Lifestyle

December on a budget

5

De decembermaand is de maand waarin ons dieet het meest te lijden heeft. Maar niet alleen onze skinny jeans lijden, onze portemonnee lijdt, als we niet uitkijken ook. De gezellige, lekkere maar tegelijkertijd vaak ook dure decembermaand pleegt een aanslag op onze bankrekening. Hoe geniet je toch van de decembermaand, maar begin je 2014 niet bankroet? Wij presenteren je: December on a budget!

Hoeveel we ook van de maand december houden (gezellige verlichting, feestelijke stemming, lekker eten), balen we er stiekem ook van dat we altijd geldtekort hebben in deze maand. Tips zijn dan ook niet overbodig. B.O.E.G. (Baas over eigen geld) heeft genoeg tips & tricks om je met zo min mogelijk geldzorgen door deze dure maand te helpen. 

Presents on a budget
Een cadeautje voor je ouders, een cadeautje voor je broertje of zusje, een cadeautje voor je vriendinnen, een cadeautje voor je vriend.. Hmmm misschien nog een cadeautje voor je oma en opa? Ahhhhhh het kost allemaal zo-veel geld! Maar dat besef je je pas als je alle cadeautjes gekocht hebt en je bankrekening checkt. Oeps.

Dat kan beter. Ga niet zomaar op de bonnefooi naar de winkel met je pinpas, bedenk van tevoren wat je voor wie gaat kopen en wat voor budget je per persoon hebt. Natuurlijk wil je graag voor iedereen een mooi cadeautje kopen, maar het hoeft niet. Waarschijnlijk hebben je ouders en opa en oma liever dat jij genoeg geld hebt, dan dat je voor hen een cadeautje koopt. Ze vinden het al leuk als ze zien dat je aan ze gedacht hebt. Deze cadeautjes kunnen dus heel goedkoop. Wat dacht je van een fotocollage in een fotolijstje? Een notitieboekje met op de eerste pagina een briefje dat je aan de persoon aan wie je het geeft geschreven hebt. En wat dacht je voor een voucher voor een gezellige (zelfgemaakte) lunch? Het hoeft echt niet zo duur te zijn.

Voor vriendinnen hoef je ook niet veel geld uit te geven, spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat je lootjes trekt en dat iedereen één cadeautje koopt voor iemand uit de groep, voor een vast bedrag.


Bron beeld: Weheartit

Party on a budget
Je geeft tijdens de decembermaand niet alleen geld uit aan cadeautjes voor anderen, maar waarschijnlijk ook aan feestjes. Een feestje met Oud & Nieuw, een kerstfeestje.. kaartjes voor deze feestjes kosten waarschijnlijk al een vermogen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het geld dat je daar uit gaat geven aan drankjes.

We weten helaas geen slimme truc om geld te besparen op feestjes waarbij je naar alle feestjes kunt en zoveel kunt drinken als je wilt. Als je wilt besparen op feestjes, zul je een feestje moeten skippen of wat minder moeten drinken. Aan minder drinken kleven meer voordelen dan dat het goedkoper is.. Opstaan zonder kater is een stuk fijner, evenals dat je niet iedere vijf minuten in de rij voor het toilet hoeft te gaan staan ;-).

Als je vriendinnen net als jij op budget zijn, kunnen jullie misschien met z'n allen een feestje skippen en er bij iemand thuis een feestje van maken. Dat scheelt een hele hoop geld! Als iedereen voor iets zorgt (flesje drank, frisdrank, chips, m&m's) dan ben je voor een paar euro klaar.

Dressing on a budget
Eerste kerstdag, tweede kerstdag, Oud & Nieuw feestje... En voor alles heb je na-tuur-lijk een spectaculaire outfit nodig. Maar dat betekent niet dat je daar een fortuin aan uit moeten geven.

Kijk eerst eens wat je in je kast hebt hangen voordat je als een kip zonder kop naar de ZARA en H&M rent. Je gelooft het misschien niet, maar er hangt meer in je kast dan je denkt. Hangt er niet nog een leuk jurkje in je kast? Heb je nog een jasje hangen? Probeer combinaties te maken met dingen die in je kast hangen.

Vind je alsnog dat je een kast vol spullen hebt, maar niets om aan te trekken? Gelukkig heeft iederéén dat probleem, en is het dus reuze gemakkelijk op te lossen. Namelijk met een kledingruil! Je nodigt vriendinnen en vrienden uit met de vraag kleding mee te nemen die wél nog leuk en mooi is, maar die ze niet meer dragen. Gooi alles op een grote stapel en... dan is het slechts nog een kwestie van uitzoeken! De kleren die geen nieuw huis vinden kun je op Marktplaats aanbieden of naar de kringloop brengen. Zo maak je ook mensen buiten je vriendenkring blij. Heb jij ooit zo goedkoop een nieuwe outfit bij elkaar gesprokkeld én je kledingkast opgeruimd?

Heb je nog iets nodig om je outfit net een beetje meer te geven? Shop dan vooral in de sale. Veel winkels zijn nu al begonnen met de uitverkoop. 

Loopt het toch allemaal uit de hand? 
Merk je dat je echt to-taal niet met geld om kunt gaan? Of wil je gewoon wat inzicht in je inkomsten en uitgaven? Op de site kun je namelijk het zogenaamde B.O.E.G-plan aanmaken. Dit helpt je om jouw doelen te bereiken. Je kunt in dit handige plan invullen wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Ook kun je bepaalde doelen stellen, zoals ‘ik wil volgend jaar op vakantie kunnen’ of ‘ik wil over een maand geld hebben voor een dure broek’. Via het plan kun je berekenen wat je moet doen om dit te bereiken.

Wil je nog meer budgettips om de dure decembermaand door te komen? Baas over eigen geld (B.O.E.G.) helpt je graag  door deze dure maand door met tips die je nodig hebt om budgetwise de feestdagen te overleven. Kijk dan even hier

Heb jij nog tips om de decembermaand te overleven zonder 2014 bankroet te beginnen?

LOVE dit artikel
11 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

5 reacties

 • 5 jaar geleden Damon_master_piece

  op tijd aan kerst cadeau beginnen...

 • 5 jaar geleden Sonja

  cadeaus van/voor vriendinnen zijn als ze persoonlijk (gemaakt) zijn veel geslaagder dan een geurtje of kaarsje, is mijn ervaring. foto's. herinneringen of doe-activitieten kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

  http://ohmymacushla.blogspot.nl/

 • 5 jaar geleden Leah Geenen

  ik heb mijn kleding bij het verkoophuis in slagharen gekocht voor niet te veel en een vriendin van mij die gaat wel is naar iets in amsterdam waar je heel goedkoop lingerie kunt krijgen weet nie hoe dat heet xd

 • 5 jaar geleden Juupke

  Fijne tips! Toevallig net iets op internet gekocht XD

 • 5 jaar geleden the curlie sheep

  Begin zoon 3 maanden van te voren met het maken van een lijstje het vragen naar ander mans wensen en verdeel je uitgaven over die maanden...

 1. 1