Lifestyle

Een break-up in 6 stappen

Helaas, niet elke relatie is een lang leven beschoren. Misschien kom je er na een tijdje achter dat je toch niet zo verliefd op hem bent of was hij toch niet de persoon die je nodig hebt. Je komt tot de conclusie dat je de relatie wil beëindigen. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, moet je het ook nog aan hem gaan vertellen… Een vervelende taak, maar het moet echt gebeuren. Girlscene geeft tips! 


Bron

1. Weet je het zeker? 
Een relatie verbreken is niet niks. Denk daarom nog een keer goed na over je beslissing. Als je het eenmaal uit hebt gemaakt, is het niet de bedoeling dat je over een week met hangende pootjes voor zijn deur staat! Vraag jezelf af of je er alles hebt gedaan om de relatie te redden. Heb je met hem gesproken over wat je dwars zit? Als hij niets van jouw issues af weet, kan hij er ook niet aan werken. En weet je zeker dat je het niet uit wil maken door een ruzietje of een discussie? Soms kan een simpel gesprek alles veranderen. 

Als je écht achter je beslissing staat, dan wil je het echt uitmaken. 

2. Waarom wil je het uitmaken? 
Bedenk wat je redenen zijn om het uit te maken. Als je stap 1 hebt gevolgd, dan weet je dit vast wel. Waarom je deze stap toch nog moet volgen? Als je het straks met hem uitmaakt, dan gaat hij vragen stellen. Jouw (ex-)vriendje verdient het om een duidelijk en eerlijk antwoord te krijgen. Bedenk maar: als hij het uit zou maken en zou zeggen 'uhhh, ik weet eigenlijk niet waarom', dat zou jij ook niet leuk vinden. Zet daarom op een rijtje waarom je het wil uitmaken, zodat je straks niet met een mond vol tanden staat. 

3. Waar ga je het uitmaken? 
Bedenk waar je het wil uitmaken. En ja, dit moet je bedenken want een break-up is altijd face to face. Het is not done om het uit te maken via de telefoon. We nemen aan dat je hem ooit leuk hebt gevonden, hij verdient het dan ook niet om op zo'n manier behandeld te worden. De plek is heel belangrijk, want het wordt een emotioneel moment. Wij raden je aan om het bij hem thuis te doen. In een openbare plek is geen goed idee, want wie wil er nou ruzie maken of huilen in het openbaar? Bij jou thuis is ook niet aan te raden, je loopt het risico dat hij niet weg wil gaan en het is ook minder fijn voor hem. Als hij in zijn eigen huis, dan is hij in een vertouwde omgeving en jij kan weggaan als je jouw zegje hebt gedaan. 

4. Hoe lang moet de break-up duren?
Bedenk ook hoe lang je de break-up wil laten duren. Je zegje doen zonder hem vragen te laten stellen is niet zo netjes, maar het is ook niet de bedoeling om het uren te laten duren (dan wordt het moeilijker dan het is en laat je je misschien ompraten om de relatie toch niet te verbreken, terwijl je zo zeker was van je zaak). Wij raden je aan om de break-up ongeveer een uur te laten duren als jullie een jaar een relatie hadden. Als de relatie langer duurde, dan is iets meer tijd ook oké. 

5. Wat moet je zeggen? 
Oké, het moeilijke gedeelte. We kunnen helaas geen script maken hoe je zoiets moeilijks moet zeggen, want wij vinden dat het recht uit jouw hart moet komen. Daar kunnen we je niet bij helpen. Wel willen we benadrukken dat je het op een rustige, kalme manier moet zeggen. Je wil niet middenin een ruzie 'Ik wil het uitmaken' eruit floepen. Je kunt beginnen met een zin als 'We moeten praten'. Wees duidelijk en draai er niet omheen. Hoe reageer je als hij gaat tegenstribbelen of gaat huilen? Troosten mag best, maar maak nog steeds duidelijk dat het echt over is. Laat hem niet in een waan dat het nog goed zou kunnen komen door dingen te zeggen als 'misschien kunnen we elkaar een maand weer zien'. 

6. En wat nu?
Neem afstand. Misschien probeert hij je na de break-up weer terug te krijgen door steeds contact met je op te nemen. maar houd het contact af en wees nog steeds duidelijk. Dit is moeilijk, maar wel heel belangrijk voor jullie allebei. In de tussentijd kun je misschien weer van het leven als single genieten! 


Bron

Heb jij het weleens uitgemaakt? Hoe ging dat? 

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀