Food

In de keuken met superfoods: 10 recepten

We hebben al heel wat artikelen over superfoods geschreven, maar hoe gebruik je die superfoods nu eigenlijk in een recept? We verzamelden de gezondste, makkelijkste en lekkerste recepten en zetten ze voor je op een rijtje. Want dat koken met superfoods is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt en geloof ons, gezond kan ook lekker zijn. Kijk snel verder voor want gezonde recept inspiratie.

Quinoa salade met pompoen


Bron: Foodness

Ingrediënten (voor 4 personen)
300 gram quinoa
2 eetlepels honing
2 eetlepels witte balsamico azijn
2 eetlepels extra vergiene olijfolie
150 gram kikkererwten
2 eetlepels koriander
1 rode ui in ringen gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 pompoen geschild en in stukken gesneden
1 eetlepel citroenrasp

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bedek de bakplaat met bakpapier en vet deze in met 1 eetlepel olijfolie.

2. Kook de quinoa zoals op de verpakking vermeld staat. Kook de quinoa in bouillon in plaats van water zo geef je de quinoa meer smaak. 

3. Snijd de pompoen in plakken en leg ze op de bakplaat. Keer ze om voordat ze de oven ingaan zodat de olijfolie aan beide kanten zit. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pompoen in 10 minuten.

4. Haal na tien minuten de pompoen uit de oven, draai de pompoen om en leg daar de uienringen bij. Giet de overige olijfolie hier overheen en laat in 10-15 bakken.

5. Doe twee eetlepels extra vergine olijfolie, witte balsamico azijn, honing, citroenrasp en zout in een kommetje en kluts dit door elkaar.

6. Meng de koriander, kikkererwten en quinoa in een grote kom en verdeel dit over de borden.

7. Verdeel de pompoen en de ui over de quinoa en maak af met de dressing.

Quinoasalade met kip, feta en rucola

Bron: Foodness

Ingrediënten (voor 2 personen):
150 gram quinoa
150 gram kipfilet in stukjes gesneden
2 citroenen
50 gram feta
75 gram rucola
2 eetlepels zongedroogde tomaten

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, kook de quinoa niet alleen met water met ook een bouillonblokje voor meer smaak.

2. Bak de kipdijfilet in een theelepel kokosolie gaar. Breng op smaak met zout, peper en het sap van de citroenen die je uitperst terwijl je de kip bakt. Hou je niet van teveel zuur? Hou het dan bij één citroen.

3. Doe de rucola in een kom en voeg de gekookte quinoa toe. Meng de gare kipdijfilet erdoor, evenals de feta en de zongedroogde tomaten.

Boerenkool chips


Bron: Dailylin

Ingrediënten:
Boerenkool (kan gewoon de voorgesneden uit de supermarkt zijn)
Peper
Zout 
3 eetlepels olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Doe de boerenkool in een kom en maak aan met olijfolie, zout en peper.

3. Doe de boerenkool op het bakpapier op een bakplaat en bak zo'n 10 minuten in de oven.

4. Voila, snack smakelijk!

Havermout met blauwe bessen & chocola

Bron: Dailylin

Ingrediënten:
150 ml hazelnootdrink
35 gram havermout
Handje blauwe bessen
2 eetlepels geraspte kokos
1 eetlepel chiazaad
Eetlepel cacaopoeder
2 eetlepels raw cacao 
1 eetlepel lijnzaad

1. Verwarm de hazelnootdrink in een steelpannetje op laag vuur.

2. Voeg de havermout toe en roer tot dat het de goede dikte heeft.

3. Voeg de raw cacaopoeder toe.

4. Zet het vuur zacht en roer nog eens door.

5. Doe de havermout in een kom en voeg de bessen, kokos, chiazaadjes, choco nibs en het lijnzaad toe.

Chia pudding met raw cacao


Bron: Dailylin

Ingrediënten:
3 kopjes hazelnootmelk
3 eetlepels chiazaadjes
3 eetlepels rauwe cacao
blauwe bessen
Frambozen
Rauwe cacao

1. Meng de hazelnootmelk met de chiazaadjes en de rauwe cacao in een kom.

2. Laat een nachtje in de koelkast staan.

3. Maak de volgende ochtend je pudding af met de blauwe bessen, frambozen en cacao nibs.

Healthy choco balletjes


Bron: Dailylin

Ingrediënten
2 eetlepels rauwe cacao
1 eetlepel tahin
een flinke hand ongezouten amandelen
5 gedroogde abrikozen
Een klein handje dadels zonder pit
Kokosschaafsel

1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en zet aan tot je een droge massa hebt.

2. Voeg hierna een klein beetje warm water toe en zet de blender weer aan.

3. Maak balletjes van de mix uit de blender.

4. Rol de balletjes eventueel door het kokosschaafsel.


Bron: De groene meisjes

Ingrediënten:
Goji bessen
1 eetlepel chiazaden
1 theelepel maca poeder
1 theelepel chlorella poeder
1 banaan
2 kiwi's
sap van een halve citroen
twee handen spinazie
1 scheutje rijstmelk (of water, of amandelmelk)

1. Blend alle ingrediënten behalve de chiazaadjes en de gojibessen.

2. Top de smoothie af met goji bessen en chiazaadjes.

Ook Girlscene's Annemerel gebruikt vaak superfoods in de keuken, kijk mee naar haar recepten..

Blueberry Crumble

Ingrediënten deeg:
700 gram bloem
200 gram suiker
1 ei
250 gram ongezouten roomboter
1 theelepel bakpoeder
Zest van een citroen

Ingrediënten vulling:
600 gram blauwe bessen
Eetlepel maizena
100 gram suiker
Sap van een citroen

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Vet de bakvorm (die van mij was ongeveer net zo groot als een A4-tje) in met boter.

3. In een kom mix de bloem, suiker, de ongezouten roomboter (op kamertemperatuur), het ei, de bakpoeder en de zest van de citroen. Ik heb eerst met een vork gemengd, daarna ben ik met mijn handen verder gegaan.

4. Neem de helft van het deeg en verspreid dit over de bodem van de taartvorm, druk dit goed aan.

5. Tijd voor de vulling! Mix de maïzena met de suiker en het sap van de citroen en voeg steeds meer blauwe bessen toe aan het mengsel.

6. Verdeel de blauwe bessen over de deegbodem in de taart.

7. Strooi de andere helft van het deeg over de blauwe bessen in de taartvorm.

8. Laat ongeveer 45 minuten op 190 graden in de oven staan, hij is klaar als ‘ie goud bruin is.

9. Klaar? Eerst af laten koelen. Ik deed dit eerst een paar uur buiten de koelkast, daarna een nacht IN de koelkast, geduld..

10. Snijden & serveren

Chia power bars

Ingrediënten:
12 dadels
80 gram chiazaad
2 eetlepels kokosolie
1 theelepel kaneel
geraspte kokos

1. Verwijder de pitjes van de dadels en doe de dadels in een blender zodat het een zachte massa wordt.

2. Mix de dadels met de chiazaadjes en kokosolie, de kaneel en de geraspte kokos, het wordt een dik deeg.

3. Maak een groot bal van het deeg en rol deze met een deegroller uit.

4. Snijd het formaat powerbars dat jij graag wilt hebben uit het deeg.

5. Verpak de powerbars in plastic folie en leg in de koelkast, op deze manier krijgen de powerbars een meer ‘chewy’ bite.

Goji bessen met pure chocolade

Ingrediënten:
Pure chocolade
Gojibessen

1. Smelt de pure chocolade in een pannetje au bain marie.

2. Gooi de gojibessen door de gesmolten chocolade en roer goed om zodat alle goji bessen een laagje chocolade krijgen.

3. Verspreid de gojibessen over een bakpapiertje en laat de chocolade hard worden.

4. Enjoy!

Wat is jouw favoriete superfood recept?

Must reads 👀