Beauty

4 dingen die je moét weten over keratine behandelingen

29

Alle vrouwen met kroes en krullend haar lopen de afgelopen ander half jaar de deuren plat bij hun kapsalon, met het verzoek: “Doe mij ook maar zo’n Brazilian keratine behandeling!”. De meesten van hen verlaten vol enthousiasme de kappersstoel. Logisch ook, want pluizige, droge en doffe krullen transformeren zich binnen enkele uren tot glad, steil(er) en glanzend haar.

Wil jij ook een keratine behandeling ondergaan? Dan is het goed om deze vier dingen eerst te weten.

1. Keratine zit al in je haar!
Wanneer je aan keratine denkt, denk je al direct aan een behandeling. Echter, keratine is op zichzelf géén behandeling. Het is namelijk een proteïne, een bouwstof die altijd al in je haar aanwezig is. Deze bouwstof maakt je haar sterker. Hoe minder keratine (= dus proteïne) je in je haar hebt, des te zwakker je haar dus is. De meeste keratine behandelingen worden gedaan met producten waarvan keratine een bestanddeel is.

2. Een keratine behandeling hoeft je haar niet steil(er) te maken
Ga je naar de kapper om een keratine behandeling te ondergaan dan verwacht je dat je met steil haar de kapsalon verlaat. In de meeste kapsalons worden de keratine behandelingen namelijk aangeboden als stylingbehandelingen: je krullen worden behandeld met de keratine producten en vervolgens wordt je haar met een stijltang bewerkt. Door de toevoeging van de keratine, heb je dus extra proteïne in je haar gekregen (= dus sterker haar). Deze extra proteïne zorgt ervoor dat je haar wordt beschermd tegen de hitte van de tang. De ‘stijltang-optie’ die wordt toegevoegd aan de hele keratine behandeling is dus eigenlijk geen musthave. Je kunt keratine namelijk ook gebruiken om je haar een gezonde proteïne behandeling te geven. Hiervoor kun je het beste een pure keratine masker of conditioner gebruiken. Deze zorgen er puur en alleen voor dat beschadigd haar - door bijvoorbeeld het gebruik van een tang, föhn, chemische behandelingen en/of kleurbehandelingen – weer een boost krijgt. Hoe vaak je een proteïne masker of conditioner gebruikt hangt af van de toestand van je haar. Om de week moet al voldoende zijn. Probeer ervoor te zorgen dat de proteïne in je haar in balans blijft, want een teveel aan opgebouwde proteïne is juist weer nadelig. Waarom? Omdat je haar dan juist te ‘hard’ wordt en je geen goede balans hebt tussen proteïne en moisture. Dit resulteert in droog en breekbaar haar.

3. Na een keratine behandeling kan je haar wel degelijk breken
Van alle positieve verhalen over de keratine behandelingen, heb je vast ook wel eens klachten gehoord van andere meiden. Alhoewel na een behandeling je haar erg zacht en sterk aanvoelt, kan dit gevoel na enkele weken verdwijnen of – nog erger – worden omgezet in haarbreuk. Komt dit door de keratine? Zoals net gezegd, bestaat een groot deel van je haar van nature al uit keratine. Hierdoor zal de keratine zelf waarschijnlijk niet het probleem zijn. Het probleem ligt in het gebruik van keratine(producten) in combinatie met andere ingrediënten. Een goed voorbeeld daarvan is keratine in combinatie met shampoo's waar sulfaten in zitten. Het keratine-laagje dat om je haar zit, haal je er met deze shampoos namelijk weer af. Kies daarom voor een sulfaatvrije shampoo. Wat zijn dan sulfaatvrije shampoo's? Sulfaatvrije shampoo’s bevatten geen SLS (Sodium Lauryl Sulphate) of ALS (Ammonium Lauryl Sulphate). Het zijn twee chemicaliën die vaak in zeep en shampoo worden gebruikt. SLS dringt diep in je haar en zorgt ervoor dat oliën en vuil uit je haar worden verwijderd. Dit lijkt natuurlijk heel goed, omdat je haar er schoon van wordt, maar SLS verwijdert ook de natuurlijke haaroliën. Dit resulteert in droog haar. ALS doet eigenlijk hetzelfde als SLS, maar is een mildere vorm. Tegenwoordig vind je veel sulfaatvrije shampoo’s online of in de drogisterijen. Ook wanneer je geen keratine behandeling hebt gedaan zijn sulfaatvrije shampoos een aanrader voor kroes en krullend haar.

4. Er bestaan ook chemische keratine behandelingen
Zoals je nu al weet maakt (pure) keratine je haar niet steil en glad. Deze ‘kracht’ heeft keratine gewoon niet. Om ervoor te zorgen dat dit resultaat wel wordt bereikt, worden aan sommige keratine producten chemische stoffen toegevoegd, zoals formaldehyde. Deze stof kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken voor zowel de klant als de kapper. Vooral de combinatie met de hete stijltang brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Onderga je dus een keratine behandeling? Vraag dan aan je haarstylist of zij gebruik maken van formaldehyde-vrije keratineproducten.

Keratine behandeling: to do or not to do?
Natuurlijk is het helemaal aan jou zelf om de keuze voor een keratine behandeling te maken. Toch is het handig om - voordat je wel of niet kiest voor zo’n behandeling deze dingen te doen:
- Bepaal wat voor keratine behandeling je wilt: vraag jezelf eerst af wat voor keratine behandeling je wilt hebben. Wil je het alleen om je haar steiler en gladder te maken? Of wil je het juist als verzorgingsbehandeling ondergaan? Overleg zo nodig met je haarstylist.
- Informeer bij je kapsalon uitgebreid over de behandeling: van welk merk zijn de producten die ze gebruiken? Google het merk! Welke voor- en mogelijke nadelen heeft de behandeling?
- Vraag het aan je vriendinnen: heb je misschien vriendinnen die zo’n behandeling eerder hebben ondergaan? Wat is hun ervaring ermee? Altijd handig om te weten!

Bron beeld: iStock

LOVE dit artikel
11 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

29 reacties

 • 8 maanden geleden Jelisa1106

  Een keratine behandeling is echt een aanrader!

  Ik heb er ook laatst 1 gedaan, beetje prijzig maar is het wel waard.

  Ik heb hem in Almere gedaan, deed ongeveer 2 uurtjes. Kijk maar https://caesarsbeauty.nl/keratine-behandeling-almere/kroeshaar/

 • 1 jaar geleden anne3015

  Ik wil Heer Bubuza bedanken voor het helpen herstellen van mijn huwelijk. Het begon allemaal toen ik niet in staat was om mijn man een soort te geven na 10 jaar kinderloos huwelijk. Het kwam erop neer dat mijn man het zat was en het huis verliet, ik huilde bij een vriend die me aan Lord Bubuza voorstelde als Heer Bubuza haar hielp om haar man terug te krijgen toen hij haar verliet voor een andere vrouw . Ik vertelde Lord Bubuza het probleem waar ik doorheen ging en hij vertelde me dat mijn man terug zal komen naar mijn smeekbede om hem terug te nemen binnen 12 tot 16 uur en dan zal ik zwanger zijn. Ik volg strikt alle instructies van Lord Bubuza en heb alles gedaan wat hij me verteld heeft. Het was een grote schok voor mij toen ik deed wat Heer Bubuza me vertelde ... Mijn man kwam 14 uur later terug en huilde en smeekte me om randje zoom wat ik deed ... In minder dan twee maanden kreeg ik een babyjongen en droeg ik zoom. Vandaag ben ik weer lieveling grootgetaand gehouden door Heer Bubuza. Heeft u problemen, neem dan contact op met Lord Bubuza via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via de website: http://Lordbubuza.website2.me van via WhatsApp: +1 518 558 5109 ... !!!

 • 1 jaar geleden Shani

  Inhoudelijk sterk artikel. Goed over nadenken voordat je beslist om een keratinie behandeling met je haar te ondergaan.

 • 2 jaar geleden Natacha Gelderblom

  Kijk snel op Facebook"'Keratine behandeling Spijkenisse"" voor de mooiste keratine behandelingen!!

  100% formaldehyde vrij

  Super producten...super super glanzend en lange houdbaarheid.

 • 3 jaar geleden nicky

  hoi!

  helemaal tevreden!super prijs en kwaliteit,ding en de kapster dacht echt goed me

  mee ))))))

  http://keratine-behandeling-rotterdam.nl/

 • 4 jaar geleden Tamara Bodewes-Heineman

  https://www.facebook.com/events/514525845363649/

 • 4 jaar geleden Tamara Bodewes-Heineman

  Probeer het gratis uit

  www.pumpkins.nl

 • 4 jaar geleden EXtremebeauty Haar En Wimperextensions

  Beauties ik werk met keratine dat 100% vrij is van chemicaliën ..Zie voor en na fotos op mijn facebook www.facebook.nl/a.top/33 of contacteer me via 0634265483

 • 4 jaar geleden HeyApple

  Een keratine behandeling zou ik niet zo snel doen met mijn haartype, is overdreven. Wat ik zelf gebruik is goldwell green real moisture shampoo en conditioner doordeweeks en dan eens per week, op zaterdag of zondag, de keratine refill shampoo en conditioner van loreal professional, die laatste laat ik dan gewoon een minuut of 5 a 10 intrekken, werkt formidabel. Mijn haar was gigantisch beschadigd door verven en föhnen, had het vet lang maar moest er allemaal af (huil), nu is het weer gezond en groeit het als kool... Dat is dus ook een optie

 • 5 jaar geleden .*.Butterfly.*.

  Ik heb keratine behandeling laten doen bij de kapper. Het zit nu maandje in me haar het resultaat was echt super mooi maar nu begint het minder te worden, terwel het 3 maanden zal blijven zitten,

  Ik zal dit product ook nooit meer gebruiken

 • 5 jaar geleden Melissa101

  Ik laat al jaren keratinebehandelingen thuis doen. En ik wil niks anders meer. Ik ben zelf heel kritisch, want het is wel mijn haar en hoor toch hier en daar wat negatieve ervaringen. Ik vertrouw haar, ze luistert goed, neemt de tijd voor me en het resultaat is altijd goed! Ik raad haar iedereen aan. Wat ik heel belangrijk vind is dat haar producten formaldehyde vrij zijn. Dus niks gevaarlijks!

  Ik doe het vooral in de herfst en wintermaanden, omdat mijn haar dan gigantisch pluist. Wil je meer info, mail haar dan gewoon! keratinebehandelingen@hotmail.com

 • 5 jaar geleden fashionmonkey

  ik heb dat laten doen bij de kapper doen omdat mijn krullen echt onhandelbaar waren.Mijn haar krulde veel te hard dus het product had bijna geen impact op mijn haar. Nu heb ik nog steeds krullen...

 • 5 jaar geleden Sara_keratine

  Ik doe aan huis keratine behandelingen. Doe het al jaren en ben er echt verliefd op. Werk ook aan huis, neem anders een kijkje op mijn facebookpagina https://www.facebook.com/sara.keratine.9

 • 5 jaar geleden XxCurlyGirl

  Ik snap waarom mensen met krullen/kroeshaar hun haar straight willen

  Maar voordat je definitief besluit om het te relaxen/ keratine behandeling

  zou ik eerst goed nadenken zoek eerst even op wat de curly girl methode is

  en maak daarna pas een besluit want je kunt veel meer met je haar dan je denkt

  Als iemand wat informatie wilt over de curly girl methode ?

  Stuur me dan maar een berichtje c;

  Xxx

 • 5 jaar geleden yena

  heb het vroeger chemisch gedaan tegenwoordig hou ik het natuurlijk zonder toegevoegde chemicaliën

 • 5 jaar geleden Noa

  Ik heb ook een keratine behandeling gedaan.

  Mijn haar begint nu een beetje te breken en ik gebruik geen shampoo en conditioneer waar ALS of SLS in zit.

  Ik heb kroeshaar en ik heb het niet gestijlt.

 • 5 jaar geleden X'O

  Handig artikel !

 • 5 jaar geleden Crystalfire

  Ik heb via vakantieveilingen voor 7 euro een behandeling gekocht. Er komt wel geld bij hoe langer je haar is, voor mij was dat 85 euro. En ze willen natuurlijk ook dat je hun producten koopt, dus de prijs kan wel hoog oplopen.

 • 5 jaar geleden Nyxe

  @Isa, proteïne is een doodnormaal woord, ik zie het eerlijk gezegd vaker voorbij komen dan eiwit. Het past hier wel degelijk.

 • 5 jaar geleden Isa

  Proteïne is een beetje raar Nederlands, dat heet gewoon 'eiwit' hoor..

 • 5 jaar geleden Meg

  @Rutthhie niet iedereen met kroeshaar kiest ervoor om te relaxen. Er zijn nu juist veel vrouwen die ervoor kiezen om hun eigen kroeshaar goed te behandelen.

  een keratine behandeling is - in tegenstelling tot een relaxer- niet chemisch en kan beter zijn voor je haar dan relaxen. Ik zeg 'kan'. Wat het is belangrijk dat je je haar goed blijft verzorgen (net als met een relaxer)

 • 5 jaar geleden S.

  Keratine was dé perfecte oplossing voor mijn haar. Ik heb namelijk heel dik en echt kroes haar. Het was wel echt ontzettend duur, vanaf €175 per behandeling afhankelijk van je haarlengte. Het was wel de investering waard! Mijn haar is nog nooit zo lang steil geweest.

 • 5 jaar geleden Dreamworks

  Hoeveel kost zo'n behandeling ongeveer, weet iemand dat?

 • 5 jaar geleden OPERA

  Nog nooit van gehoord, maar goed artikel zeg!

 • 5 jaar geleden PinkBeach

  Wat is keratine? En wat is die behandeling? Sorry hiir maarniknheb hier nog nooit van gehoord. Ik heb kroes haar en relax het gewoon zoals (denk ik) iedereen.

 • 5 jaar geleden Elisar

  ik heb zelf ook een gehad maar dan zonder het styl gedeelte en puur alleen om mijn haar gezonder te maken. ik heb krullen en het pluist nu niet meer en ik hoef geen haarmousse meer te gebruiken maar alleen de keratine spray na het douchen maar mijn moeder heeft zelf een kapsalon dus heeft zij het gedaan haha

 • 5 jaar geleden Ramona

  Niet doen. Dit is zo slecht voor je haar!!

 • 5 jaar geleden Crystalfire

  Ik heb er vorige week een gehad! Het blijft inderdaad niet stijl maar mijn haar is wel pluisvrij en superzacht geworden. Ik ben in elk geval blij met het resultaat!

 • 5 jaar geleden xverwijderdoeix

  ik heb er een gehad en het is niet stijl maar wel klitteloos ik ben nu al een paar maanden bezig met elke week speciale olie in mijn haar te doen, en dan uitspoelen en omdat ik echt gewoon een beetje had krullend haar heb, wordt het door die olie steeds zachter dus na een behandeling zal ik goed doorgaan met verzorgen!

 1. 1