Real life

Girls issues: problemen met vriendin

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! De vraag van vandaag komt van een meisje die issues heeft met haar vriendin en vraagt zich regelmatig af of ze de vriendschap moet beëindigen.

Hoi hoi Girlscene,
Ik zit al een tijdje in de knoop met mezelf. Ik ben al iets meer dan 2/3 jaar bevriend met mijn ‘beste vriendin’; A. Ik vind het even belangrijk om te melden dat A’s moeder een aantal jaar is overleden, en dat dat voor mij dus als het ware een probleem is. A en ik zijn als water en vuur. We hebben om alles ruzie, van wie het laatste snoepje krijgt tot wie er drinken pakt. Ik heb zelf 2 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij ik een vriendin verloor, sindsdien ben ik erg voorzichtig als het aankomt op vriendschappen. Daarom geef ik veel, maar ik heb de neiging om dan zelf een keer te nemen als het ware, en dan gebeuren er weer allemaal dingen, enzovoort. De laatste tijd merk ik dat A mij heel erg na gaat doen. Ze koopt dezelfde schoenen als ik, alleen een andere kleur. Ze begint dezelfde kleding als ik te dragen, haar haar precies hetzelfde, woorden en zinnen neemt ze over, wanneer ik iets gebruik, gebruikt zij het opeens ook. We hebben hier al vaker ruzie over gehad, en ik vind het écht niet leuk.

Ik wil gewoon dat zij zichzelf blijft, en niet een copycat van mij wordt. Wanneer ik zeg dat ik het niet leuk vind dat ze mij nadoet, vraagt ze meteen aan iedereen of zij vinden of ik haar nadoe. Natuurlijk kan je het opvatten als een compliment, ik bedoel, ze ziet me als haar voorbeeld, maar zo ben ik niet en zo zal ik ook niet worden. Daarnaast behandelt ze haar eigen vriendinnen als heiligen, ze pikt alles van hun, en dan zeurt ze tegen mij dat ze zulke stomme vriendinnen heeft terwijl wanneer ik iets doe, is het meteen een grote mond van haar. Of wanneer ik niet op haar wacht, ben ik meteen een slechte vriendin. Ik heb vaker op het punt gestaan om de vriendschap te beëindigen, omdat ik het gewoon niet aankan. Ze behandelt me als een slaaf, is hartstikke jaloers en ze doet me na. Maar ik wil niet dat ze nog iets verliest, en daarom blijf ik maar bij haar. Ze neemt het me ook af als het ware, om met mijn andere vriendinnen af te spreken. Het is de bedoeling dat ze elke vrijdag bij mij komt, waardoor ik niet eens mág afspreken met anderen. Ik heb hier al met mijn moeder over gepraat, maar het heeft niet geholpen. Vaak doet ze ook beloftes en komt ze die niet na. Ze heeft nog zeker €50,- schulden bij mij omdat zij die keren geen geld bij had. Blijkbaar roddelt ze ook nog over me, dat ik zogenaamd alles van haar na-aap. Ik ben het zo ongelooflijk zat, maar ik gun het haar niet om nog iemand te verliezen. Ik weet echt niet wat ik moet doen..
Groetjes, Anoniem

bron

Beste Anoniem,

Wat lastig dat je problemen hebt met je vriendin. Twee of drie jaar vriendschap gooi je niet in één keer weg en we begrijpen dat je haar niet zo maar wil laten vallen na een zware periode met de dood van haar moeder. Goede vriendschappen moet je koesteren.

Kibbelen over wie er drinken pakt of het laatste snoepje mag hoort misschien bij de leeftijd. Zeg haar dat je het vervelend vindt dat jullie op deze manier moeten ‘vechten’ over iets. En over het feit dat ze je nadoet: dat betekent waarschijnlijk dat ze tegen je opkijkt. Hoe oud je ook bent, de mensen om je heen beïnvloeden je. Niet alleen de taal en woorden die je zegt, maar ook qua (trendy) kleding en haar. Je inspireert haar met je looks en dat is een positief iets, maar we kunnen ons voorstellen dat je het niet fijn vindt dat er een tweede versie van jou rondloopt.

Het komt vaker voor dat vriendinnen over vriendinnen praten. Als je dat niet fijn vindt is er een simpele oplossing: zeg er iets van. ‘Hey A, ik vind het niet fijn dat je zo over je vriendinnen praat/je vriendinnen afkraakt in mijn bijzijn.’ Je moet zelf je grenzen aangeven als je niet wilt dat ze over je heen loopt. Je bent er namelijk zelf bij als het gebeurt. Is ze wel de moeite waard? Is ze een echte vriendin die je over tien of twintig jaar ook nog ziet? Vriendinnen horen niet slecht over elkaar te praten. Wanneer je niet gelukkig bent met haar in je leven, moet je het misschien afkappen. Er zijn vast meiden die graag bevriend met je willen zijn en normaal met je omgaan! Maar voordat je rigoureuze maatregelen neemt is het belangrijk om eerst een serieus gesprek met haar te beginnen. Waarschijnlijk is er een reden voor haar gedrag en wilt ze je helemaal niet kwijt.

Zoals we zeiden moet je goede vriendschappen koesteren, maar uit jouw verhaal blijkt niet dat ze een goede vriendin is. Weeg de positieve dingen af tegen de negatieve dingen en maak een keuze.

Liefs,

Girlscene