Beauty

Hoe ga je haaruitval tegen?

Haaruitval is (helaas?) niet alleen een verschijnsel dat bij mannen voorkomt. Ook vrouwen hebben last van haaruitval en haar dat dunner wordt. Wanneer je merkt dat je meer haar verliest dan normaal en dat je met de haren uit je borstel een kleed kunt weven, is het verstandig om je in te lezen hoe je haaruitval tegengaat. Girlscene ging op onderzoek uit. Hoe ontstaat haarverlies en hoe ga je haaruitval tegen?

Met een groot aantal minder haren op je hoofd kun je best ongelukkig worden. Het is normaal als je ongeveer 100 haren op een dag verliest, maar wat ook voorkomt is dat je meer haren verliest omdat het genetisch bepaald is bijvoorbeeld. 

Er zijn verschillende oorzaken die haaruitval kunnen veroorzaken:
Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Lees de bijsluiter en/of vraag aan de apotheker of dit van invloed is op je haren. Sommige medicijnen zijn van invloed op de gezondheid van het haar.

Dieet
Als je op dieet bent of je voedingspatroon (drastisch) hebt veranderd, is het mogelijk dat je hierdoor last hebt van meer haarverlies. Het is een teken om meer gebalanceerd te eten. 

Straktrekken 
Wie haar haren regelmatig invlecht of laat ontkroesen trekt aan de hoofdhuid wat als gevolg heeft dat de doorbloeding minder wordt. Dit leidt in sommige gevallen tot blijvend haarverlies.

Erfelijkheid
Erfelijkheid is meer van toepassing op mannen. Wanneer te veel testosteron zich omzet in dihydrotestosteron versnelt de haargroei. De duur dat het haar groeit wordt verkort met een paar jaar waardoor haarzakjes op den duur eerder zijn opgebruikt. 

Alopecia areata
Alopecia areata is een ziekte die haaruitval op bepaalde plekken veroorzaakt. De oorzaak en het hoe en wat is onbekend, maar wat er gebeurt is dat het afweersysteem van haren wordt aangetast. Er ontstaan (ovale) kale plekken waar haar omheen groeit. De haren die zijn aangetast vallen uit wat zichzelf op langere termijn herstelt. 

Maar wat doe je tegen haaruitval?
Ten eerste is het belangrijk dat je goed en regelmatig eet en proteïnen (vlees, vis, peulvruchten, eieren, noten) binnenkrijgt. Begin de dag met ontbijt en laat nooit langer dan vier uur tussen eetmomenten en tussendoortjes. Haar heeft proteïne nodig om goed te groeien en dan het liefst over de dag verspreid. Als je maar één keer veel proteïnen binnenkrijgt, gaan de nuttige proteïnen het minste naar je haar. Regelmatig en gevarieerd eten is stap één. Daarna is het belangrijk om te kijken welke medicijnen je inneemt en wat de invloed van de medicijnen op je haren is. Tot slot is het een goed idee om de doorbloeding van de hoofdhuid te bevorderen. Meng een paar druppels rozemarijn essentiële olie met shampoo of conditioner en werk dit goed in de hoofdhuid. Gebruik een lichte crèmevoeding, omdat je anders met vet haar rondloopt. 😉 Een heerlijke hoofdhuidmassage werkt ook goed. 

Overige tips: borstel je haar maximaal één of twee keer per dag om ervoor te zorgen dat de klitten uit je haren zijn. Vlecht je haar niet te vaak en te strak in en houd het losjes. Een hoge paardenstaart zorgt ook voor spanning op de hoofdhuid. Blijf zoveel mogelijk van je haren af en slaap desnoods met een satijnen doek of sjaal om wrijving tijdens het slapen te voorkomen. Daarnaast kun je speciale producten gebruiken om haaruitval te verminderen, zoals de lijn Anti Hairfall van Satinique. 


Shampoo €14,06, Conditioner €14,91, Scalp Tonic €50,38

Satinique heeft een speciale lijn voor mensen die last hebben van haaruitval. De Anti Hairfall shampoo en conditioner bevatten kukuizaad olie om dof en droog haar te hydrateren, macadamia olie revitaliseert het haar zonder het zwaar te maken en tot slot granaatappelextract om beschadigd haar te herstellen en zacht te maken. Daarnaast is er Scalp Tonic dat haargroei bevordert waardoor je uiteindelijk meer en dikker haar krijgt.


Girlscene's Danique testte Vichy Dercos Neogenic tegen haaruitval. Lees hier het uitgebreide artikel om meer over het product te weten te komen.

Als jouw haarverlies een groot probleem wordt, is het verstandig om het met een huisarts te bespreken.

Heb jij nog tips tegen haarverlies?
Pin je inspiratie op Pinbook

Bronnen: refinery29, mensengezondheid, stophaarverliesnu

Pin je inspiratie in Pinbook