo want ik kan hm niet vinden x

 • 5 jaar geleden miss kletskous

  mooi en leuk!

 • 5 jaar geleden Hester

  Wauw, wat super knap en creatief gedaan! Enige wat ik misschien een beetje onwerkelijk vind is dat het barokpatroontje scherp is terwijl de sneeuwvlokjes op dezelfde afstand tot de camera als de achtergrond wél onscherp zijn. Maar goed, het valt niet heel erg op en is eigenlijk juist wel leuk

 • 5 jaar geleden LinxLina

  Wauw wat gaaf! Maar makkelijker is om gwn ff een dennentakje in het bos te scoren en daarmee de foto maken xD

 • 5 jaar geleden ballerina

  leeeeeuk

 • 5 jaar geleden sacha

  HEEL LEUK

 • 5 jaar geleden Renate

  Leuk gedaan!

  Mag ik vragen hoe je die achtergrond zo maakt?

  Dat je het grijze vervangt door het blauwe + patroontje?

  Want dat zou ik ook graag kunnen in Photoshop maar ik weet niet echt hoe, misschien dat jij weet hoe of een tutorial weet waarin dat staat?

  Want de grond onder je sneeuw is nl ook helemaal blauw geworden en ik zou echt niet weten hoe je dat zou moeten doen enzo.

 • 5 jaar geleden Deborah

  Superleuk gedaan!

 1. 1